Napolyon Kirazinin Hasadi Yapiliyor

Napolyon kirazinin hasadi yapiliyor

Gündem 7.07.2019 18:44:35 0
Napolyon Kirazinin Hasadi Yapiliyor

Afyonkarahisar’in Sultandagi ilçesinde üretilen ve sabahin ilk isiklariyla hasadina baslanan 'Napolyon' cinsi kiraz, rekoltesiyle üreticiyi lezzetiyle de tüketiciyi memnun ediyor. 
Afyonkarahisar’in Sultandagi ilçesine bagli Yakasinek Köyü’nde Napolyon kirazinin hasadi araliksiz sürüyor. Sabahin ilk isiklariyla baslayan kiraz hasadi, farkli illerden gelen mevsimlik isçileri ve aile fertleri tarafindan yapiliyor. Eber Gölü ve Sultandaglarinin tam ortasinda bulunan bahçelerde yetisen Napolyon kirazlarinin büyük bir kismi yurt disina ihraç ediliyor. Bu yil rekolteden memnun olan kiraz üreticileri ise fiyatlardaki dengesizlikten yakiniyor. 

“Fiyatlar tam olarak belirlenmis degil” 
Yakasinek köyünde mevsimlik isçilerle birlikte kiraz hasadi yapan üretici Ayhan Duymus, halde sabah verilen kiraz fiyati ile aksam verilen fiyatin birbirini tutmadigini söyledi. Duymus, “Su an kiraz sezonumuz baslamistir. Sabah 05.00’te kalkip hale gidiyoruz. Halde kuyruga girip kasamizi aliyoruz. Kasamizi alip sabah bahçeye birakiyoruz. Bahçeden sonra tekrar hale gidiyoruz ve isçimizi alip saat 06.00-12.00 arasinda isçiyle beraber çalisiyoruz. Ama isçi fiyatlari bu sene yüksek. Vatandasimiz zorlanmaktadir. Bu yüzden insanlar isçi bulamiyor ve onlarin dedigi fiyat oluyor. Biz buradan malimizi topluyoruz, burada gördügünüz gibi isçiler çalistilar gittiler. Ondan sonra biz 1. sinif, 2. sinif, hurda tabir etmis oldugumuz ezik ve çatlaklari ayiriyoruz, bunlari hale götürüyoruz. Hale vardigimizda firmalar kasamizi döküyor. Kasanin içinde çatlagi, patlagi var mi, yok mu diye kontrol ediyorlar. Ancak bize bir gün öncesi 'kiraziniz 10 lira' diyorlar. Biz oraya vardigimizda kirazimiz 7 lira fiyat görüyor. Yani bundan da biz çok muzdaribiz. Firmalar halen daha su an zor durumda birakmaktadir. Fiyatin tam olarak belirlenmis bir seyi yok” diye konustu. 

“Eber Gölü'nden dolayi Sultandagi kirazi bir numara” 
Sultandagi kirazinin Eber Gölü’nün vermis oldugu tat ve aromasindan dolayi dünyada bir numara oldugunu ifade eden Duymus, “Ama bizim sikintilarimiz, çitçilerin sikintilari büyük. Haldeki insanlar, firmalar vatandasi halen daha zor durumda birakmaktadirlar. 10 lira diyorlar ama kirazimiz 10 liraya gitmiyor, öldüm fiyatina yine kirazimiz gidiyor. Bu nedenden dolayi bütün yetkililerin buna el atip kooperatiflesme mi olur, birlik mi olur, beraberlik mi olur ne olur onu bilemeyecegim ama burada fiyati kooperatif veya o kisilerin belirlemesi lazim. Çinlilerle bu sene anlasma yapilmis ama kirazimiz Çinlilere kirazimiz gitmiyor. Sultandagi tarafinda bütün firmalar geldi ama kiraz konusunda halen daha fiyat düsük. 8-10 lira diyorlar hale variyoruz çiftçinin burnundan getiriyorlar. Su an Çin'e ihracat olup olmadigini tam bilmiyorum ama Çin ile anlasildigini duyduk. Çiftçiler olarak bu kirazin ne sartlarda yetistigini, ne sartlarda elden geçtigini bizler biliyoruz. Biz Subat’tan itibaren gübrelemesi, sulamasi, ilaçlamasi 5 aydan beri bunlara olan masrafi yapiyoruz. Çinlilere kiraz ihraç edilirse fiyatin da yükselecegini bekliyoruz. Su an beklenen fiyat degil” dedi. 

“Fiyatlar sabah-aksam degisiyor” 
Baska bir kiraz üreticisi Adem Koyun ise normal bir rekoltenin oldugunu dile getirerek sabah-aksam fiyatlarin degistigini belirtti. Koyun, “Geçen senelere göre bu sene fiyatlar biraz daha iyi. Fakat çok tutarli degil, tutarsiz bir piyasa var. Burada mesela sabah gelirken söylenen fiyat aksam fark edebiliyor. Bu Napolyon kirazi Sultandagi iklimine iyi uyum saglayabilen bir kiraz. Aroma olarak buradaki iklim sartlari kirazin daha kaliteli, daha dayanikli olmasini sagliyor. O yüzden Napolyon kirazina yöneliyoruz. Çin ile 2015 yilinda anlasma yapildigini duyduk fakat herhangi bir icraat olmadi bu seneye kadar. Bu sene ilk defa geçen gün bir haberde okumustum ihracat yapildigini söylediler. Insallah iyi olur” diye konustu. 


Salı 17.9 ° / 4.9 °
Çarşamba 19.5 ° / 6.4 °
Perşembe 18.9 ° / 7 °