Bilal Saygili Camii Insaati Tamamlandi

Saygili Camii insaati tamamlandi

Gündem 9.11.2019 11:53:29 0
Bilal Saygili Camii Insaati Tamamlandi

 Ege Üniversitesi’nin kuzey sinirinda yapimi tamamlanan Bilal Saygili Camiinde, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Izmir Il Müftüsü Recep Sükrü Balkan’la yapimi üstlenen hayirsever isadami Bilal Saygili incelemelerde bulundu. 16. yüzyil klasik Osmanli mimari sanat anlayisi ve üslubu esas alinarak yapilan cami, son hazirliklarin tamamlanmasinin ardindan ibadete açilacak.
Ege Üniversitesi (EÜ) Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Izmir Il Müftüsü Recep Sükrü Balkan ve hayirsever isadami Bilal Saygili, merkez yerleskenin kuzey sinirinda yapimi tamamlanan Bilal Saygili Camiinde incelemelerde bulundu.

Temelleri 2016 yilinda atilan, hayirsever isadami Bilal Saygili tarafindan yaptirilan camide, 16. yüzyil klasik Osmanli mimarisi bugünün teknolojisi birlestirilerek insa edildi.

Yaklasik 30 milyon TL’ye mal olan eserle ilgili isadami Saygili, “Merkezi plan semasinin uygulandigi eser, ana kubbe, dört yarim kubbe, köse kubbeler, bes kubbeli revaklar ve iki minare terkibiyle tasarlandi.

Camimiz üç kademeli ehrami ve abidevi süliyeti ile bulundugu bölgenin taci oldu

. Camimiz, alt katindaki konferans salonu, asevi ve diger üniteleriyle bir külliye mahiyetine haiz olup bulundugu bölgenin sosyal ve kültürel ihtiyaçlarini karsilayacak kapasitede insa edildi” dedi.
Camideki asevinde 200 üniversite ögrencisine her gün iki ögün yemek vermeyi planladiklarini söyleyen isadami Saygili, “Cami ve alt kati toplam kapali alani 3 bin 650 metrekare, kubbe yüksekligi cami taban seviyesinden itibaren 28 metre, minare yüksekligi ise 50 metre olarak insa edildi.

Eserin kapasitesi kapali mekan itibariyle 3 bin, açik mekanlarla birlikte 7 bin kisilik. Ayrica, 400 kisi kapasiteli konferans salonumuzda, mini bir sinema salonu ve modern bir ses sistemi bulunuyor.

Her türlü sunum ve film gösterisi rahatlikla yapilabilecek. Insallah açildiginda burayi ülkemizden ve yurtdisindan bilim adamlari, yazarlar ve sanatçilarla tam bir ilim, irfan yuvasi haline getirecegiz” diye konustu.

Mimar Sinan izleri tasiyor
Caminin, Izmir’in Mimar Sinan tarzindaki ilk camisi olacagina dikkat çeken Saygili, “Yurtiçi ve yurtdisinda birçok önemli esere imza atan mimar Necip Dinç tarafindan projelendirilen caminin insaatinda, Horasan harci kullanilirken kalem isi Afyon’dan getirilen özel kök boyalarla yapildi.

Cami, Osmanli’nin en muhtesem dönemi olan 16. yüzyilda kullanilan altin varagin ayarina kadar birebir tutturulmaya çalisildi” dedi.


Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °
Pazar 12.2 ° / 3.7 °
Pazartesi 17.2 ° / 0.9 °