Isparta, Burdur Ve Afyonkarahisar Arazi Toplulastirma Çalismalari Tüm Hiziyla Devam Ediyor

ISPARTA, BURDUR VE AFYONKARAHISAR ARAZI TOPLULASTIRMA ÇALISMALARI TÜM HIZIYLA DEVAM EDIYOR

Gündem 13.05.2019 13:48:48 0
Isparta, Burdur Ve Afyonkarahisar Arazi Toplulastirma Çalismalari Tüm Hiziyla Devam Ediyor

Dünya nüfusunun hizla artmasina ragmen tarim yapilabilecek alanlari artirma imkâni bulunmamaktadir. Bu sebeple sinirli sayilabilecek mevcut tarim topraklarindan daha fazla verim alinmasini saglayacak yol ve yöntemlerin bulunmasi gerekmektedir. Bu yöntemlerden birisi ve en önemlisi daginik, çok parçali ve tarimsal altyapisi eksik olan parsellerin arazi toplulastirma çalismalariyla yeniden düzenlenmesi ve kullanilmayan alanlarin tarima kazandirilmasidir.

 

Çesitli nedenlerle ekonomik olarak tarimsal faaliyetleri yapmaya imkân vermeyecek biçimde parçalanmis, dagilmis, bozuk sekilli parsellerin modern tarim isletmeciligi esaslarina göre ve sulama hizmetlerinin gelistirilmesi için en uygun biçimde birlestirilmesi, sekillendirilmesi ve yeniden düzenlenmesi islemine “Arazi Toplulastirmasi” denilmektedir.

 

Arazi toplulastirma çalismalarinin amaci; Tarim isletmelerinin sahip olduklari küçük, parçali ve daginik arazileri modern tarim isletmeciligine göre yeniden düzenleyerek, daha az zaman, is gücü ve sermaye kullanimi saglamak, üretim faktörlerinden en iyi biçimde yararlanarak tarimsal üretimi ve tarim isletmelerinin verimliligini artirmak ve kirsal kesimdeki nüfusun hayat standartlarini yükseltmektir.

 

Arazi toplulastirmasi ile birlikte diger altyapi hizmetlerinin de (sulama, tarla içi gelistirme islemleri vb. ) birlikte düsünülmesi gerekmektedir. Bu düsünceyle 2018 yilinda yapilan yasal düzenleme sonucu ülkemiz genelinde arazi toplulastirma çalismasi yapma yetkisi DSI Genel Müdürlügümüze verilmistir.

 

Türkiye genelinde tarla içi gelistirme ve toplulastirma çalismalarinin devam ettigini açiklayan DSI Genel Müdürü Mevlüt Aydin, Isparta, Burdur ve Afyonkarahisar illerinde yürüttügü çalismalar hakkinda açiklamada bulundu.

 

Isparta’da 2 902 Hektar Arazi Toplulastirildi

Aydin, ‘Isparta’da bugün itibari ile 2 bin 902 hektar alanda arazi toplulastirma çalismalari tamamlanarak tapu tescil islemleri gerçeklestirilmistir. Devam eden çalismalarla 35 bin 828 hektar alanin 2022 yili sonuna kadar toplulastirilmasi hedeflenmektedir.

Burdur’da Arazi Toplulastirma Islemleri Devam Etmektedir

Burdur ilimizde devam eden çalismalarla 23 bin 109 hektar alanin 2020 yili sonuna kadar toplulastirilmasi hedeflenmektedir.

Afyonkarahisar’da 12 513 Hektar Arazi Toplulastirildi

Afyonkarahisar’da bugün itibari ile 12 bin 513 hektar alanda arazi toplulastirma çalismalari tamamlanarak tapu tescil islemleri gerçeklestirilmistir. Devam eden çalismalarla 43 929 hektar alanin 2021 yili sonuna kadar toplulastirilmasi hedeflenmektedir.

DSI 18. Bölge Müdürlügümüz sorumluluk sahasi içerisinde 2’si Sulama Projesi kapsaminda olmak üzere toplam 8 adet arazi toplulastirma projesi bulunmaktadir. Toplamda 80 yerlesim yerinde ve 102 bin 866 hektarlik alanda toplulastirma çalismalari devam etmektedir. ‘dedi.

