7 Uygarliga Ev Sahipligi Yapan Amorium Antik Kentine Sanal Gerçeklik Gözlügü Ile Seyahat Edilebiliyor.

7 uygarliga ev sahipligi yapan Amorium Antik Kenti’ne sanal gerçeklik gözlügü ile seyahat edilebiliyor.

Gündem 16.07.2019 16:43:50 0
7 Uygarliga Ev Sahipligi Yapan Amorium Antik Kentine Sanal Gerçeklik Gözlügü Ile Seyahat Edilebiliyor.

Afyonkarahisar'in Emirdag ilçesinde 7 uygarliga ev sahipligi yapan Amorium Antik Kenti’ne sanal gerçeklik gözlügü ile seyahat edilebiliyor.

Telefona yüklenen bir programla Amorium’un 9’uncu yüzyilina yolculuk yapiliyor. 
Afyonkarahisar’in Emirdag Ilçesi’nde Hisar Köyü’nde yer alan ve M.Ö. 2000’li yillarda 7 uygarliga ev sahipligi yapmis, ‘Amorium Antik Kenti’nde 1987 yilindan beri kazi çalismalari sürüyor. Hitit, Phryg, Yunan, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanli dönemlerinde kesintisiz yerlesim görmüs antik kente 1987 yilinda Ingiliz arastirmaci Prof. Dr. R. Martin Harrison tarafindan arastirmalar ve kazilar basladi. Harrison’un 5 yil sürdürdügü kazilari 1992 yili itibariyle Ingiliz arastirmaci Dr. Chris Lightfoot tarafindan 2009 yilina kadar devam ettirildi. 
KAZI ÇALISMALARINA GIRIT ÜNIVERSITE’SINDEN ÖGRENCILER KATILDI 
2013 yilinda Amorium kazi çalismalari Kültür ve Turizm Bakanligi onayi ile Afyonkarahisar Müzesi Baskanliginda ve Anadolu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zeliha Demirel Gökalp’in Bilimsel Danismanliginda tekrar basladi. 2014 yilindan itibaren kazi çalismalari Bakanlar Kurulu karari ile Gökalp’in baskanliginda devam etmektedir. 8 gündür tekrar kazilarin basladigi bölgede daha çok Anadolu Üniversitesi’nden ve 3 Girit Üniversitesi’nden gelen ögrencilerle arastirmalar sürdürülüyor. 
3 ALANDA ARKEOLOJIK ÇALISMALAR SÜRÜYOR 
Eskisehir Anadolu Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Zeliha Demirel Gökalp yaptigi açiklamada, antik kentte 1987 yilindan beri arkeolojik kazi çalismalarin sürdürüldügünü söyledi. Gökalp konusmasina söyle devam etti; 
“1987 yilindan beri kentte Asagi ve Yukari Sehir kapilarinda, iki kilisede, hamam ve sivil konut oldugu düsünülen yapilarda arkeolojik kazilar sürdürülmüstür. 2013 yilindan itibaren ise kentte üç alanda çalismalara devam edilmektedir. Bunlardan biri Yukari Sehir’de höyügün güney-batisinda Türk dönemi yerlesimi oldugu düsünülen “Iç Sur.” Bir digeri Yukari Sehir’de höyük üzerinde mimari kalintisi ile islevi tespit edilebilen ender yapilardan biri olmasi nedeniyle “Bazilika B” adi verilen kilise. Ve digeri ise Asagi Sehir’in batisinda, önceki çalismalarda “Büyük Bina” olarak adlandirilmis yapi bakiyesinin dogusundaki Geç Roma/Erken Bizans dönemi yapilarinda arkeolojik çalismalar sürmektedir.” 
ESERLERI AFYON MÜZE’SINDE GÖREBILIRSINIZ 
Bu yil kazi çalismalarini ögrencilerle sürdürdüklerini ifade eden Gökalp, arastirmalara basta Anadolu Üniversitesi ögrencileri olmak üzere Girit Üniversitesi’nden de gelen 3 kisinin katildigini söyledi. Amorium Antik Kenti’nin Afyonkarahisar’in tarihi açisindan çok önemli bir yere sahip oldugunun altini çizen Gökalp; “1987 yilinda beri devam eden arkeolojik kazilarda özellikle ortaçag günlük yasamina isik tutacak çok önemli buluntular ele geçti. Kazilarda ele geçen buluntular tasinmaz eserler yerinde ve kazi evi bahçesinde sergileniyor. Ayrica küçük buluntular Afyonkarahisar Müze Müdürlügü’ne teslim ediliyor. Buradan çikan seramik, maden, cam, kemik, kursun mühür, sikke, yazitlar ve tas eserler gibi buluntulari Afyonkarahisar Müzesi’nde görebilirsiniz” dedi. 
3 BOYUTLU VIDEO ANTIK KENTI TANITIYOR 
Hazirladiklari 3 boyutlu video antik gelen misafirlerin bölgeyi daha iyi taniyabileceklerinin altini çizen Gökalp; “Arkeolojik kazilarin sürdügü yerlerde yapi bakiyeleri çogu zaman temel seviyesinde ortaya çikmakta ve bu durum da yapilar ve kentin algilanmasini güçlestirmektedir. Amorium'da yer alan tarihi mekanlarin algilanmasina yönelik antik kentin canlandirilmasi için 3 boyutlu video hazirladik. Bu hazirladigimiz görüntü izleyenlerde zorluk çekmeden rahatlikla kenti taniyabilecekler” seklinde konustu. 
VR KRONOS GÖZLÜK ILE AMORIUM’U GEZEBILIYORLAR 
Gökalp, yine Antik Kenti yakindan tanimak isteyenler için Anadolu Üniversite Proje Birimi’nin destekledigi Umay Müze Müdürlügü’nün tasarladigi, ‘VR Kronos Gözlük’ (Sanal gerçeklik gözlügü) hazirladiklarini söyledi. Android ve Ios uygulamasindan herkesin indirebilecegi ‘Amorium’ veya ‘Vrkronos’ programlarini ‘VR. Kronos Gözlük’ ile kenti 3 boyutlu sekilde gezebileceklerini ifade Gökalp konusmasini söyle sürdürdü: 
“Hazirlanan gözlük kitap gibi bir kutunun içerisinde yer aliyor. Kutunun içerisinden çikan paketi gözlüge dönüstürüyoruz. Akilli telefonuna herkes ‘Amorium’ veya ‘Vrkronos’ yazdiklarinda çikacak programi yüklüyorlar. Daha sonra telefonu gözlüge yerlestirip gözlük üzerinden hareket ederek Amorium 9’uncu yüzyilinin canlandirilmis halini görebiliyorlar. Hatta burada gezip pazarda alis veris dahi yapabiliyorlar. Bunun yaninda Yukari Sehir surlarindan içeri girip asagi baktiginizda talim askerleri görebiliyorsunuz.” 


Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °
Pazar 12.2 ° / 3.7 °