Türk Kirazi Çin Pazarindan Vazgeçmiyor

Türk kirazi Çin pazarindan vazgeçmiyor

Gündem 7.04.2019 19:26:44 0
Türk Kirazi Çin Pazarindan Vazgeçmiyor

Kiraz üretiminde dünya lideri olan Türkiye, kirazin en çok sevildigi ülkelerden biri olan ve yillik 800 milyon dolarlik kiraz ithal eden Çin’e Türk kirazinin girisindeki engelleri kaldirmak için mücadelesini sürdürüyor. Kiraz ihracatçilari, 24-31 Mart tarihleri arasinda gerçeklestirdikleri Çin seyahati ile “Türk kirazi Çin’e girecek” mesaji verdi. 
Türkiye’nin üretiminde dünya lideri oldugu kiraz ve taze üzümde ihraç pazarlarinin çesitlendirilmesi ve üretimden sonra ihracatta da dünya lideri olmasi amaciyla Ege Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi tarafindan 2016 yilindan beri yürütülen URGE Projesi’ne katilan kiraz ve üzüm ihracatçilari, Çin’in Guanco ve Sanghay kentlerinde 24-31 Mart tarihleri arasinda inceleme ve görüsmelerde bulundu.

2016 yilinda start alan URGE Projesi kapsaminda Sili, Almanya, Malezya, Vietnam ve Güney Afrika’yi ziyaret eden taze kiraz ve üzüm ihracatçilarinin son duragi Çin oldu.

Türk ihracatçilari, Çin’in önemli ithalat merkezleri olan Guanco ve Sanghay’da ithalatçi birlikleri ve ithalat halleri yönetimleri ile verimli görüsmeler gerçeklestirdi. Görüsmelerde Türk kirazi basta olmak üzere diger meyvelerin de detayli tanitimi yapildi. Türk heyetinde yer alan 13 firmanin yetkilileri, Çin’in Guanco sehrinde 14, Sanghay’da ise 19 firmayla ikili görüsmeler yapti. 
Çin temaslari hakkinda bilgi veren Ege Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Baskani Hayrettin Uçak, “Çin, giderek artan kisi basi gelirleri ve degisen tüketim aliskanliklari nedeniyle gida sektörleri için önemli bir ülke. Biz meyve sebze ihracatinda yogunlukla Avrupa ülkeleri ile diger bölge ülkelerine odaklanmis durumdayiz. Ancak Sanghay’da bir araba kiralasaniz ve 2 saatlik bir sehir turu yapsaniz Avrupa pazari kadar büyük bir pazar gezmis olursunuz. Dolayisi ile bu pazara girmemiz sadece ihracatimizi artirmayacak, ayni zamanda diger pazarlardaki rekabetimize de olumlu yansiyacak

. Etkinligimiz kapsaminda toplam 168 ikili görüsmesi gerçeklestirildi ve bu görüsmeleri gerçeklestiren firmalarimiz bu görüsmelerin 33’ünü ciddi olarak degerlendirdi

. Bu etkinligin en önemli katkilarindan biri de isbirligi gelistirecegimiz ortaklarla önemli baglantilar kurmamiz oldu” diye konustu. 

"Çin’de kiraz zenginlik göstergesi" 
Çin’de kirazin zenginlik göstergesi oldugunu ve çok sevildigini anlatan Uçak, söyle devam etti: 
“Çin’de Çinlilerin evlerine gelen misafirlerine kiraz ikram etmesi büyük bir prestij kaynagi. Ithalatlarinda Sili, ABD ve Yeni Zelanda öne çikmis durumda. Iki ülke arasindaki yasal süreçlerin Türk kirazi lehine iyilestirilmesi için çaba gösteriyoruz. Bu konuyu çözerek Çin’in 800 milyon dolarlik kiraz ithalatindan pay almak istiyoruz.” 
Güney Çin Gida Ithalatçilar Birligi, Çin Gida Birligi ve Sanghay Meyve ve Sebze Ithalatçilari Birligi ile yapilan görüsmelerde Türkiye’nin Guangzhou Ticaret Müsaviri Serdar Afsar, Sanghay Konsolosu Kenan Aga ve Ticaret Atasesi Mustafa Akseli de Türk firmalarina eslik etti. Heyet, Çin temaslari sirasinda ithal ürünlerin yer aldigi haller ve marketleri ziyaret etti. Ikili görüsmeler öncesinde yogun ilgi gören "Türk Kirazi" Konulu bir seminer gerçeklestirildi. Seminerde Ege Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi Baskan Yardimcisi Cengiz Balik bir sunum gerçeklestirdi. 

