Yeni Nesil Gazetecilik Kursu Devam Ediyor

Yeni Nesil Gazetecilik Kursu devam ediyor

Gündem 20.03.2019 15:28:23 0
Yeni Nesil Gazetecilik Kursu Devam Ediyor

11 Mart 2019 Pazartesi günü sabah saat: 09.00’da Basin Ilan Kurumu Sube Müdürü Selami Çaliskan’in açis konusmasi ve AKÜ Ögretim Görevlisi F.Arda Ölmez’in verdigi “Haber Toplama ve Yazma Teknigi” dersiyle baslayan Yeni Nesil Gazetecilik Egitim ve Istihdam Programi kursu, Afyonkarahisar Valiligi Konferans Salonu’nda bütün heyecaniyla devam ediyor.

 

Kursun birinci günü, (11 Mart 2019 Pazartesi) Afyon Kocatepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Sinema Televizyon Bölümü’nden Ögretim Görevlisi F. Arda Ölmez 3 saat süren “Haber Toplama ve Yazma Teknikleri” dersinde, ilk insanlarin haberlesmesinden, günümüz haberciligine, sürmansetten, baslik ve spota, ters piramit haber seklinden düz piramit ve kare habere, radyolardaki arkasi yarin programindan televizyonlardaki “az sonra” anonslarina kadar haber sekillerini kursiyerlere anlatti.

Ayni bölümden Ögretim Görevlisi ve fotograf sanatçisi Hayati Ulusay, kursiyerlere 3 saat Dijital Fotografçilik dersi verdi.

Ulusay, kagidin icadindan ve duvar resimlerinden fotograf makinesinin icadina, film icadindan günümüz dijital makinelerine kadar önemli konulari anlatti. Hayati Ulusay, Fotografta isik ve kadraj olayindan, savas fotograflarina, ödüllü fotograflardan bunlari çekenlerin rol mü yaptirdiklari yoksa gerçek fotograf olup olmadiklari tartismasina kadar birçok konuyu kursiyerlerin bilgisine sundu.

12 Mart 2019 Sali günü F. Arda Ölmez, gün boyunca habercilerin haber toplarken dikkat etmesi gereken kurallari, vatan ve milletin aleyhine haberlere itibar edilmemesini, arastirmaci gazeteciligin önemini, çek etmeden yayinlamanin gazeteye, radyoya veya televizyon kurumu gibi yapan gazeteciye verecegi zararlari anlatti.

13 Mart 2019 Çarsamba günü ayni üniversiteden Güzel Sanatlar Fakültesi, Sinema Televizyon Bölümü Baskani Prof. Dr. Nesrin Kula Demir, 3 saat kursiyerlere Medya Tarihi’ni anlatti. Prof. Demir, 3 saat boyunca da Kültür Sanat Haberciligi dersi verdi. Misirdaki tabletlerden, matbaanin icadina, ilk gazeteden, radyo ve televizyonun icadina, günümüzdeki ulusal ve yerel gazetelerin hazirlanmasindan internet haberciligine kadar önemli konulara temas eden Demir, çagdas haberciligin ve iletisim araçlarinin stratejik olarak kullanildigini söyledi.

14 Mart 2019 Çarsamba günü Sinema Televizyon Bölümü Baskan Yardimcisi Dr. Sena Coskun, gün boyunca tam 6 saat, kursiyerlere Medya Hukuku dersi verdi.

Izinsiz fotograf çekmenin suç olusundan, hakaret ve iftira haberlerin medyada yayinlanmasiyla haberciye, yazi isleri müdürüne veya gazete ya da televizyon sahibine verilecek cezalardan bahsetti.

Televizyonlardaki raiting endisesiyle yayinlanan kavga gibi tartismalarin ve ahlaksizliga yol açan izdivaç programlarinin, intihar eyleminin müzik esliginde tesvik edercesine yayinlayan televizyon haberlerini örnek videolarla sunan Coskun, bunlarin yasaklanma gerekçelerini de izah etti.

Bir çocugun izinsiz fotografinin çekilmesinin ve yayinlanmasinin yasak oldugunu hatirlatan Sena Coskun, evcil hayvanin fotografini bile izinsiz çeken ve yayinlayan gazeteciye ceza verildiginin altini çizdi.

