Çinden Türkiyeye Gelen Çinli Heyetin Katilimiyla Bilgilendirme Toplantisi Yapildi.

Çin Ile Afyonkarahisar Birbirine Uyumlu Iki Anlayisa Sahip

Gündem 18.06.2019 22:07:59 0
Çinden Türkiyeye Gelen Çinli Heyetin Katilimiyla Bilgilendirme Toplantisi Yapildi.

Türkiye-Çin Is Gelistirme ve Destekleme Dernegi Baskani Ihsan Beser'in davetlisi olarak Türkiye'de yetistirilen tibbi ve aromatik bitkilerin ticaretine yönelik istisarelerde bulunmak üzere Çin'den Türkiye'ye gelen Çinli heyetin katilimiyla bilgilendirme toplantisi yapildi.

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odasinda düzenlenen toplantiya Vali Mustafa Tutulmaz’in yani sira Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroglu, Ticaret Bakan Yardimcisi Sezai Uçurmak, Belediye Baskani Mehmet Zeybek, Çin Gida ve Hayvancilik Ithalat Ihracat Sanayi ve Ticaret Odasi Baskani Rong Weidong, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskani Hüsnü Serteser ile çok sayida is insani katilacak.

Çin Ile Afyonkarahisar Birbirine Uyumlu Iki Anlayisa Sahip

Panelin açilis konusmalari sirasinda söz alan ve Çin ile Afyonkarahisar’in birbiriyle uyumlu iki anlayisa sahip oldugunu söyleyen Vali Tutulmaz; “Ilimiz adina önemli bir gün yasiyoruz. Ilimizin önemli degerlerinin tanitilmasina ve Çin’le önemli bir bagin kurulmasina vesile olacak bir toplantidayiz. Gerek Çin, gerekse Afyonkarahisar birbiriyle uyumlu iki anlayisa sahiptir. Bu da üreten ve ürettigini satabilen bir anlayistir. Gerçekten gerek Çin, gerekse de Afyonkarahisar üretimi ön planda tutan yönetim anlayisini gelistiren; sanayide, tarimda ve hayvancilik alanlarinda üretim anlayisini ön planda tutmaktadir. Bu yüzden de belki Çin ile olusturulan dernegin baskanligini bir hemserimiz yürütüyor. Bu da bu anlayisin herhalde bir yansimasidir” dedi.

Yapilacak Isbirligi Ilimiz Adina Önemli Bir Kazanimdir

Afyonkarahisar’in ürettigi ürünlerle Türkiye siralamalarinda önde yer aldigini belirten Vali Mustafa Tutulmaz: “Biz ilimizi tanimlarken diyoruz ki Termalin, Mermerin, Zafer'in ve Lezzetin merkeziyiz. Potansiyellerimiz, bugünkü programimizda temelini olusturuyor. Tarim ve özellikle gida alaninda isbirligi yapabilecegimiz önemli alanlardan birisi Afyonkarahisar’dir. Çünkü birçok alanda Türkiye'nin özel anlamda yetistirilen ürünlere ev sahipligi yapmasidir. Afyonkarahisar ürettigi ürünlerle Türkiye'nin önde gelen üretim siralamasi içerisinde yer aliyor. Iste bunlardan birisi kirazdir. Türkiye'nin su anda en iyi kirazlari bizim ilimiz sinirlari içerisinde üretiliyor. Bu alanda isbirliginin yapilacak olmasi ve bundan sonra da bu isbirliginin devam ettirilecek olmasi ilimiz açisindan önemli bir kazanimdir. Bunun disinda hashasimiz önemlidir. Tibbi ve aromatik bitki hücresinde yer alan hashas önemli bir üretim kaynagimizdir. Yine kekik, aspir, organik gül üretiminde yine önemli oranda üretmekteyiz. Lavanta üretimi son yillarda hizli bir sekilde artiyor. Bunlardan olusacak isbirligi insallah Çin'le biz birbirimizi daha iyi tanimamiza, birbirimizle daha iyi isbirligi yapmamiza vesile olacaktir. Tüketim amaçli bir yönetim sürdüren toplumlar kisa sürede sikinti yasamaya basliyor. Bizim gitmemiz lazim. Ürettiklerimizi de satabilmemiz lazim. Çin'den gelen degerli misafirlerimiz insallah bizim ürettiklerimize, üreteceklerimize talip olurlar. Böylece güzel bir isbirligi içerisinde iki ülke arasinda ve özellikle de Afyonkarahisar açisindan önemli bir kazanim elde ederiz diye düsünüyorum” diye konustu.

