Kenyali Doktor Vefa Borcunu Türkiyede Doktorluk Yaparak Ödüyor

Kenyali doktor vefa borcunu Türkiye’de doktorluk yaparak ödüyor

Gündem 30.04.2019 16:05:10 0
Kenyali Doktor Vefa Borcunu Türkiyede Doktorluk Yaparak Ödüyor

Tip egitimini almak için geldigi Türkiye'de kalarak doktorluk yapmaya baslayan Kenyali KBB Uzmani Op. Dr. Suhayb Kuria Aziz, vefa borcunu ödemek istedigini belirtirken, muayene olmak üzere gelen hastalardan büyük ilgi görüyor. 
Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi Kulak Burun Bogaz Bölümü’nde hasta kabulü yapan Kenyali KBB Uzmani Op. Dr. Suhayb Kuria Aziz, tip egitimini aldigi Türkiye’ye vefa borcunu ödemek adina meslegini de Türkiye’de sürdürüyor. 
Türkiye’de uzun yillar Tip egitimi alan Op. Dr. Suhayb Kuria Aziz, hastalar ile iletisim noktasinda bir sikinti yasamadigini dile getirdi. Türkiye’ye geldiginde ilk isi olarak dil egitimi aldigini belirten Aziz, “Bu ülkeye 2004-2005 yillarinda geldim. Önce dil egitimi ile basladik. Bir sene dil egitiminden sonra Gazi Üniversitesi Tip Fakültesi’ne basladik. Orada 7 sene bitirdik. Ondan sonra uzmanlik egitimi için herkesin yaptigi gibi TUS’a girdik ve kazandik Kulak Burun Bogazi. Konya’ya geçtik, Meram Tip Fakültesine. Odada yogun bir egitim geçirdik, uzman olduk geçen sene. Simdi buradayiz, Afyon’a geldik, hasta bakiyoruz. Hiç sikintimiz yok çok sükür. Daha önce yogun bir egitim geçirdigimiz için. Hasta yaklasimi ve hastayla iletisimde hiçbir sikinti yok. Gayet iyi bir sekilde devam ediyoruz. Ameliyat konusunda çesitli ameliyatlar yapiyoruz” diye konustu. 
"Ilk gördüklerinde sasiriyorlar” 
Hastalarin kendisini ilk gördügünde sasirdiklarini belirten Op. Dr. Suhayb Kuria Aziz, “Ilk basta hasta geldigi zaman, o kapi açildigi zaman sasiriyor. ‘Nasil anlasacagiz’ öyle bir sey var. Ondan sonra zaten ben devreye giriyorum, sikâyetini soruyorum ve orada zaten sicak bir muhabbetimiz oluyor. Ondan sonra hasta gayet memnun bir sekilde çikiyor, kontrole çagiriyorum. Telaffuzumuzda biraz fark olabilir, ama onun disinda gayet iyi anlasiyoruz hastalarimizla. Evliyim, esim de Kenyali. Kendisi de tip ögrencisi ve son sinif. O da egitimi bitirip burada uzmanlik insallah yapar. Hastalar çok merakli, ‘buraya nasil geldin, burayi seviyor musun’ diye çok soran olur. Hayret içinde bakiyorlar sonuçta Türk insani böyle sicakkanli, muhabbeti çok iyi oluyor” dedi. 
“Ilk gördügümde sok oldum” 
Op. Dr. Suhayb Kuria Aziz’e muayene olmaya gelen Hayriye Devrenbay, doktoru ilk gördügünde sok oldugunu belirtti. Devrenbay, “Bahar alerjisi sikintisiyla gelmistim. Hastanemize ilk ugradigimda Kulak Burun Bogazi birimini istedigimde garip bir isim duydum. Sok olduk, yabanci bir isim bir de Afyon gibi bir yerde. Ondan sonra bakinayim dedim. Geldigimde yabanci bir doktorla karsi karsiya geldim. Ama doktorumuz Türkçe konusabiliyor ve gayet güzel bir iletisim kurabildim. Gayet iyi ilgilendi, memnunum iyi ki de gelmisim. Tüm herkese de tavsiye ederim. Ilk odaya girdigimde sasirdim Kenyali mi? Afrikali mi? diye baktim. Ama Kenyaliymis doktorumuz. Baya bir hayat hikâyesiyle ilgili de muhabbet ettik. Yabanci olmasina ragmen Türkçeyi gayet iyi telaffuz edebiliyor, bütün sikâyetlerime yardimci oldu” dedi. 
“Mevcut hekim kadar bir hekime ihtiyacimiz var” 
Fuar Hastanesi Bashekimi Dr. Sükrü Yücel ise, yabanci doktor istihdaminin ülkemizde 5-6 yildir uygulandigini kaydederek, “Bunun son derece faydali oldugunu düsünüyorum. Saglikta dönüsüm programi çerçevesinde, saglikta çok önemli gelismeler oldu. Fakat fiziki altyapi ve donanimin gelismesi yaninda hekim açigimiz vardi. Ben yabanci hekim istihdaminin gerekçelerinden görünen gerekçenin bu hekim açigi oldugunu düsünüyorum. Çünkü gelismis dünyaya göre neredeyse mevcut hekim kadar bir hekime ihtiyacimiz var. Tabi ki bunu hemen ögrenci sayisini arttirarak kapatamiyorsunuz. Çünkü hoca ve ögrenci oranlarini gözetmeden arttirdiginizda tabi ki hekimlerin niteligi düsüyor. Dolayisiyla bu açigi yabanci hekim istihdamiyla kapatmak son derece makul” diye konustu. 


Pazartesi 22.4 ° / 8 °
Salı 20.9 ° / 8.6 °
Çarşamba 21.9 ° / 9.2 °