Tarla Içi Gelistirme ve Drenaj Çalismalarimiz Devam Ediyor

Ayrica çalismalar kapsaminda parsel içlerinde bulunan ve tarimsal faaliyetleri zorlastiran arazide sulamanin daha verimli yapilabilmesi için tarla tesviyesinin yapildigini ifade eden Aydin, ‘Bu güne kadar Bölgemizde toplam 8 bin 931 hektarlik alanda 1 milyon 750 bin Metreküp tesviye gerçeklestirilmistir.  Çiftçilerimizin kontrolsüz sulama yapmalari, yüzey drenaj ve derin drenaj kanallarinin yetersizligi topraklarda taban suyu tablasinin yükselmesine ve toprakta tuz birikimine neden olmustur. Bölgemizdeki taban suyu seviyesi, tuzluluk ve alkalilik problemi, birim alandan alinan verimi düsürmektedir. Taban suyu seviyesini bitki etkili kök bölgesi altina indirebilmek için, tuzlu ve tuzlu-alkali sahalarda tuzlarin yikanmasi için tarla içi drenaj projeleri elzemdir. Afyonkarahisar Ilimizde Evciler AT ve TIGH projesi kapsaminda 35 Km. tarla içi drenaj kanali yapilmistir. Isparta Keçiborlu Ilçemizde 1.424 hektarlik alanda tarla içi sulama sebekesi dösenmistir. Burdur Ilimizde 932 km, Afyonkarahisar Ilimizde 583 km. ve Isparta Ilimizde 73 Km. olmak üzere toplam 1.588 Km. tarla içi ulasim yolu yapimlari tamamlanmistir.

Sulama Yatirim Maliyetlerinden Tasarruf Saglanacak

Sulama projelerinde, kamulastirmaya ve arazilerin parçalanmasina mani olmak için, kanallarin ve yollarin planlanmasi ve uygulamasi, parsel sinirlarina bagli kalmaktadir. Yani arazi sinirlarindan geçirilmektedir. Parseller küçük, sekilleri düzensiz oldugundan kanal boylari gereginden fazla uzamakta, bu da tesis maliyetini yükseltmekte oldugunu belirten Genel Müdür Aydin, ‘Sulama projeleri arazi toplulastirmasina bagli olarak uygulandigi takdirde ise; parsel sinirlarina bagli kalmadan en ekonomik sekilde, sulama, yol ve tahliye planlamasi yapildigindan, yatirim maliyetlerinde tasarruf saglanmaktadir. Diger taraftan arazi toplulastirma projeleri ile kamulastirma maliyetleri 90 oraninda azalmaktadir. ’dedi.

Arazi Toplulastirmasi Modern Sulama Metotlarinin Uygulanmasini Kolaylastirir

Arazi toplulastirma çalismalarinin ekonomik tarimin yapilmasini engelleyecek, toprak koruma ve sulama tedbirlerinin alinmasini güçlestirecek derecede parçalanmis, dagilmis parselleri bir araya getirerek, çiftçinin yasam düzeyini yükseltecek teknik, ekonomik ve sosyal tedbirleri almayi saglayacagini ifade eden Genel Müdür Aydin,’ Arazi toplulastirmasi ile parseller büyür, tarim teknikleri ve sulama metotlarinin uygulanmasi kolaylasir. Parsel sayisi azalir. Parsel büyüklügü artar. Düzenli ve ideal parsel sekilleri olusturulur. Her parsel yola ve kanala kavusur. Isletme merkezi ile parseller arasindaki mesafeler azalir, ulasimdan dolayi meydana gelen kayiplar azalir, yakit tasarrufu saglanir. Zirai mücadele ve gübreleme kolaylasir. Sulama orani ve randimani artar. Arazi maliklerine kamulastirma bedelleri yerine arazi verilerek, topragindan kopmasi önlenmektedir. Saglanan katma degerden dolayi arazi degeri en az iki kat artmaktadir.  ‘’dedi.

DSI Genel Müdürü Mevlüt Aydin, ’Son olarak bu projelerin yapilmasinda en büyük destekçimiz Tarim ve Orman Bakanimiz Sayin Dr. Bekir Pakdemirli’ye sükranlarimi sunuyor, emegi geçenlere tesekkür ediyorum


Pazar 12.2 ° / 3.7 °
Pazartesi 17.2 ° / 0.9 °
Salı 20.1 ° / 3.4 °