Maaslari Kesilen Gazilerden Eylem

Maaslari kesilen Gaziler’den eylem

Gündem 24.12.2019 17:01:51 0
Maaslari Kesilen Gazilerden Eylem

 

2013-2016 yillari arasinda emekli edilen gazilere ödenen maaslarin "çalisabilir durumda olduklari" gerekçesiyle kesilmesine, gaziler tepki gösterdi.

‘Sehven emekli’ edildikleri gerekçesiyle maaslari kesilen gaziler için dün ülkemizin dört bir kösesinden gaziler bir araya gelerek Aile, Çalisma ve Sosyal Hizmetler Bakanligi önünde nöbet tutarak eylem yaptilar.

Türkiye Harp Malulü Gaziler Sehit Dul Ve Yetimleri Dernegi Genel Merkezi öncülügünde yapilan bakanlik önündeki nöbete ilimizden de gaziler katildilar.

Türkiye Harp Malulü Gaziler Sehit Dul Ve Yetimleri Dernegi Afyonkarahisar Sube Baskani Ismail Kumartasli ve bir çok gazide eyleme destek amaciyla Bakanlik önüne gittiler.

Ellerinde Türk bayraklariyla Bakanlik önünde yapilan nöbet eyleminde basin açiklamasi da yapildi.

Türkiye Harp Malulü Gaziler Sehit Dul Ve Yetimleri Dernegi  Baskani Mustafa Isik tarafindan yapilan basin açiklamasinda; “ Degerli basin mensuplari bu gün burada sehit aileleri ve Gaziler olarak Karsinizda bulunmaktan ve bu açiklamayi yapmaktan büyük üzüntü duymaktayim.

 17 Aralik 2019 itibari ile Sosyal Güvenlik Kurumu Türkiye genelinde 236 terörle Mücadele Gazisinin Emekli Maaslarini kesmistir.

Vatani Görevini yapmakta iken Terörle Mücadelede yaralanarak tedavisi bittikten sonra Devletin Gazi maasi bagladigi her Gazi ayni zamanda Engelli bir vatandas olmustur. 

Gazilerimizden çalisabilir durumda olanlara toplumdan kopmasin, yalnizliga itilmesin psikolojik travma yasamasin diye  Rehabilite amaçli Devlet kurumlarinda çalistirmak üzere 1 istihdam verilmektedir.

5510 sayili kanunun 38. Maddesi ve 6495 sayili torba kanunun 80. Maddesi yasalasana kadar,  gazilerimiz engellilik oranlarina göre Devletimizin Engelli vatandaslara sagladigi emeklilik haklarindan yararlanmakta idi.

 Bu kanunlar yasalastigindan itibaren Gazilerimizin;

1- Gazi olmadan önceki sigorta giris ve primleri silinmistir.

2- Devletimizin 5510 sayili kanunun 28. maddesi ile Engelli vatandaslara sagladigi emeklilik haklari elinden alinmistir.

Bu sebepten Gazilerin emeklilik durumlari ne kadar uzuv kaybi olursa olsun eli, kolu bacagi, gözü olmasa da mecburi olarak 65 li yaslara kalmistir.  Gazilerin maaslarinin kesilmesinin 2 Temel sorumlusu vardir.

Birincisi 2013 yilindaki mevcut hükümettir. Askerlik öncesi sigorta giris ve prim günlerini yakmis, emeklilik hakkimizi  gasp etmistir.

Ikinci sorumlu ise Sosyal Güvenlik Kurumu dur.

 Sosyal Güvenlik Kurumunun 2008 ve 2013 yilinda çikan kanun maddelerini bilmeyerek, engellilikten dolayi günü dolup müracaat eden Gazilere emekli olabilirsiniz diyerek maas baglamis, simdi ise ben hata yaptim, hatami yeni fark ettim simdi maaslarinizi kestim demistir.

