Dünya Insan Haklari Günü Kutlu Olsun.

Dünya Insan Haklari Günü Kutlu olsun.

Gündem 9.12.2019 15:57:47 0
Dünya Insan Haklari  Günü Kutlu Olsun.

Dünya Insan Haklari Günü, Insan Haklari Evrensel Bildirisi'nin kabul edildigi gün olan 10 Aralik 1948'den bu yana her yil 10 Aralik'ta kutlanan gündür.

2. Dünya Savasi sirasinda insanlara yapilan agir hak ihlalleri sonucunda Birlesmis Milletler Genel Kurulunun Paris'te yapilan oturumda Insan Haklari Evrensel Bildirisi'ni kabul etmesiyle kutlanmaya baslanmistir.

Bildiri ile birlikte birçok devlet insanlara taninan hak ve özgürlüklerin güvence altina alindigini kabul etmistir. Oysaki bu konu yüzyillar öncesinde Peygamber Efendimizin risaleti boyunca ortaya koydugu uygulamalar ile insanliga naksedilmeye çalisilmis, teorik çerçevesi de Efendimizin Veda Hutbesinde çizilmistir. Milletimiz de tarihte bu haklari yasamayi ve dünyada yaymayi kendisine hedef olarak belirlemis bu dogrultuda çok defa mücadelelere girmistir.

Ülkemizin bildiriyi ilk kabul eden devletlerden biri olmasi ve 10 Aralik tarihini dünya devletleri ile birlikte bu amaçla kutlamasi da Insan Haklarina verdigi önemi göstermektedir.

Dünya Insan Haklari Gününün 71’inci yildönümünün hak ve hürriyetlerin sözü ile degiL özü ile kabul edilip yasatildigi bir dünya temennisiyle hayirlara vesile olmasini diliyorum


Pazar 24.9 ° / 8.6 °
Pazartesi 22.4 ° / 8 °
Salı 20.9 ° / 8.6 °