9. Sinif Ögrencisi Muhammed Ali Aldemir (14), Hayalini Kurdugu Elektrikli Aracini Yapmayi Basardi.

9. sinif ögrencisi Muhammed Ali Aldemir (14), hayalini kurdugu elektrikli aracini yapmayi basardi.

Gündem 23.01.2020 10:08:42 0
9. Sinif Ögrencisi Muhammed Ali Aldemir (14), Hayalini Kurdugu Elektrikli Aracini Yapmayi Basardi.

Sivas’in Gemerek ilçesinde 9. sinif ögrencisi Muhammed Ali Aldemir (14), hayalini kurdugu elektrikli aracini yapmayi basardi.
Gemerek Sehit Ahmet Karahan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Elektrik Elektronik Bölümü 9. sinif ögrencisi Muhammed Ali Aldemir, uzun süredir hayalini kurdugu elektrikli araci kendi imkanlariyla tasarlayarak yapmayi basardi.

Küçük yaslarindan bu yana bu arabanin hayalini kurdugunu söyleyen Muhammed Ali Aldemir, “8-9 yasindayken tahtadan da yapiyordum böyle seyler. Önce arkadaslarim söyledi, müdürümüz Muharrem hocanin da yardimlariyla özel çalisma alanlarimiz vardi.

Elektrikli otomobil projesinin bir parçasi olmak istiyorum.

Sanayide demirini falan ayarladik. Sanayideki abilerin yardimiyla kaynak islerini yaptik. Motorumuz miknatisli sistem. Fren sistemi de gazi kestigimiz anda zaten kendisi duruyor. 60 volt 60 amper 5 tane jel aküyle çalisiyor.

Arka tekerleri satin aldik, ön tekerlerini kendimiz uydurduk. Direksiyonu da elimizde çikma bir buffer vardi, arka kapagini sökerek yaptim” dedi.
Babasi Yilmaz Aldemir (42), oglunun yetenekli bir çocuk oldugunu ifade ederek, “Oglumun zaten el becerileri yüksekti. Küçüklügünden beri degisik degisik materyallerle ugrasiyordu. Sürekli bir seyler yapma pesindeydi.

O yüzden kendisini endüstri meslek lisesine yönlendirdik.

Sonrasinda Türkiye’nin ihtiyaci olan elektrikli otomobile ülkemizden önce kendisi ulasti. Basarilarinin devamini diliyorum.

Hepimiz kardesleri olsun ben oluyum, çevredeki esnaf arkadaslar olsun hepsi destekledi. Sonunda 60 volt 60 amper yaklasik 5 beygir gücündeki arabaya ulasti.

Daha güçlü bir seyler yapmasi için devlet büyüklerimizin destegi olursa daha farkli projeleri de var kendisinin özellikle insansiz hava araci konusunda basarili olacagina inaniyorum” dedi.
Agabeyi Ismail Aldemir de, “Küçüklügünden beri elektrikli materyaller hayalleriydi. Hayallerini gerçeklestirmek içinde bu yil çalismalara basladi.

Meslek lisesine gidiyor su an kendisi. Lisesinin de verdigi imkanlari kullanarak su an böyle bir araca basladi. 2 ay gibi kisa bir sürede aracini ayaga kaldirmayi basardi. Biraz daha yerli otomobille es zamanda gerçeklestirdi bunu.

Simdiki en büyük hayali otomobilini gerçeklestirmek ve yerli otomobil projesine entegre olmak” dedi.
Milli Egitim Müdürü, okul müdürü ve ailesiyle Gemerek Kaymakami Cengiz Nayman’i da makaminda ziyaret eden Aldemir, otomobilini gelistirmeyi planliyor.


Perşembe 21.8 ° / 10.8 °
Cuma 22 ° / 8 °
Cumartesi 16.9 ° / 7.8 °