Madem bu Gaziler  emekliligi hak etmiyordu Sosyal Güvenlik Kurumu neden  emekli maasi bagladi.??? Gazilerin maaslarini kestiniz, sigorta primlerini yaktiniz, siradakiler tüm Sehit aileleri ve Gaziler mi? Kanun bilmez, çikan kanunlari takip etmez, Sosyal Güvenlik Kurumu, 7 Aralik 2019 Tarihli 7194 Sayili Kanunun 48. Maddesi ile 5510 sayili kanuna eklenen geçici 79. Madde ile kendini kurtarma çabasina girmistir.  Kanunu çikarir çikarmaz da 10 gün içinde Gazilerin maaslarini kesmistir..

Neymis efendim Gaziler SEHVEN emekli edilmis. Gaziler hem islerinden olmus, hem de baglanan emekli maaslari kesilerek magdur edilmislerdir.

TÜRKIYE HARP MALULÜ GAZILER, SEHIT DUL VE YETIMLERI DERNEGI olarak 17 Aralik 2019 Tarihinde Gazilerimizin maaslarinin kesilmesi ni alir almaz Türkiye genelinde  44 subemiz ve Genel Merkez olarak 20 Aralik 2019 tarihinde SGK Il Müdürlükleri önünde basin açiklamasi yaptik.

24 Aralik Sali günüde Aile, Çalisma ve Sosyal Hizmetler Bakanligi önünde tüm subelerimizle beraber basin açiklamasi yapma karari aldik.  Bunun neticesinde 23 Aralik Pazartesi günü Aile ve çalisma Bakani ile görüsülmüstür.  Sayin bakan; kendisinin yürütme makami oldugunu, bugün yapilacak olan bakanlar kurulu toplantisinda Yasama Makamina, iletecegini, sonuç olarak çözüm noktasinda kendisine yetki verilirse en iyi sekilde çözecegini taahhüt etmistir.

Anayasamizin 10 maddesinde “ Çocuklar, yaslilar, özürlüler, harp ve vazife sehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alinacak tedbirler esitlik ilkesine aykiri sayilmaz.” ifadesi yer alir.

61. Maddesinde " Devlet, harp ve vazife sehitlerinin dul ve yetimleriyle, malûl ve gazileri korur ve toplumda kendilerine yarasir bir hayat seviyesi saglar." hükmü bulunmakta iken;

 Yasalasan bu kanun maddeleri Anayasaya da aykiridir. Bu maddeleri yazanlar kesinlikle devlet ile gazisini karsi karsiya getirmeye çalisan art niyetli kisilerdir.

Bu kanunu yazsa yazsa 2013 te hükümetin içindeki fetöcülerdir. Biz bu oyunlara gelmeyecegiz bu oyunlari bozacagiz.  Kanun ile sigorta primleri sayilmaz demek var olan hakki gasp etmektir.

Gerekirse tüm hukuki yollar denenecek Anayasa Mahkemesine gidilecek, insan haklari mahkemesine gidilecek.  Yüce Gazi meclisten Gazilere yapilan bu büyük ayiptan derhal geri dönmesini bekliyoruz.

Sehit aileleri ve Gaziler bana kardesimden daha yakindir, onlara yapilan yanlisi kendime yapilmis sayarim diyen, Sayin Cumhurbaskanimiza buradan sesleniyorum tüm Gazilerimize yanlis yapilmistir, bu sorunun size saglikli bir sekilde iletilmedigi kanaatindeyiz.

 Cumhurbaskanimiza konuyu anlatmak için randevu talep ediyoruz. Unutmamalidir ki Vatan için uzuvlarini veren Gaziler Sehitlerin sahitleridir. Gazinin el, ayak, göz, protezini ödemediniz sustuk. Hastanede tedavi farklari çikardiniz sustuk.  Sehit annesine 597 TL layik gördünüz sustuk.

 Sehitler gaziler arasinda ayrimcilik yaptiniz sustu


Çarşamba 19.5 ° / 6.4 °
Perşembe 18.9 ° / 7 °
Cuma 26 ° / 11.3 °