Jeotermal Serada Yilda 3 Milyon Meyve Fidani Üretiyor

jeotermal serada yilda 3 milyon meyve fidani üretiyor

Gündem 18.12.2019 10:18:11 0
Jeotermal Serada Yilda 3 Milyon Meyve Fidani Üretiyor

Türkiye’nin ilk jeotermal isitmali örtü alti tüplü fidan üretim merkezi olan Afyonkarahisar’in Sandikli ilçesinde 10 yildir faaliyetler devam eden sirket, Azerbaycan, Kirgizistan, Rusya ve Suriye’ye fidan ihracati yapiyor.
Sandikli’da 10 bin 680 metrekarelik serada seftali, erik, badem, kayisi, ceviz basta olmak üzere talebe ve çeside göre fidan üretimi yapiliyor.

1940’li yillarda Bursa Inegöl merkezli kurulan sirket, 10 yildir da Sandikli ilçesinde jeotermal isitma sistemiyle ve topraksiz tarim yöntemiyle yilda 2,5 - 3 milyon fidan üretimi gerçeklestiriyor. Isletme sorumlusu Ibrahim Sarikaynak, yaptigi açiklamada; seralarda tüplü fidan üretimi yaptiklarini belirtti. Sarikaynak, "Seramiz teknolojik bir seradir ve tamamen jeotermal enerji ile isitiliyor.

Yurt içi ve yurt disi olmak üzere tüm çiftçilerimize hizmet veriyoruz. Genel olarak meyve fidani üretimi yapiyoruz. Birçok çesit bünyemizde mevcut.

Biz 1 yil öncesinden siparis aliriz. Yetkililerin istegi üzerine de meyve fidaninin üretimini yapiyoruz. Fidanlarimiz suan hazirlaniyor ve Nisan - Mayis ayi gibi çiftçilerimiz ile bulusturacagiz. Yurt disinda Azerbaycan, Kirgizistan, Rusya ve Suriye’ye gönderim yapiyoruz.

Yurt içinde de meyvecilige elverisli bütün bölgelerimize gönderim yapiyoruz. Suan fidanlarimiz uyku döneminde. Mevcut son siparis dikimlerimiz halen devam ediyor. Subat ayinin ortalarina dogru seramizi isitmaya baslayacagiz ve bitkimizde uyanmaya baslayacak. Fidanlarimizin büyümesi ve uygun ortami ile alakali bir süreç takip edecegiz. Bu süreçte de gerekli hassasiyeti göstererek fidanlarimizi çiftçilerimiz ile bulusturacagiz. Anaç fidanlarimiz daha erken verim verir. Tat ve aroma olarak da daha güzel ürün verir.

Fidan yelpazemizde birçok anaç türü mevcut. Üretimimiz tamamiyla çiftçinin bizden talebiyle üretim gerçeklestiriyoruz. Geçen yil para yapmasindan dolayi bu yil da suan revaçta olan fidan türü nektarin” diye konustu.
Son olarak istihdama deginen Ibrahim Sarikaynak; “Yil bazinda ortalama her ay 40 kisiyi istihdam ederek milli ekonomiye önemli katki sagliyoruz” dedi.


Çarşamba 19.5 ° / 6.4 °
Perşembe 18.9 ° / 7 °
Cuma 26 ° / 11.3 °