Jeotermal Seracilik Sektörünün Yüzde 70 Büyümesi Bekleniyor

jeotermal seracilik sektörünün yüzde 70 büyümesi bekleniyor

Gündem 5.06.2019 17:35:20 0
Jeotermal Seracilik Sektörünün Yüzde 70 Büyümesi Bekleniyor

Sera Konstrüksiyon Donanim ve Ekipman Üreticileri, Ihracatçilari Dernegi (SERKONDER) Baskani Halil Kozan, hükümet tarafindan tesvik kapsamina alinan jeotermal seracilik ve iyi tarim sektörünün yil sonu itibariyla yüzde 70 büyümesinin beklendigini söyledi. 
Afyonkarahisar’in Sandikli ilçesinde bulunan SERKONDER'in baskani Halil Kozan, "Her zaman söyledigimiz, su dogru yatirimi dogru zamanda yaparsaniz en çabuk geri dönüsüm seracikli sektöründe. Sera denilince insanlar dört direk bir naylon zannediyorlar. Su anda bizim bahsettigimiz modern seracilik. Modern seracilikla bütün iklimlendirmeleri bilgisayar kontrolü ile yapilmis dünya çapinda modern seralar kuruyoruz.

Bu seralari kimler yapabilir, yüzde 25 öz sermayesi olan herkes kurabilir.

Dogru noktada dogru yatirim dedik. Dogru nokta neresidir,

özellikle soguk bölgelerde bir dekarda bir sezonda yaklasik 50 ile 60 kilo ürün alinirken, sicak bölgelerde bu 20 ile 30 kilo arasinda oluyor. Dolayisiyla bunun soguk bölgede yapilmasi daha avantajli. Soguk bölgede de yenilenebilir enerji ile yapilmali. Örnegin jeotermal enerji, kömür yataklari yakininda toz kömür ile fabrika yakinlarina baca gazlari ve çöp atiklari yakininda gaz enerjisi ile yapilabilir.

Netice itibariyle soguk bölgede yatirim yapan yedi yilda geri alabilir. Fakat bu yedi yillik süreçte bankalarin kredileri konusunda bazi zorluklar yasaniyor. Bunlarin basinda ekspertiz raporu geliyor. Kullandirilan kredilere ipotek vermek gerekiyor. Bu asamada ekspertiz raporlari çok düsük çikiyor, bazen üçte bir oranlarinda da oluyor. Bunu yetkililere bildirdik, asilamayacak sorunlar degil" dedi. 
Kozan, tesvikle jeotermal seracilik ve iyi tarim sektörünün yil sonu itibariyla yüzde 70 büyümesinin beklendigini de söyledi. 
Sandikli ilçesinde 22 serada 1 milyon metrekarelik alanda jeotermal sera ve iyi tarim yöntemi ile domates üretimi yapiliyor. 


Salı 17.9 ° / 4.9 °
Çarşamba 19.5 ° / 6.4 °
Perşembe 18.9 ° / 7 °