Çin Büyükelçisi Mermer Ihracatinin Gelismesi Adina Afyonkarahisara Geldi

Çin Büyükelçisi Mermer Ihracatinin Gelismesi Adina Afyonkarahisar’a Geldi

Gündem 16.08.2019 13:42:12 0
Çin Büyükelçisi Mermer Ihracatinin Gelismesi Adina Afyonkarahisara Geldi

Çin ile mermer ihracatinin daha da gelismesi ve ihracatta ürün çesitliliginin arttirilmasi adina Vali Vekili Dr. Mehmet Boztepe, Çin Büyükleçisi Deng Li ve Çin Ekonomi ve Ticaret Müstesari Liu Yuhua’nin katilimiyla basin toplantisi düzenlendi. Büyükelçi ve Müstesar mermer ocaklari ve fabrikalarini ziyaret ederek bilgiler alacak.

Bu kapsamda düzenlenen basin toplantisina Vali Vekili Dr. Mehmet Boztepe, Belediye Baskani Mehmet Zeybek, Çin Büyükleçisi Deng Li ve Çin Ekonomi ve Ticaret Müstesari Liu Yuhua, Türkiye Çin Is Gelistirme ve Destekleme Dernegi Baskani Ihsan Beser, is adamlari ve basin mensuplari katildi.

Türkiye Çin Arasindaki Iliskilerde Çok Hizli Bir Ilerleme Var

Toplantida ilk olarak Türkiye Çin Is Gelistirme ve Destekleme Dernegi Baskani Ihsan Beser konustu. Beser: “2011 yilindan bugüne Çin Halk Büyükelçiligi ile yürüttügümüz birçok çalisma vardi. Bunlardan en önemlisi Afyon kirazinin Çin’e ihracatiydi. Bu sene ilk defa Afyon kirazini Çin’e ihraç ettik. Toplamda Türkiye’den 1000 ton kirazi Çin’e ihraç edilmis oldu. Bizler tüm bu süreçte Çin Büyükelçisi ve ticaret Müstesarindan büyük destek gördük. Türkiye Çin arasindaki iliskilerde çok hizli bir ilerleme var. Ayni zamanda pek çok birikmis konu çözüm asamasina geldi. Özellikle tarim ürünlerinde nar, turunçgiller, antep fistigi ve kanatli hayvan gibi ürünlerin dogrudan satisinda imzalar atildi veya imzalanma asamasindadir.” dedi.

Mermer Ticaretine Destek Verecek

Çinli heyetin mermer ocaklari ve fabrikalarini gezecegini söyleyen Beser: “Çin’e en önemli ihracat ürünlerinden birisi de Mermerdir. Afyonkarahisar’in en büyük pazari da Çin’dir. En büyük ihracat rakamlarimizda Çin’e yapilan ticaret. Geçtigimiz ay Çin’den 50 kisilik bir heyet Afyonkarahisar’a geldi. Bu ziyaret kapsaminda Tibbi Aromatik Bitkiler üzerine 4 gün içerisinde 200 is görüsmesi yapildi. Bu ilk görüsmede 500 bin dolarlik ticaret anlasmasi oldu. Simdi daha büyük bir siparisle Tibbi Aromatik Bitkiler alaninda da Çin’e ihracatimiz devam edecek. Sayin Büyükelçi bugün mermer ticaretine destek vermek için hem Afyonkarahisar’da ki mermer ocaklarini hem de fabrikalari gezecek ve bilgiler alacak. Tüm bu çalismalarda bizlere destek olan Valiligimiz, Belediyemiz, STK’lar ve basin mensuplarina tesekkür ediyorum.” diye konustu.

Ziyaret Is Dünyasina Olumlu Sonuçlar Getirsin

Daha sonra söz alan Belediye Baskani Mehmet Zeybek ise konusmasinda: “Afyonkarahisar’in mermeri en çok Çin’e gidiyor. Insallah Çin’le iliskilerimiz iyi gittigi sürece Afyon’daki ürün çesitliliginin Çin’e ihracatini arttiracagiz. Çinli heyete hos geldiniz diyorum. Bu ziyaretlerin is dünyasina da hayirli sonuçlar getirmesini diliyorum.” dedi. 

Çin’in Ithal Ettigi Mermerin Yüzde 5’i Afyon’dan

Afyonkarahisar ve Çin’in çok siki bir isbirligi içerisinde oldugunu söyleyen Çin Büyükelçisi Deng Li: “Türkiye’den gelen mermerler Çin piyasasindaki mermerlerin yüzde 60’ina denk geliyor. Çin’in Türkiye’den ithal ettigi mermerleri ise yüzde 5’i Afyonkarahisar’dan geliyor. Bu sene Afyon kirazi, Çin’e büyük miktarda gitmeye basladi. Bu durum Çin pazarinda çok güzel yankilar buldu. Turizm konusunda ise yillik bazda Türkiye’ye gelen toplam Çinli turist sayisinin 500 bini geçmesini bekleyebiliriz. Çok daha güzel olan gelisme ise her geçen gün daha fazla Çinli turist Afyon’a gelmeye basliyor. Çin ve Afyonkarahisar arasindaki isbirliginde elde ettigimiz basarilar gerçekten çok mutluluk verici ama bizler bunu daha da arttirmak istiyoruz.” diye konustu.

