Vali Mustafa Tutulmaz 2. Eskisehir Gida Fuarinin Açilisina Katildi

Vali Mustafa Tutulmaz 2. Eskisehir Gida Fuari’nin Açilisina Katildi

Gündem 25.01.2020 17:29:09 0
Vali Mustafa Tutulmaz 2. Eskisehir Gida Fuarinin Açilisina Katildi

TÜYAP Fuarcilik tarafindan düzenlenen Eskisehir Gida, Gida ve Içecek Ürünleri, Gida Isleme Teknolojileri, Paketleme ve Lojistigi Fuari 2. kez kapilarini ziyaretçilerine açti. Fuarda, tarihi konak konsepti ile hazirlanan stant ile katilimcilara Afyonkarahisar’in turizm degerleri tanitiliyor.

Fuarin açilisina katilan Vali Mustafa Tutulmaz, Eskisehir Valisi Özdemir Çakacak ile birlikte açilis kurdelesini kesti.

Deniz Turizmi Disinda Her Alanda Potansiyelimiz Var

Açilis programi sonrasi Gida Fuari kapsaminda düzenlenen panel etkinligine katilan Vali Mustafa Tutulmaz burada Afyonkarahisar’in Gastronomi unvani almadaki basarisini anlatti.

Afyonkarahisar’in turizm potansiyeline deginen Vali Mustafa Tutulmaz: “Öncelikle bizleri onur konugu olarak davet ettiginiz için hepinize tesekkür ediyorum.

Burada olmaktan büyük onur duydugumu da ifade etmek isterim. Komsu vilayetler olarak güzel bir dayanisma örnegi olarak bir aradayiz. Turizm Afyonkarahisar’in olmazsa olmazi.

Turizmin birçok yolu var diger illerde farkli turizm alternatifleri de ön plana çikmis durumda. Bu açidan baktigimizda Afyonkarahisar’in deniz turizmi disinda tarihi, dogal güzellikler var. Bu güzelliklerin turizme yansimasi gerekiyor. Insanlar turizm amaçli seyahatlerinde ne yenir düsüncesine kapiliyor ve arastirmalar yapiyor. Yani aslinda yemekte turizmde önemli bir etken. Gezme, eglenme öncelik ama 2. Öncelik yeme içmedir. Afyonkarahisar deniz turizmi disinda her alanda turizm potansiyeli olan bir yer. Termal turizm açisindan baktigimizda 27 bin yatak kapasitesi ile önemli bir potansiyele sahip.

Bu termal kapasitesi apart oteller, devre mülkler, 5 yildizli oteller olmak üzere degisik yatak kapasitelerini içeriyor. Bu otellerin aktif olarak çalisabiliyor olmasi turizm çesitliligini saglamakla mümkün olacaktir” dedi.

Afyon’dan Bir Sekilde Geçtim Ama Potansiyeli Vali Olunca Gördüm

Tanitim çalismalarina agirlik verildigini bu çalismaya baslama sürecini anlatan Vali Mustafa Tutulmaz. “Insanlar termale geldiklerinde sadece orada kalmak istemeyecek.

Yemek kültürünü taniyacak, gezecek, göreceklerdir.

Bu anlayisla Afyonkarahisar için ne yapabiliriz diyerek çalismalara basladik. Ben Antalyaliyim. 35 yildir Antalya’ya giderken bir sekilde Afyonkarahisar’dan geçtim. Geçerken bir seyler alirim, yerim içerim ancak Afyonkarahisar’a Vali olarak geldikten sonra mevcut potansiyeli görme imkânim oldu.

Ülkemizde 82 milyon nüfusun büyük bir bölümü bir sekilde Afyonkarahisar’dan geçmistir. Ancak sehir merkezine girerek zenginliklerini ve kültürel degerlerini görme imkani olmamistir.

  Bu yol üzerinden en fazla geçen biri olarak ben eger bu potansiyeli bilmiyorsam buradan bir kez geçen bir kisinin ögrenme imkâni mümkün degil dedim ve çalisma yolumu bu yönde ilerletmeye basladim” diye konustu.  

Tanitim Çalismalarini Visit Afyon ile Artirdik

Artik turizmde sehirler yaristigini söyleyen Vali Mustafa Tutulmaz konusmasina söyle devam etti: “Ülkelerin yarisma dönemi geride kaldi. Eskiden ülkeler ön plandaydi ama simdi sehirler ön plana çikmaya basladi.  Bu rekabette bizim ön plana geçmemiz lazim.