15 Mart 2019 Cuma günü Fotograf sanatçisi Hayati Ulusay Hoca, gün boyu tam 6 saat Yeni Nesil Gazetecilik Egitim ve Istihdam programina katilan üniversite mezunu gazeteci adayi kursiyerlere Haber Fotografçiligini anlatti.

Milli Savunma Bakani Hulusi Akar’in Afyonkarahisar ve Vali Mustafa Tutulmaz’i ziyareti esnasind7a çekilen fotograflari örnek gösteren Ulusay Hoca, “Iste bunlar haber fotografçiligi “ dedi.

18 Mart 2019 Pazartesi günü tam 3 saat F. Arda Ölmez ve kursiyerler, derse baslarken, önce önce Çanakkale Sehitlerimiz için bir dakikalik saygi durusunda bulundular ve Istiklal Marsimizi söylediler. Daha sonra Ögretim Görevlisi Arda Ölmez Hoca, kursiyerlere Televizyon haberciligi dersi verdi. Ayni gün ögleden sonra Hayati Ulusay Hoca kursiyerlere yine Dijital fotografçiligi anlatti.

19 Mart 2019 Sali günü F.Arda Ölmez Hoca gün boyunca tam 6 saat kursiyerlere Televizyon Haberciligini anlatti.

20 Mart 2019 Çarsamba günü, (bugün) AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi, Sinema Televizyon Bölümü Baskani Prof. Dr. Nesrin Kula Demir gün boyunca kursiyerlere Röportaj Teknikleri konusunu anlatacak.

Egitim esnasinda yasadigi gazetecilik ve televizyonculuk yaptigi günlerden kisa örnekler veren ve kursiyerlere hitaben kisa bir konusma yapan BIK Afyonkarahisar Sube Müdürü Selami Çaliskan, Basin Ilan Kurumu (BIK) ile Sanayi Teknoloji Bakanligi, Zafer kalkinma Ajansi (ZEKA) nin ortak projesi olan “Yeni Nesil Gazetecilik Egitim ve Istihdam Programinin Çalisma Bakanligi ve ISKUR Il Müdürlügünce desteklendigini , bu kursa Konferans Salonu’nu tahsis ederek egitime önem veren basta Afyonkarahisar Valilisi Mustafa Tutulmaz’a, Yardimcisi Ümit Seref Kayacan’a, Basin Müdürü Mehmet Kocabiçakoglu’na tesekkürlerini yeniledi.

Çaliskan, kursta egitim veren Hocalari Afyon Kocatepe Üniversitesi’nden seçen ihaleci firma INDATA yetkililerini tebrik etti.

Çaliskan, Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak olmak üzere kursiyerlere faydali olmak için teknolojinin her türlü imkanini sunan bilim insanlarina, “Kursa katilan issiz üniversite mezunu arkadaslarimizin istihdam edilmesi

bizleri mutlu edecek” diyen Zafer Kalkinma Ajansi’nin Genel Sekreteri Veli Oguz’a ve Afyon Büro Temsilcisi Vahit Okur’a tesekkürü borç bildigini söyledi.

Yeni Nesil Gazetecilik Egitim ve Istihdam kursunun bütün heyecaniyla sürdügünü ve Allah’in izniyle kursa katilan bütün kursiyerlerin istihdam edilecegine dair kamu kurumlari, üniversiteler ve medya kuruluslarindan teklifler geldigini bildiren Çaliskan, “Bu kursa katilip da devam etmeyenler, devletimizin kendilerine altin tasta sundugu imkani ellerinin tersiyle itmis olacaklar ve kursa devam etmedikleri için kesinlikle pisman olacaklar” dedi.

Afyonkarahisar Valiligi Konferans Salonu’nda devam eden “Yeni Nesil Gazetecilik Egitim ve Istihdam kursu, yarin (21 Mart 2019 Persembe günü) Dr. Sena Coskun’un 3 saat “Medya ve Etik” 3 saat de “Spor Muhabirligi” dersleri ile devamediyor


Pazar 24.9 ° / 8.6 °
Pazartesi 22.4 ° / 8 °
Salı 20.9 ° / 8.6 °