Chunhua: “Türkiye dünyanin en kaliteli kirazlarini üretiyor” 
Sanghay Yas Meyve ve Sebze Birligi Baskani ve Sanghay Hali Genel Müdürü Zhang Chunhua yaptigi konusmada, “Türkiye, dünyanin en kaliteli kirazlarini üretiyor ve üretimde dünyada ilk sirada yer alma özelligini tasiyor.

Çin’in kiraz ithalati 180 bin ton ve 800 milyon dolar degerinde. Ülke ithalatinda ilk sirada Sili yer aliyor, ardindan ABD ve Yeni Zelanda geliyor, Türkiye’nin dördüncü sirada yer almasini bekliyoruz

. Türk kirazlarinin Çin'e ihracati için imzalanan Bitki Sagligi Protokolü geregince Türkiye Cumhuriyeti Tarim ve Orman Bakanligi ve Çin AQSIQ (Tarim Bakanligi Karsiligi) temsilcileri Çin'e ihraç edilecek kirazlarin üretildigi bahçe ve paketleme tesislerini yerinde inceledi. 2015 yilinda protokol imzalanmasindan sonra 2017’de küçük bir miktar ihracat yapildi.

Bunun artmasi için ugrasiyoruz. Avrupa’da marketlerde Türk kirazi olarak bilinen bu güzel ürünü Çin raflarinda da görmeyi, ayni basariyi yakalamayi umuyoruz. Ihracatin düzenli olmasi için teknik düzenlemeler gerekiyor.

Yeterli tecrübemiz var, kapasitemiz yüksek ve kisa zamanda engelleri asacagimiza inaniyoruz

. Çin’de kiraz özel hediye paketleri olarak hazirlaniyor. O kadar kiymetli ki yeni yilda hediye olarak götürülüyor” ifadelerini kullandi. 
Heyete Ege Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi üyesi olan Beyobasi Tarim Ürünleri Gida Tur. Pet. Plastik Ambalaj Ith. Ihr. San. Tic. Ltd. Sti., Cena Dis Ticaret ve Tarim Ür. San. A.S., Bumey Gida Tarim Nak. Hizm. San. Ve Tic. Ltd. Sti., Kral Tarim Ürünleri ve Gida San. Dis Tic. A.S., Sultar Tarim Ürünleri Degerlendirme San. ve Tic. Ltd. Sti., Yalican Gida Tarim Ür. Nak. Tur. San. Ve Tic. Ltd. Sti., Yetimler Tarim Ür. Iç ve Dis Tic. Ltd. Sti., Yonca Gida Sanayi Isletmeleri Iç ve Dis Tic. A.S. ve Ayhan 34 Tarim Ürünleri Ith. Ihr. Müm. Ve Tic. Ltd. Sti. firmalari katildi. 

Türkiye’nin kiraz ihracati 162 milyon dolar oldu 
Türkiye, 2018 yilinda 162 milyon dolarlik kiraz ihraç ederken, 2017 yilina göre yüzde 2 artis gösterdi. Almanya, 84.5 milyon dolarlik tutarla Türk kirazini en çok tercih eden ülke olurken, ikinci sirada 31.4 milyon dolar ile Rusya yer aldi. Zirvenin üçüncü basamaginin sahibi ise 8.4 milyon dolarlik tutarla Norveç oldu. 2018 yilinda Türkiye 52 ülkeye kiraz ihraç etmeyi basarirken, Çin Halk Cumhuriyeti’ne 27 bin dolarlik Türk kirazi gitti. 


Salı 17.9 ° / 4.9 °
Çarşamba 19.5 ° / 6.4 °
Perşembe 18.9 ° / 7 °