Patatesin Fiyati 1,5 Liraya Kadar Düser

Patatesin fiyati 1,5 liraya kadar düser

Gündem 25.04.2019 15:17:17 0
Patatesin Fiyati 1,5 Liraya Kadar Düser

Afyonkarahisar'in Suhut ilçesindeki patates yetistiricileri ve tüccarlar, üretiminin geçen yillara göre ayni oranda oldugunu, piyasa fiyatinin yakinda 1,5 liraya kadar düsebilecegini ifade etti. 
Patates üreticileri, birçok ilde patates üretimi yapildigini, bu yil piyasaya daha fazla ürün çikacagini belirterek bazi medya organlarinda konunun abartildigini belirtiyorlar.

Suhut Ziraat Odasi Baskani Ömer Tunçay, Afyonkarahisar'daki patates üretim alanlarinda bir daralma olmadigini belirtti. Tunçay, "Tohum, gübre, ilaç ve mazot gibi girdi maliyetlerinin yüksek olmasina ragmen çiftçimiz üretmeye devam etmektedir. Patates ekimine diger dönemlerde oldugu gibi ayni oranda devam ediyorlar.

Sogan üretiminde ise her dönem oldugu gibi Afyonkarahisar'imiz ve Suhut ilçemizde üretimin az oldugunun altini çizmek isterim" dedi. 
Burhanettin Camci ise uzun yillardir ben patates üreticisi oldugunu, böyle 5-10 yilda bir ekim azligi veya rekolte düsüklügü sebebiyle patateste fiyatlarin afaki yükselmesinin söz konusu oldugunu anlatti. Camci, bu durumun her sene yasanmadigini belirterek, "Bazen, hava sartlari, iklimler, dolu ve diger afetlerden zarar gören ürünler rekolte düsüklügüne ve patates fiyatlarinda böyle yükselmesine sebep olabilir. Simdi üreticinin de kendine göre bazi sorunlari var. Uzun yillardir Suhut arazisinde patates ekimi yapildigindan rekolte düsük, yani randiman düsük. Vatandas ne kadar gübre atsa, ne yaparsa yapsin etraftaki bakir topraklarda üretilen patatesin randimanini yakalayamiyor. Iki üç yila bir biz topraklarimizin tahlilini yaptiririz ondan sonra çiftlik gübre atariz, diger suni gübre kullaniriz

. 2-3 yildan sonra tekrar gübrelemek gerekiyor. Toprak fakirlesmekte, yani patatese artik cevap veremez hale gelmektedir. Topraklarimiz takviye istiyor. Bu da çiftlik gübresi, degisik gübreleme yöntemleriyle patatesin rekoltesini ancak o sekilde yakalayabilecegiz. Baska türde yakalama sansimiz çok az.

Bu sene bu ekim döneminde yükselis var, ama kesin bir rakam vermek dogru olmayabilir. Çünkü vatandas firsat buldugu yere patates eker, bu sene altin yilini yasadi. Havalar güzel giderse vatandasimiz patates ekimine yüklenecektir. Geçen senekinin belki iki kati üç kati ekim olacaktir.

Dolayisiyla Ege ve Akdeniz sahillerinde, Çukurova bölgesinde yilda 2 ürün ya da 3 alinan ürün alinan yerlerde vatandas patates ekimine kesinlikle yer ayiracaktir. Dolayisiyla o rakamlar artik olmaz, vatandas artik üretir. Ürettigi için de talebi karsilar ben o kanaatteyim. Çünkü Türkiye tarim ülkesi" ifadelerini kullandi. 
Patates tüccari Hüseyin Kocatas ise, konuyla ilgili açiklamalarinda,

"Bulundugum havzada sogan hususunda her yilki ekim ortalama olarak var. Ama patateste benim gözlemlediklerime göre biraz daha artis var. Agustosun 1'inde erkencilerimiz sökülmeye baslar.

Bunlar sökülmeye basladigi zaman 1,5 lira ile 2,5 lira arasinda para ederse öp basina koy, yani bundan daha iyisi can sagligi. Ben Karaadilli havzasinda üretiyorum yillik 80-90 dekar patates ekerim ortalama yari kislik, yari erkenci. Ben 90 dekar patates ekerim, sogan ekmem. Kendi yiyecegimiz kadar ekerim.

Verim alirsan kazanirsin, verim alamazsan kazanamazsin. Yani öncelikle kalite ve verimi yakalamak birinci amaç. Kaliteli verim yakalarsan kaliteyi yakalarsan para kazanirsin" seklinde belirtti. 


Pazar 12.2 ° / 3.7 °
Pazartesi 17.2 ° / 0.9 °
Salı 20.1 ° / 3.4 °