Isparta, Burdur Ve Afyonkarahisarda Toplulastirma Çalismalari Devam Ediyor

TOPLULASTIRMA ÇALISMALARI DEVAM EDIYOR

Gündem 13.01.2020 10:10:04 0
Isparta, Burdur Ve Afyonkarahisarda Toplulastirma Çalismalari Devam Ediyor

ISPARTA, BURDUR ve AFYONKARAHISAR’DA

 

Arazi toplulastirmasi ile birlikte diger altyapi hizmetlerinin de (sulama, tarla içi gelistirme islemleri vb. ) birlikte düsünülmesi gerekmektedir. Bu düsünceyle 2018 yilinda yapilan yasal düzenleme sonucu ülkemiz genelinde arazi toplulastirma çalismasi yapma yetkisi DSI Genel Müdürlügümüze verilmistir.

 

Sulama Yatirim Maliyetlerinden Tasarruf Saglanacak

 

Sulama projeleri arazi toplulastirmasina bagli olarak uygulandigi takdirde parsel sinirlarina bagli kalmadan en ekonomik sekilde, sulama, yol ve tahliye planlamasi yapildigindan, yatirim maliyetlerinde tasarruf saglanmaktadir. Diger taraftan arazi toplulastirma projeleri ile kamulastirma maliyetleri 90 oraninda azalmaktadir.

 

Arazi Toplulastirmasi Modern Sulama Metotlarinin Uygulanmasini Kolaylastirir

 

Arazi toplulastirmasi ile parseller büyür, tarim teknikleri ve sulama metotlarinin uygulanmasi kolaylasir. Parsel sayisi azalir. Parsel büyüklügü artar. Düzenli ve ideal parsel sekilleri olusturulur. Her parsel yola ve kanala kavusur. Isletme merkezi ile parseller arasindaki mesafeler azalir, ulasimdan dolayi meydana gelen kayiplar azalir, yakit tasarrufu saglanir. Zirai mücadele ve gübreleme kolaylasir. Sulama orani ve randimani artar. Saglanan katma degerden dolayi arazi degeri en az iki kat artmaktadir. 

 

Türkiye genelinde tarla içi gelistirme ve toplulastirma çalismalarinin devam ettigini açiklayan DSI Genel Müdürü Mevlüt Aydin, ‘2019 yilinda Isparta, Burdur ve Afyonkarahisarillerinde yürütülen çalismalar hakkinda açiklamada bulundu.

 

2019 Yilinda Afyonkarahisar’da90 Bin 950Dekar Arazi Toplulastirildi

 

Aydin, ‘Afyonkarahisar ilimizde 2019 yilinda 3 adet projede toplam461.370dekar alanda yürütülen toplulastirma ve tarla içi gelistirme hizmetleri kapsaminda90.950dekar alanda arazi toplulastirma çalismalari tamamlanarak tapu tescil islemleri gerçeklestirilmistir. Bu projede 2018 yilinda 52.640 dekar alanin toplulastirmasi tamamlanmistir. Kalan kisimlarin 2020 yili sonuna kadar toplulastirilmasinin hedeflendigini belirtti.

 

Burdur’da Çalismalar Devam Ediyor

 

Aydin, ’Burdur ilimizde de çalismalari devam eden 2 adet projede 27 adet yerlesimde A.T. ve T.I.G.H. projeleri kapsaminda 371.930 dekar alanda toplulastirma faaliyetleri devam etmekte oldugunu 2020 yili içerisinde 2 projenin tamamlanarak371.930 dekar tarim arazisinin toplulastirma faaliyetlerinin tamamlanmasinin hedeflendigini ifade etti.

Isparta’da Arazi Toplulastirma Çalismalari Devam Ediyor

Isparta ilinde de toplulastirma çalismalarinin araliksiz devam ettigini belirten Genel Müdür Aydin, ‘Isparta ilimizde çalismalari devam eden 2 projede ise 20 yerlesimde A.T. ve T.I.G.H. projeleri kapsaminda 220.990 dekar alanda toplulastirma çalismalari devam etmektedir. 2020 yili içerisinde 2 projede 7 yerlesim yerinde 71.970 dekar alanda tapu tescil islemlerinin tamamlanmasi hedeflenmektedir’dedi.

Ayrica çalismalar kapsaminda; Islevini kaybeden kanallarin kismen kaldirilmasi sinirlarin düzeltilme, kaba tesviye, arazi tesviyesi, agaç kök sökümü ve tarla içi yol yapimi gibi tarla içi gelistirme hizmetleri islerinin yapildiginida belirtti.

 

DSI Genel Müdürü Mevlüt Aydin, ’Son olarak bu projelerin yapilmasinda en büyük destekçimiz Tarim ve Orman Bakanimiz Sayin Dr. Bekir Pakdemirli’ ye sükranlarimi sunuyor, emegi geçenlere tesekkür ediyorum. ’dedi.

 


Pazar 12.2 ° / 3.7 °
Pazartesi 17.2 ° / 0.9 °
Salı 20.1 ° / 3.4 °