Çin’le Turizm Alaninda Da Isbirligine Haziriz

Ilimizin turizm potansiyeli hakkinda da bilgiler veren Vali Mustafa Tutulmaz: “Bizim önemli turizm potansiyelimizden birisi turizmdir. Turizmin deniz turizmi disindaki her alaninda hizmet edebilecek potansiyeli, kapasiteye sahibiz.  Degerli Çin’li misafirlerimizle sadece tarim alaninda degil, turizm alaninda da isbirligi yapmaya hazir oldugumuzu burada açikça ifade etmek isterim. Su anda otellerimiz ve apartlarimizla beraber 27.000 yatak kapasitesiyle Türkiye'nin en fazla termal tesisi sahibiz. Ilimizdeki 11 tane 5 yildizli otelimizin kalitesi dünya standartlarinin üzerindedir. Bunun disinda bugün Kapadokya'da bulunan birçok özellik ilimizin belirli bölgelerinde yer almaktadir. Bu özelliklere Uzakdogu'dan ve Asya'dan gelen turistlerin ilgi duydugunu biliyoruz. Kisa sürede bu bölgeye balon getirmemizle birlikte ilimizde de benzer talebin olabilecegini degerlendiriyoruz. Buradan Çin’li kardeslerimize, Ticaret Atesemize, Turizm alaninda isbirligi yapmaya hazir oldugumuzu ifade etmek istiyorum” seklind konustu.

Çinli Turistleri Burada Agirlamak Isteriz

Spor turizmi alaninda da bilgiler veren Vali Mustafa Tutulmaz:” Spor turizmi açisindan önemli bir konumumuz var. Birçok spor dalina ev sahipligi yapabilecek konumdayiz. Dünya Motokros Sampiyonasinin geçen ilkini basardik. Bu yilda yine önemli bir programa ev sahipligi yapacagiz. Bunun disinda 85 tane Futbol Kulübü'nün hazirlik kampinin burada yapildigini ifade etmek isterim. Bunun daha da potansiyelini arttirma çalismalarimiz devam ediyor. Afyonkarahisar, tarih turizmi Friglerden bu tarafa, Osmanli, Selçuklu ve en önemlisi de Cumhuriyetimizin kurulusunun temelinin atildigi topraklardir. Dolayisiyla birçok tarihi degerimiz var. Çinli turistlerimizi buralarda misafir etmekten mutluluk duyacagimizi özellikle ifade etmek isterim” dedi.

Tüm Paydaslar Afyonkarahisar'in Kalkinmasina Odaklanmis Durumda

Bu toplantinin burada kalmamasi gerektigini düsündügünü söyleyen Vali Tutulmaz söyle devam etti: “Güzel bir mekanizma olusturmamiz gerekiyor. Dernek, ATSO ve Çin Ticaret Ateseligiyle birlikte bu mekanizmayi devam ettirmemiz lazim. Bu mekanizmayi iyi olusturmamiz lazim. Bu mekanizmalari iyi kurarak tarimla ve diger kuruluslarla isbirligi yaparak bunu gerçeklestirebileceginizi düsünüyorum. Sayin bakanimizin önderliginde ilimizde gerçekten çok önemli ve güzel bir uyum var. Tüm paydaslar Afyonkarahisar'in kalkinmasina odaklanmis durumdadir. Bu durum yatirimcilar ve ticaretle ugrasan kisiler için önemli bir avantajdir. Ticaret ve yatirim, güvendigi yerde kendisine ilgi duyulan yerde mecra bulur. Bunun en iyi yerlerinden birisi Afyonkarahisar oldugunu burada ifade etmek istiyorum. Bu önemli programin ilimizde yapilmasinda emegi geçen herkese tesekkür eder, saygilarimi sunarim.”

Konusmalarin ardindan "Türkiye Florasi" konulu panelin moderatörlügünü 25-26. Dönem Milletvekili Eczaci Lütfiye Ilksen Ceritoglu Kurt yapti.

Panelde; Çin Baharatçilar Birligi Baskani Mike Liu, Hacattepe Üniversitesi Farmasötik Botanik Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Iffet Tatli Çankaya, TAGEM Genel Müdürü Özkan Kayacan ve Tarim ve Orman Bakanligi Bitkisel Üretim Genel Müdürlügü'nden Fatma Ayhan katilimcilara hitap etti.


Pazartesi 17.2 ° / 0.9 °
Salı 20.1 ° / 3.4 °
Çarşamba 22.4 ° / 7.6 °