Köksal: Tüm Sehit Ve Gaziler Esittir

MAGDURIYETI GIDERMEK HEPIMIZIN BOYNUNUN BORCU

Gündem 9.12.2019 15:23:07 0
Köksal: Tüm Sehit Ve Gaziler Esittir

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Baskanlik Divani Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, tüm sehit ve gazilerin esit oldugunu belirterek, “Sehit yakinlari ve gazilerimizi kategorize etmek yanlistir" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Baskanlik Divani Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, TBMM’de düzenledigi basin toplantisinda, gaziler ve sehit yakinlarinin sorularinin görmezden gelindigini söyledi.

SEHIT YAKINLARI VE GAZILERIMIZIN SORUNLARI GÖRMEZDEN GELINIYOR

Vatan savunmasindayken sehit veya gazi olan kahraman askerlerimize minnet borçlu oldugumuzun önemle altini çizen Milletvekili Köksal, “Onlarin emaneti olan yakinlari da bizim bas tacimiz.

Bu söylediklerim de kuskusuz bu ülkedeki tüm yurt severler hemfikir. Ancak uygulamada ne yazik ki gazi ve sehit yakinlarimizin sorunlari görmezden gelinmekte, taleplerine kulak tikanmakta. Örnegin kamuda çalisan gazi ve sehit yakinlari hala mobbinge maruz birakilmakta

. Bu konuda mobbingi önceleyecek yasal düzenlemelerin yapilmasina ise AKP tarafindan destek verilmemekte. Kamu da çalisan tüm sehit yakinlarinin ilkokul, ilkögretim, ortaokul mezunu olmasina bakilmaksizin memur statüsüne geçirilmesi söz konusu mobbingin önlenmesinde atilacak en önemli adimlardan birisi. Yine sehit ve gaziler arasin da 15 Temmuz, güneydogu, sivil gibi ayrimlar devam etmektedir.

Biz artik bu ayrimlarin ortadan kalkmasini istiyoruz. Çünkü bu topraklar için canini veren canini ortaya koyan tüm sehit ve gaziler esittir. Onlari kategorize etmenin, ayirmanin kesinlikle yanlis oldugunun bilincindeyiz. Sehit çocuklarinin tamami is hakkindan yararlanamamakta

. Anne maalesef is hakki için çocuklarinin arasinda seçim yapmak zorundadir.

Bu nedenle tüm sehit çocuklarina da is hakki muhakkak saglanmalidir. Gazi yakinlarimiza ikinci bir is imkâni verilmemektedir. Kibris gazisi çocuklarinin is hakki yoktur. Mesela Afyonkarahisar’da bütün siyasi partilerin milletvekillerinin gidip sarildigi, elini öptügü, fotograf çektirdigi Tahsin Dedemiz yillarca ogluna is aramistir.

Vatani görevini yaparken sehit olan erlerimizin anne ve babalari son derece düsük miktarda maas almaktadir.

Ana, babanin aldigi maas toplami 18 yasin altindaki asgari ücret tutari kadardir.

Ülkemizin yasadigi ekonomik kriz, agir ekonomik kosullar düsünüldügün de bu meblagin geçimi saglamaktan çok uzak oldugu görülmektedir.” dedi.

MALUL SAYILMAYAN GAZILERIMIZIN SAYISI 19 BIN

Köksal, konusmasinin devaminda su ifadeleri kullandi:

“Sehit erlerimizin emaneti olan ana, babalarinin veya eslerinin aldigi maaslarin acilen iyilestirilmesi onlarin geçimini temin edecek bir seviyeye çikarilmasi gerekmektedir.

Gazilerimizi ve sehit yakinlarimizi üzen bir uygulama da sehit yakini ve gazi kartlarin da kocaman harflerle yazan ücretsiz seyahat yazisidir.

Bu yazinin da daha küçük puntolarla yazilmasi çok daha uygun olacaktir. Gazilerle ilgili önemli bir sikintida gazilikten önce ise girenlerin evvelki primlerinin iptal edilmesidir.

Birçok gazimiz bu nedenle magdur olmustur. Askerlik görevinden evvel çalistiklari islerde ödenen primler bosa gitmis ve bu yüzden de emeklilik gibi bir takim haklar da sikinti yasamislardir.

Bu yanlistan da derhal dönülmelidir. Gazi ve sehit yakinlariyla gaziler özel hastaneler dâhil tüm hastanelerden ücretsiz yararlanmali ayrica sehit ve gazi yakinlariyla gazilerden ilaç farki alinmamali, hiçbir sekilde es deger ilaç almaya zorlanmamalidir.

