Afyonkarahisar Türkülerini Gelecek Nesillere Aktarma Çabasini Sürdürüyor

BAKANLIK TARAFINDAN MAHALLI SANATÇI ILAN EDILDI

Gündem 24.12.2019 14:43:39 0
Afyonkarahisar Türkülerini Gelecek Nesillere Aktarma Çabasini Sürdürüyor

 Afyonkarahisar’da ömrünü türküye adayan mahalli sanatçi Ömer Yarsi (80), yasina ragmen hala Gençlik Merkezi’nde ögrenci yetistirmeye devam ediyor.
Afyonkarahisar’in kendine has türkülerini ilerlemis yasina ragmen gelecek nesillere aktarmaya çalisan mahalli sanatçi Ömer Yarsi, 7 yasinda agabeyinin sazi ile basladigi sanatini severek icara etmeye devam ediyor.

Ömrünü sanata ve ögrencilerine harcayan Yarsi, Gençlik Merkezi’nde hala ögrenci yetistirmeye devam ediyor

. Yarsi yaptigi açiklamada, yasami boyunca bir çok ödül ve plaket aldigini söyledi.

10. Cumhurbaskani Ahmet Necdet Sezer ile birlikte ilkokulda ögrenim gördügünü ifade eden Yarsi, “Evli ve 3 çocuk babasiyim.

Elinden sazimi hiç birakmiyorum. Agabeyi Ali Yarsi’nin halk evlerinde baglama kursuna giderken agabeyimden gizli bir sekilde sazini alarak baglama çalmaya basladim.

Bir gün sazin telini koparmasi ile baglamayi gizli gizli çaldiginin ortaya çikti. Böylelikle evde herkes baglama çaldigimi ögrendi” dedi.
BAKANLIK TARAFINDAN MAHALLI SANATÇI ILAN EDILDI
Yöresel kiyafetleriyle de özdeslesmis olan Yarsi, bu yasina kadar yüzlerce sanatçi yetistirmis.

2012 yilinda Kültür ve Turizm Bakanligi tarafindan kendisinin sinava çagrildigini vurgulayan Yarsi, yarismaya katilan 150 kisi arasindan birinci oldugunu hatirlatti. Yarsi, bakanligin sinavini kazandiktan sonra mahalli sanatçi oldugunu söyledi. Afyonkarahisar kültürünü, geleneklerini ve göreneklerini yasatmak için ölünceye kadar fahri olarak ücretsiz bu isi yapmaya devam edecegini vurgulayan Yarsi, müzik ve musikiyi çok sevdigini ve severek baglama çaldigini belirtti. Baglama ögrenmek isteyen herkese hafta sonlari gençlik merkezindeki kurs veren Yarsi, ögrencileri tarafindan da çok seviliyor.

Özellikle ögrencileri hafta sonu onun dersine katilmak için erken saatlerde merkezin yolunu tutuyor.
RADYO SANATÇILIGINI BABAM BIRAK DEDIGI IÇIN BIRAKTIM
Ilkokul dönemlerinde baglama ögrenmeye basladigini söyleyen Yarsi, agabeyi ile birlikte ögrendigi baglamayi 7 yasindan itibaren çaldigini belirtti. 

Afyon Folklor Dernegi ve Musiki Cemiyetinde çalismalarinin oldugunu aktaran Yarsi, 1958 yilinda Istanbul Radyo evi sinavina babasindan sakli bir sekilde giderek kazandigi söyledi. Yarsi, sunlari anlatti;
“Sinava beni agabeyim gönderdi.

Sinavi kazandiktan sonra 3 ay radyo sanatçisi olmak için kurs görmeye basladim. Babam rahmetlige ‘Senin oglun çalgici olmus’ demisler ve o da nasil gezerim diye bana ya gel evladim ol ya da gelmezsen evlatliktan reddederim dedi. Bende radyo sanatçiligini birakmak zorunda kaldim. Musiki ve müzik aletleri dükkâni açtim.

Bant kayitlari yapiyordum. Afyon’un gelenek ve göreneklerini yasatmak için fahri olarak bu isi yapmaya çalisiyorum. Suanda genç neslin baglamaya hevesli oldugunu görüyorum.

Fakat Internet, bilgisayar, cep telefonlari olunca çocuklardaki hevesin azaldi

. Halk Egitim ve Gençlik Merkezi gibi yerlerde açtigimiz kurslara da yogun talep var. Gençlik yine aslina dönüyor. Türkülerimiz ve halk oyunlarimizla çok güzel çalismalar yapiyoruz. 70 yildir baglama çaliyorum


Cumartesi 24.7 ° / 6.9 °
Pazar 24.9 ° / 8.6 °
Pazartesi 22.4 ° / 8 °