Vali Mustafa Tutulmaz 2019 Yilindaki Asayis Olaylarina Iliskin Basini Bilgilendirdi

Vali Mustafa Tutulmaz 2019 Yilindaki Asayis Olaylarina Iliskin Basini Bilgilendirdi

Gündem 6.01.2020 15:41:19 0
Vali Mustafa Tutulmaz 2019 Yilindaki Asayis Olaylarina Iliskin Basini Bilgilendirdi

Vali Mustafa Tutulmaz, 2019 yilinda Jandarma ve Emniyet görev alanlarinda güvenlik güçlerinin yaptigi çalismalari basin mensuplariyla paylasti. Vali Tutulmaz: “Iddiamiz Afyonkarahisar’in en huzurlu illerden birisi olmasidir” dedi.

Basin açiklamasinda Il Jandarma Komutani J. Alb. Hamza Çömez ve Il Emniyet Müdürü Gürsel Yildiz’da hazir bulundu.

Afyonkarahisar, Asayis ve Huzuru En Iyi Oldugu Illerden

Emniyet ve asayis toplumun olmazsa olmaz ihtiyaçlarindan birisi oldugunu söyleyen Vali Mustafa Tutulmaz, Emniyet ve asayisin toplumlari var eden, hatta devlet kavramini var eden anlayisla vatandaslarin emniyetinin, güveninin saglanmasi oldugunu ifade etti. Bu dogrultuda Afyonkarahisar’da çok önemli basarilara imza atildigini kaydeden Vali Mustafa Tutulmaz: “Ülke genelinde ilimiz asayis ve huzurun en iyi oldugu illerden birisidir.

Bu sonuçta emegi geçen Jandarmamiza, Emniyetimize, Milli Istihbarat Teskilati’nin ilgili görevlilerine tesekkür ediyorum. Ilimizde bu hizmeti yaparken Jandarma ve Emniyet ekiplerimiz normal kadrolara göre eksik kadroyla bu hizmetleri yürütüyorlar.

Bir önceki yila hem Jandarma hem de Emniyetimizin kadrolarina belirli bir oranda artis oldu. Insallah bu artislarla birlikte asayisimizi daha saglikli hale getiririz” dedi.

2019 Yilinda 22 Bin 368 Olay Yasandi

Asayis olaylarinda genel tabloyu basin mensuplariyla paylasan Vali Mustafa Tutulmaz: “Genel olarak tüm rakamlarda iyiye dogru bir gidisi görüyoruz.

Bazi rakamlar artisla amacimizi ulastigimizi gösterirken bazi rakamlarda azalisla maçimiza ulastigimizin göstergesi. Personel sayisi ve araç sayisinda artis söz konusu. Toplam olay ve toplam asayis sayisinda az bir miktarda artis var. 2018 yilinda toplamda 21 bin 695 olay yasanirken, 2019 yilinda 22 bin 368 olay yasanmistir.

Asayis olaylarinda ise 2018 yilinda 19 bin 809 olay yasanirken, 2019 yilinda bu rakam 20 bin 254 olmustur. Terör olaylarina baktigimizda yüzde 40’lik bir azalis söz konusu.  Trafik olaylarinda yine yüzde 4’lük azalis var. Yil boyunca yapilan basarili operasyonlari basinla paylastik. 2019 yilinda 188 basin açiklamasi ile basini bilgilendirdik” diye konustu.

Hirsizlik Olaylarinda Önemli Oranda Düsüs Var

Asayis olaylarina iliskin ayrintili bilgiler aktaran Vali Mustafa Tutulmaz: “Kisilere karsi islenen tehdit, hakaret, taciz gibi olaylarda yüzde 4’lük bir artis var. Mal varligina karsi islenen suçlarda toplamda yüzde 9 bir azalis var. Millete karsi islenen suçlarda yüzde 10 azalis, kabahatlerde yüzde 4 artis, aydinlatilan olaylarda yüzde 5’lik artis, faili meçhullerde yüzde 16’lik azalis, kasten öldürme olaylari toplamda 21 iken 29 olmus, cinsel taciz ve taciz olaylarinda yüzde 14’lük bir artis var.

Hayvan hirsizliginda yüzde 52 azalis, evden hirsizlik olaylarinda yüzde 20, is yerinden hirsizlik olaylarinda yüzde 8’lik azalis var. Haberlesme ve enerji nakil kablosu çalinmasi olaylarinda yüzde 58’lik azalis mevcut.

Otodan hirsizlik olaylari yüzde 25 azaldi. Kapkaç yagma olaylari yüzde 8, yankesicilik olaylarinda yüzde 60 azalma söz konusu” ifadelerini kullandi.

Silah ve Kesici Aletler Ele Geçirildi

Asayis olaylarinda yapilan basarili operasyonlarda ele geçirilen malzemeler hakkinda da bilgiler veren Vali Mustafa Tutulmaz sunlari söyledi: “Bu yasanan olaylarda ele geçirilen malzemelere bakildiginda ise tabanca sayisi 282’ye ulasmis, yüzde 38’lik bir artis var. Av tüfegi 490. 2018’e göre yüzde 23’lük bir azalis var. Kurusiki tabancada da yüzde 11’lik artis var.

Afyonkarahisar’da biçak ve diger kesici alet tasimada bir aliskanlik var. Son 2 yilda yapilan çalismalar ile bu oran azaltildi. Yüzde 49’luk bir azalis var.”