Bir de malul sayilmayan gaziler vardir ki yasadiklari magduriyet oldukça fazladir. Onlar vatani görevlerini yerine getirirken yaralanip sakatlanan asker ve polislerdir

Askerlik ve kamu görevini yerine getirirken yaralanan fakat mevcut gazi ve sehit aileleriyle ilgili kanun, Cumhurbaskanligi Kararnamesi, KHK, yönetmelik ve tüzükler kapsaminda degerlendirilmeyip bu kanunlarin verdigi haklardan yararlanamayan kisiler malul sayilmayan gaziler olarak adlandirilmaktadir.

Askerlik ve kamu görevini yerine getirirken alinan fiziki ve psikolojik yaralanmalar neticesinde vücut bütünlügünü bozacak ölçüde uzu ve fonksiyon kaybina ugramis veya kalp ve omurilik gibi hayati vücut bölümlerinin ve diger hayati iç organlarinin yakininda çikarilmasi dahilin de ölümüne sebebiyet verecek ancak çikarilmamasi durumunda ise yasaminda güçlük çikartan ve çalisma kabiliyetini düsüren kursun ve sarapnel parçalari ile çikarilamayan kursun ve sarapnel parçalarindan kaynakli agir metal zehirlenmesi yasayarak kanser gibi amansiz hastaliklarla birlikte yasamaya mecbur kalan malul sayilmayan gazilerin yasadigi psikolojik problemlerin basinda ise iletisim sorunlari, yalnizlik, psikolojik bunalim, travma, stres bozuklugu gibi sorunlar gelmektedir.

Ayrica yaralanmalar sonucunda yapilan cerrahi tedavi sonrasinda uygulanan rehabilitasyonlarinda yetersiz oydugu gözlenmektedir. Sayilari yaklasik 19 bini bulan malul sayilmayan gazinin neredeyse hiç biri vazife malullüklerinin nevileriyle dereceleri hakkinda nizamname hükümlerine göre belirtilen derecelere dâhil olmamakta 684 sayili KHK ile getirilen haklardan faydalanamamaktadir. Faydalanilmis olsa bile sadece malullük maasi baglanacagindan bahsedilmektedir.”

MAGDURIYETI GIDERMEK HEPIMIZIN BOYNUNUN BORCU

Malul sayilmayan gazilerin birçok magduriyet yasadigini dile getiren Köksal, “Malul sayilmayan gazilerin raporlarindan bazi örnekler vermek istiyorum. Örnegin malul sayilmayan bir gazinin raporun da terörle mücadele de yaralanma neticesinde bacaginin yürümesine engel olacak seviyede 2 cm kisa oldugu belirtilmekte ancak bu gazimizin 684 sayili KHK’nin getirdigi haklardan faydalanabilmesi içinde 13.07.1953 tarihli ve 4/1053 sayili bakanlar kurulu karariyla yürürlüge konulan vazife malullüklerinin nevileri ve dereceler hakkinda nizamname hükümlerine göre en az 5 cm kisalik aranmaktadir.

Bir baska malul sayilmayan gazinin sol el bas ve isaret parmaginda yine dis görünüsünü bozacak ve elini kullanmaya engel olacak sekilde kopukluk bulunmakta ancak yine bu nizamname hükümlerine göre sol el basparmaginin metakarbiyla birlikte yoklugu ya da sol el bas ve isaret parmaginin birlikte yoklugu aranmaktadir

. Bazi malul sayilmayan gaziler ise vücudunda kursun ve sarapnel parçalariyla yasamaktadir.

Simdi yalnizca birkaç santimle birkaç milimle vazife malulü gazi sayilmayan daha birçok malul sayilmayan gazimiz bulunmaktadir.

Onlarin talebi vazife malulü gazi olabilmeleri için derece tespitinin hükümlere göre yapilacagi vazife malullüklerinin nevileriyle dereceleri hakkinda nizamnameye malul sayilmayan gazileri de kapsayacak ek maddeler eklenmesi ya da bulunan maddelerin genisletilmesidir.

Gözle görülür seviye de vücut bütünlügünü bozan yaralanma izleri ve uzu kaybi bulunan, vücut organlarinda fonksiyon kaybi bulunan, vücudun da kursun ve sarapnel parçalariyla yasamak zorunda kalan malul sayilmayan gazilerimize gazilik karti vazife malulü gazilerin sahip oldugu sosyal haklar ve malullük maasi verilmesi gerekmektedir.

Buradan tüm partilere sesleniyorum. Mecliste grubu bulunan tüm partilere yillardir malul sayilmayan gazilerin bekledigi gazilik onurunu vermek ve onlarin magduriyetini gidermek hepimizin boynunun borcudur diyorum.

Gelin bunu mecliste hep beraber çözelim.” seklinde konustu. 


Pazartesi 22.4 ° / 8 °
Salı 20.9 ° / 8.6 °
Çarşamba 21.9 ° / 9.2 °