Süt ve Süt Ürenleri de Ihraç Edilecek

Çin pazari Türkiye ve Afyon mermeri için kapisini her an açik tutacaktir diyen Büyükelçi Deng Li; “Yeter ki bizim yasalarimiza ve kurallarimiza uygun hareket etsinler. Bu anlamda da sikinti olmayacagini düsünüyorum. Bu senenin ikinci yarisinda Türkiye’nin süt ve süt ürünleri de Çin’e gitmeye baslayacak. Bunlarin disinda bir dizi tarin ürünü içinde görüsmeler devam ediyor. Afyonkarahisar’in Çin’e yaptigi ürün çesitliligini çok kisa bir sürede arttirabiliriz. Bu yil toplam 1000 ton Kiraz Çin’e gitti. Bizim hedefimiz çok kisa zamanda bu rakami en azindan 5000 tona çikarmaktir. Bu açidan Çin ile isbirligi açisindan Afyon Türkiye’de en önemli illerden birisidir.” seklinde konustu.

Büyükelçi Algi Yanlisliklarini Gidermek Için Burada

Son olarak konusan ve Afyonkarahisar’in Çin’le olan ticaret potansiyelinin mutluluk verici olduguna deginen Vali Vekili Dr. Mehmet Boztepe; “ Türkiye’nin mermerin, termal turizmin ve gastronominin baskenti olarak bilinen Afyonkarahisar’a gelen Sayin Büyük Elçimize ilimizi adina hos geldiniz diyorum. Sayin Büyük Elçimizle yaptigimiz sohbette kendisi görevi süresinde en çok Afyonkarahisar’a geldigini belirtti. Gerek mermeri gerekse tarim ürünlerinin ihracati konusunda Çin’in çalisma potansiyelinin en çok oldugu illerden birinin Afyonkarahisar oldugunu belirtti. Bu anlamda mermer konusunda ciddi anlamda yol aldigimizi söyledi. Türkiye olarak Çin’e yapilan ihracatin toplam Çin piyasasinin 60’sini karsiliyor olmasinin da mutlulugunu yasiyoruz. Bu kapsamda bazi hukuki mevzuatlar nedeniyle karsilasilan sikintilardan dolayi mermercileriz deki algi yanlisliklarini giderebilmek amaciyla Afyonkarahisar’a kadar geldiler. Kendileri mermer isletmelerimizi de ziyaret edecek olup bu güveni vermek noktasinda kendilerinin göstermis oldugu duyarliliktan dolayi Afyonkarahisarlilar olarak, Sayin Büyükelçimize tesekkür ediyoruz” dedi.

 Kirazla Baslayan Ihraç Yolculugu Farkli Alanda Sürmeli

Ihracatin artmasi noktasinda is dünyasinda firsatlari degerlendirme çagrisinda da bulanan Vali Vekili Dr. Boztepe; “Tarim alaninda basta kirazla baslayan Çin yolculugumuzun farkli ürünlerle de devam etmesini temenni ediyorum. Özelliklede bizlere vermis olduklari müjde bizim açimizdan çok kiymetlidir. Süt ve süt ürünleri piyasasinin Çin gibi büyük bir ülkede ihracatina açik olmasinin Afyonkarahisar özelindeki yatirimcilarimiz açisindan firsat oldugunu, ilk yapanin kazanacagi varsayilarak en kisa sürede degerlendirilmesini ümit ediyoruz. Biz tarim ve mermer disinda özellikle de turizm alaninda Çin’le olan iliskilerimizin gelistirilmesine Afyonkarahisar olarak önem veriyoruz. Bu anlamda bize her anlamda destek olan Sayin Büyük Elçimizin turizm alaninda da bize destek verecek olmasi inancimiz yüksektir. Ben toplantimiza katilarak desteklerini esirgemeyen misafirlerimize ve ilimiz paydaslarina tesekkür ediyor, bundan sonra Çin’le olan iliskilerimizin artacagina inandigimi bir kez daha belirtmek istiyorum.” seklinde konustu.

Konusmalarin ardindan günün anisina hatira fotografi çekilmesi ile basin toplantisi sona erdi.


Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °
Pazar 12.2 ° / 3.7 °
Pazartesi 17.2 ° / 0.9 °