Kaçakçilik Olaylarinda da Önemli Bir Basari Var

Kaçakçilik olaylarinda da önemli basarilar elde edildigini söyleyen Vali Mustafa Tutulmaz: “Uyusturucu ve uyarici madde kaçakçiligi ile yasa disi ekim olaylarinda yüzde 7’lik yakalama artisi, organize suçlarda yakalama oraninda yüzde 17’lik artis, silah ve mühimmat kaçakçiliginda yakalama olaylarinda yüzde 75 artis, petrol piyasasi kanuna muhalefetten yakalama olaylarinda basari oraninda yüzde 28’lik bir artis var. Akaryakit kaçakçiligi, tabanca, av tüfegi yakalama olaylarinda önemli basarilar elde edildi” dedi.

Yol Aramalarinda Daha Çok Skunk Ele Geçirildi

Elde edilen uyusturucu madde miktarlari hakkinda bilgi veren Vali Tutulmaz: “Bilhassa esrarda ele geçirilen artis orani yüzde 595. Uyusturucu ile ilgili bu oranlarin büyük çogunlugu yol üzerinde geçen araçlarda yapilan incelemeler ve kaçak ekimlerle ilgili tespit edilen miktarlardir.

Ecstasy ele geçirilmesi olaylarinda yüzde 30’luk artis, sentetik ecza yakalanmasinda yüzde 95’lik azalis var. Tarihi eser kaçakçiliginda yüzde 28 artis, izinsiz hashas ekimlerinin yakalanmasi olaylarinda yüzde 69’luk artis, skunk uyusturucu maddesini yol üzeri aramalarda bu yil çok fazla yakaladik.

Bu yakalama olaylarinda yüzde 2426’lik bir artis var. Eroin yakalanmasinda da yüzde 154’lük artis söz konusu” seklinde konustu.  

Uyusturucu Ile Karali Mücadelemiz Sürecek

Uyusturucu ile mücadelenin sürecegini kaydeden Vali Mustafa Tutulmaz sunlari söyledi:

“Uyusturucu ile mücadelede kararli bir durus sergiliyoruz. Bu rakamlarda ilimizi dogrudan etkileyen operasyonlar ve yol üzerinden geçerken yapilan operasyonlara iliskin bilgiler mevcut.

Dogrudan etkileyen operasyonlar özellikle sokak saticilarina yönelik olanlar. Bugüne kadar Jandarma ve Emniyetimiz Sokak saticilarina yönelik basarili çalismalarina devam ediyor. Bu çalismalardan elde ettigimiz sonuçlar basarili bir yol aldigimizi gösteriyor. 2020 yilinda da kararli tavrimiz devam edecek.”

Çalismalarimizla Trafik Problemini Il Gündeminde Çikaracagiz

Trafikteki verileri de paylasan Vali Tutulmaz: “2019 yili Yaya Öncelikli Trafik Yili ilan edildi. Bu dogrultuda ilimizde trafik kazalarinin azaltilmasi, trafik bilincinin olusmasi, yaya öncelikli bir toplum olusturulmasi yönünde basarili çalismalar yaptik

. Bu basarili çalismalarin karsiligini görüyoruz. Önemli basarilar elde ettik ama daha alacak yolumuz var.

Yapacagimiz çalismalar ile ilimiz gündeminden trafik problemini çikaracagiz. 2019 yili rakamlarina bakildiginda, ölümlü kaza sayisi Jandarma bölgesinde 18 iken, 11’e düsmüs, yüzde 39’luk bir azalma var

Emniyet bölgesinde 26’iken, 19’a düsmüs, yüzde 27’lik bir azalis var. Toplamda ise 44 olan rakam, 30’a düsmüs, yüzde 32’lik bir azalma söz konusu” dedi.

Iddiamiz Afyonkarahisar’in En Huzurlu Illerden Birisi Olmasi

Kazalar sonrasi yaralanma ve ölüm oranlari hakkinda da bilgi veren Vali Tutulmaz su bilgileri paylasti: “Yaralamali kaza sayisinda ise Jandarma ve Emniyet bölgesinde toplamda yüzde 6’lik bir azalis var.

Ölü sayisi ise 2018 yilinda 83 iken 2019 yilinda 41’e düsmüs. Yüzde 35’lik azalis mevcut. Yarali sayisinda da toplamda yüzde 8’lik bir azalis var.

Kontrol edilen araç sayisinda yüzde 46’lik, ceza uygulanan araç sayisinda yüzde 39’luk, trafikten men edilen araç sayisinda yüzde 22’lik artis, alkolden islem yapilan sürücü sayisi 2018’de 958 iken, 2019’da 1398 olmus.

Burada da yüzde 46!lik artis var. Sürücü belgesi alinan sürücü sayisinda toplamda yüzde 25 azalis var.  

2020 yilinda da çalisma ve gayretlerimiz devam edecek. Iddiamiz Afyonkarahisar’in en huzurlu illerden birisi olmasi.

Her alanda çaba gösteriyoruz. Son 2 yilda eglence ve dügünlerde silah sikilmasinin azalmasi gibi olumsuz olan her durumda çalismalarimiz devam edecek. “

 Vali Mustafa Tutulmaz açiklamalarinin ardindan basin mensuplarinin sorularini yanitladi


Çarşamba 21.9 ° / 9.2 °
Perşembe 18.4 ° / 8 °
Cuma 20.3 ° / 8.2 °