199 Beyin Ölümünden Sadece 69 Donör Alinabildi

199 beyin ölümünden sadece 69 donör alinabildi

Gündem 5.11.2019 19:36:29 0
199 Beyin Ölümünden Sadece 69 Donör Alinabildi

Türkiye'de 9 bölgede faaliyet gösteren Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezlerinden biri olan ve 6 ili içine alan Antalya bölgesinde 2018 yilinda 199 beyin ölümü gerçeklestigi ve bunlardan sadece 69'unun doner olarak alinabildigi bildirildi. Il Saglik müdürü Ünal Hünür, halen Türkiye'de oran nakli bekleyen 25 bin 808 hasta arken bu rakamin çok düsük oldugunun altini çizdi.

Organ Bagisi Hayat Kurtarir
Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastaliklar, tüm dünyada oldugu gibi Türkriye'nin de önemli saglik sorunlarindan biri oldugunu
öyleyen Il Saglik müdürü Ünal Hünür, organ ve doku nakli bekleyen hastalarin sayisinin her geçen gün arttigina dikkat çekti. Organ nakli olmayi bekleyen hasta sayisinin fazlaligi yaninda organ bagisinda bulunan donörlerin sayisi ise yetersiz kadiginin altini çizen Hünür, organ ve doku nakli hizmetlerinin, tüm üniversiteler ile kamu ve özel saglik kuruluslarinin katilimiyla, Saglik Bakanliginin koordinasyonunda ve denetiminde, “Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Sistemi” dâhilinde yürütüldügünü söyledi.
Sistem’in amacinin ülke genelinde organ ve doku nakli hizmetleri alaninda çalisan kurum ve kuruluslar arasinda gerekli koordinasyonu saglamak oldugunu ifade eden Hünür " Kisitli imkânlarla temin edilebilen bagis organ ve dokulari, bilimsel kurallara ve tibbî-etik anlayisa uygun olarak adaletli bir sekilde, en uygun hastalara ve en kisa süre içerisinde naklini saglamaktir." dedi.

Donör sayisi çok düsük
Türkiye'de 9 bölgede faaliyet gösteren Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezlerinin birinin Antalya’da bulundugunu, Antalya Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Merkezinin çabalari ile Isparta, Burdur, Karaman, Afyonkarahisar, ve Konya'nin da içinde bulundugu Antalya bölgesinin bagli hastaneler hemen her yil donör çikardigini kaydeden Ünal Hünür " 2018 yilinda 199 beyin ölümünden 69 donör alinabildi.

Bu da yüzde yani 19,4 'e tekabül ediyor. Konunun hassasiyeti ve aciliyeti bakimindan toplumun organ bagisi farkindaliginin arttirilmasi gerekiyor." dedi.

25 bin 808 hasta organ nakli bekliyor
Halen Türkiye'de organ nakli bekleyen 25 bin 808 civarinda hasta bulundugu düsünüldügünde, kadavra sayisinin az olmasi ve beyin ölümü bildirimi yapilan hastalarin yakinlarinin organ bagisina uzak durmasinin nakil bekleyen binlerce hastayi zor durumda biraktigina isaret eden Hünür söyle devam etti: "

Organ nakli ihtiyaci dil, din, irk ayirt etmemekle beraber yetiskin ve çocuk da dinlememektedir. Organ naklini gerektirecek hastaliklarin önceden teshis edilerek tedavilerinin düzenlenmesi öncelikli hedefimiz olmakla beraber kadavra organ bagisinin artirilmasi ve vatandaslarimizin konu hakkinda farkindaliklarinin artirilmasi gerekmektedir.

Bu farkindaligin çocukluk çaglarinda olustugu inanciyla Il Saglik Müdürlügü ve Kepez Ilçe Milli Egitim Müdürlügü isbirligi ile Kepez’de bulunan tüm ortaokullarin katildigi resim yarismasi düzenlendi. Ögrencilerin büyük ilgi gösterdigi “Organ Bagisi” konulu yarismada, jüri dereceye girecek eserleri belirlemede oldukça zorlandi.

Her biri birbirinden anlamli olan eserler, Il Saglik Müdürlügünde sergilenmeye baslandi.Vatandaslarimizi organ bagisi haftasinda duyarli olmaya davet ediyorum. Siz de bagisçi olun.

Organlarinizi bagisladiginizi ailenizle paylasin. Hayati önem tasiyan çok önemli bir konuda sorumluluk alin ve bir hayat kurtarin"


Pazartesi 17.2 ° / 0.9 °
Salı 20.1 ° / 3.4 °
Çarşamba 22.4 ° / 7.6 °