Kuran Ve Hat Müzesi Afyonkarahisarda Kuruluyor

Kur’an ve Hat Müzesi Afyonkarahisar’da kuruluyor

Gündem 26.10.2019 17:35:57 0
Kuran Ve Hat Müzesi Afyonkarahisarda Kuruluyor

Hat sanatinin en önemli üstatlarindan Osmanli döneminde eserleriyle adindan söz ettiren Ahmet Semsettin Karahisari’nin memleketi Afyonkarahisar’da Türkiye’nin 2. Hat ve Kur’an Müzesi kurulmasi için hazirliklar sürüyor.
Ustasinin 7-8 yil gibi uzun bir sürede yetistigi yazi sanati olarakda ifade edilen hat sanati, son dönemlerde büyük deger kazanirken sanatin gelecek nesillere aktarilmasi noktasinda ise büyük çaba gerekiyor. Ülkemize birçok hattat yetistiren ve yetistirmeye devam eden Mahmut Sahin, Ahmet Semsettin Karahisari gibi büyük bir üstadin yetistigi Afyonkarahisar’in hat sanati bakimindan önemli bir sehir olduguna vurgu yapti. Afyonkarahisar’in hat sanati bakimindan çok deger verdikleri bir sehir olduguna deginen Hattat Mahmut Sahin, “Su anda Bursa, Eskisehir Kütahya’da ve Kocaeli de dersler veriyorum. Istanbul’da da derslerim devam ediyor. Afyon bizim hat sanati bakimindan çok deger verdigimiz bir yer. Burada meshur hattatlarimizdan, hat sanatinda ikinci büyük üstat diye sayabilecegimiz Osmanli cografyasi için Hattat Ahmet Semsettin Karahisari üstadimiz var. Malum Süleymaniye Camii’nin yazilarini yazmis, kanuni döneminde ve birçok padisahin döneminde yasamis ve 90 yasinda vefat etmis bir üstadimiz. Soy isminden de anlasilacagi gibi Karahisarli” diye konustu.
“Hayalimiz hat müzesinin kurulmasi”
Afyonkarahisar’da açilmasi planlan hat müzesi hakkinda da bilgi veren Sahin, “Onun içinde Allah nasip ederse burada çok güzel projelerimiz var. Insallah bir müze hayalimiz var ve bunun içinde çesitli is adamlarimizdan, gerek Kültür ve Turizm Bakanligindan ve belediyelerimizin yardimlarini bekliyoruz. Hasan Hüseyin Ertunç ögrencim banim. Müze yapiminin koordinasyonunu o sagliyor. Onunla beraber 120 tane eseri halihazirda buraya getirdik. Takiben 100 tane sanatçinin gerek ebru, gerekse hat bakimindan bunun içinde Ahmet Karahisari taklitleri olmak üzere 120 tane seri biz buraya getirdik. Fakat kurumlar prosedürlere takildigi için onlari asamiyoruz suanda ama bir an önce insallah açmayi planliyoruz. Bizim bakimimizdan eserler hazir bir tek basit isleri var ve müzenin yeri baska bir sey kalmadi” dedi.
Afyonkarahisar’in icazetli tek hat sanatçisi”
Afyonkarahisar’in icazetli tek Hat Sanatçisi Hasan Hüseyin Ertunç ise hat sanatinin Türk Islam toplumunda büyük öneme sahip olduguna degindi. Ertunç, “Yazida kullanilan metinler, Kur’an-i Kerim ayetleri, Efendimiz (S.A.V.)’in hadisi serifleri veya Evliyaullah Hazeratin kelami kibaridir. Yazilan metinler dolayisiyla da hat sanati bizim için ayricalikli öneme sahiptir. Afyon'da hat sanatiyla mesgul olan icazetli ben varim bu sehirde ikamet eden.

Bunu neticesinde bizim üzerimize bir vazife düsüyor; hat sanatini bu sehirde ögretmek, daha genis çevrelere yaymak ve degeriyle yasatabilmek adina. Ben Afyonkarahisar’a 2015 yilinda geldim.

Bu sehre gelmemle birlikte ilk önceligimiz bir hat sergisiyle yazi sanatini topluma göstermek ve bu sekilde anlatmak oldu. Belediyemizle beraber önce bir sergi açtik. Onun akabinde bu yil içerisinde Hatta Ahmet Karahisari adina bir belgesel çekimi hazirlandi.

Burada Karahisari üstadi anlattik, ayni zamanda yazi sanatini Afyon’a ve tüm toplumumuza anlatmaya çalistik. Yine devaminda da insallah Hattat Ahmet Karahisari adina bir müze çalismamiz var ve su anda devam ediyor.

Bunan yaninda Hattat Ahmet Karahisari adina Il Kültür ve Turizm Müdürlügümüz tarafindan bir festival düzenlendi” dedi.
“Bir hat ustasi 7-8 yilda yetisiyor”
Bir hattatin 7-8 yil gibi uzun bir sürede yetistigini belirten Ertunç, ayrica Afyonkarahisar’da Kur-an ve Hat Müzesi çalismalarinin oldugunu söyledi. Ertunç su ifadelere yer verdi:
Afyon’da Hattat Ahmet Karahisari adina Kur’an-i Kerim ve Hüsnü Hat Müzesi açma çalismalarimiz var. Afyonkarahisar Valiligi ve Afyonkarahisar Belediyesi’nin destegi ile su anda yerimizi hazirladik.

Insallah sponsor destegini de alabildigimiz taktirde müzemiz birkaç ay içerisinde faal olacaktir. Müzenin içerisinde kullanilacak olan yazilari Türkiye’nin dört bir tarafindan hattat ve ebru sanatçisi arkadaslarimizi gönderdiler Allah razi olsun.

Bu müze Türkiye ve dünyada örnegi olan ikinci bir müze olacak yani bir hattat adina açilmis ikinci bir müze olacak insallah. Çalismalarimiz bu konuda devam ediyor.

Valimizden, vekillerimizden ve belediye baskanimizdan desteklerini esirgememelerini istiyoruz. Hat sanatinda tamam oldum diyebilmek çok güç. Kamil Akdik hocanin bir vefatina yakin bir sözü vardir;

‘Yanarim yanarim bu yaziyi ögrenemeden ölüp gidecegim ona yanarim’ demis. Tam olduk diyemeyiz yazi sanati bir hoca ile mesk ile ögrenilir. Ortalama bir hattatin yetismesi 4-5 yildan 7-8 yila kadar bir zaman alir.

Bu zaman arasinda yazi konusunda belli bir seviyeye ulasmis olacaktir.”


Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °
Pazar 12.2 ° / 3.7 °