(Retider) Olagan Genel Kurulu Toplantisi Yapildi.

Dernek Baskani Yurt, gece körlügü diye bilinen hastaligin RPE65 geninin ilacinin bulundugunu söyledi.

Gündem 17.08.2019 19:39:24 0
(Retider) Olagan Genel Kurulu Toplantisi Yapildi.

Retina Hastalari Dayanisma Dernegi (RETIDER) Olagan Genel Kurulu toplantisi gerçeklestirildi. 
Retina Hastalari Dayanisma Dernegi (RETIDER) Olagan Genel Kurulu toplantisinda konusan Dernek Baskani Mesut Yurt, halk arasinda gece körlügü diye bilenen retina hastalarini ilgilendiren gen tedavisiyle ilgili önemli çalismalarin yapildigini ve test yaptiran 4 hasta için girisimde bulunuldugunu belirtti. Gen tedavisiyle ilgili açiklamalarda bulunan Dernek Baskani Yurt, gece körlügü diye bilinen hastaligin RPE65 geninin ilacinin bulundugunu söyledi.

Su ana kadar gen testi yaptiran 4 hastanin tedavileri için girisimlerde bulunuldugunu ifade eden Yurt, “ABD, FDA Avrupa Birligi onayli ve Faz5 klinik asamasini tamamlamis RPE65 geni mutasyona ugrayan hastalarin luxturna ilacin Türkiye’de suan için gen test sonuçlarindan 4 kisi belirlendi.

Bu hastalarimizin tedavileri için protokol çalismalarina baslandi. 

"4 arkadasimiz tedavi edilebilir durumda" 
Dernegi kurduktan sonra çalismalara hemen basladiklarini belirten Yurt, “Dernegi kurduktan gen testi yaptirmak konusunda bütün RPE hastalarimizi bu alanda yönlendirmeye çalismistik. Yaklasik yapilan gen testi sonuçlari 6 ayda çikiyor. 6 ay sonucunda söyle bir gelisme oldu.

Birçok gende yapilan çalismalarda bir tanesi neticelendi.

Sonuçlanan RPE65 geninde tedavi yöntemi bulunmus ve bir ilaç icat edilmis. Bu ilaç RPE65 uygulandiginda gerçekten gözde ciddi yüzde 15 ila yüzde 80 arasinda görme saglanacakti.

Biz bu alanda bir çalisma baslatmistik. Bu çalisma sonucunda su an Türkiye’de 4 kardesimiz RPE65 genine sahip. Yani 4 arkadasimiz tedavi olabilecek durumda.

Dünyada 3 bin 500 noktada RPE hastaligiyla ilgili faz klinik asamalarinda diger genler için çalismalar devam” dedi. 
Konusmalarin ardindan yapilan genel kurulda baskan Yurt yeniden baskan seçildi. 


Çarşamba 22.4 ° / 7.6 °
Perşembe 21.8 ° / 10.8 °
Cuma 22 ° / 8 °