Öncelikle taninmadigimizi tespit ederek tanitim faaliyetlerine agirlik verdim. Bu dogrultuda vakif mi kuralim, dernek mi olsun derken devletin yapisi içerisinde bunu çözmenin mümkün olmadigini görünce Tanitim Ofisi kurduk

. Bu ofise devlet memuru mantigi ile degil özgür düsünce ile hareket edin diye bir yetki verdik. Il için ne yapilmasi gerekiyorsa yapin ve beni bilgilendirin dedim.

Hizlica çalismalara basladik. Visit Afyon adli bir internet sitesi kurduk. Devlet logolu olmayan, sivil bakis açisi ile olusturulan bir adres. Bu siteyi mobil uygulama ile destekledik. Mobil uygulama navigasyon sistemli. Adeta bir sehir rehberi. Bu uygulama sizi rahatça gitmek istediginiz yere ulastiriyor. Bunu verimli bir sekilde duyurmaya çalistik. Valiligimizin sosyal medya hesaplarindan ve Visit Afyon hesaplarindan her gün en az bir tane paylasimlar yapmaya basladik. Bu paylasimlar yavas yavas ilgi görmeye basladi.”

Yaptigimiz Etkinliklerle Yasayan Sehir Imaji Olusturduk

Yasayan sehir imaji vermek adina çok sayida etkinligin yapildigini dile getiren Vali Mustafa Tutulmaz: “Bu yeterli gelmemeye baslayinca yeni organizasyonlar yapmaya basladik. Bir taraftan eski etkinlikleri sürdürürken yeni etkinlikler ekledik. 20 Caz Festivali, 19. Klasik Müzik Festivali var. Bunlari destekledik. Yine ayni sekilde Frig Ultra Maratonu, Frig Bisiklet Turu,  Frig Fotofest destekledigimiz diger etkinlikler. Gastronomi önemli dedik. Bu alani destekledik ve festival baslattik. Bu festival ilk yil çok ilgi görmedi. Ancak yanlislikla yanan dana sonucu televizyonlarda haber olduk ve biraz ilgi artti. Çesitli etkinlikler yil boyu devam etti. 2. Yil ilgi biraz daha fazla oldu. UNESCO’ya basvuru alt yapasini bir sekilde olusturmaya basladik. Degisik fuarlar ile Kitap fuari gibi etkinliklerle de sehri hareketlendirdik yani burasi kültür sehri, aktivitelerin bol oldugu bir sehir, burada cazindan, klasik müziginden un uç noktaya kadar yasayan sehir imaji verdik. Bu bizim için arti deger oldu” seklinde konustu.  

UNESCO Tescilinin Degerini Kazandiktan Sonra Daha Iyi Anladik

Afyonkarahisar’da en büyük zenginligin termal alanda oldugunu vurgulayan Vali Mustafa Tutulmaz: “27 bin yatak kapasitemiz. 6 bin yatak kapasiteli otel yatirimlari devam ediyor. Önümüzdeki süreçte kalkinma planlarinda 75 bin yatak kapasitesi öngörülüyor. Bunu dolu dolu artirabilmemiz için bizim daha fazla kisiyi Afyon’a çekmemiz lazim. Bunun içinde yine bir sertifika sayilabilecek Avrupa Tarihi Termal Kentler Birligi üyesi olduk. Kalkinma ajansi ile isbirligi içerisinde basvurumuzu yaptik ve geçen yil ocakta ayinda üyeligimiz kabul edildi. Bu birligin Bursa ve Pamukkale önceli üyeleri. Bu üyelik bizim heyecanimizi artirdi ve Gastronomi alaninda UNESCO’ya basvuruda bulunduk. Gastronomiye herkes basvurabiliyor. Bunun için bir alt yapi gerekiyor. Afyon’un yemek kültürü çok zengin. Mesela 18 yemegin sira yemegi olarak bir gecede yenildigi bir il Afyon. Lokantalarda olmayan çok sayida farkli lezzet var bu sehirde. Bu kültürün tescillenmesi gerekiyordu. Yol üstü turizmi var. Bunun avantajini iyi kullanan bir il Afyon. Yola çikan kisiler genelde yemegi Afyon’a yer. Potansiyelimiz artik üst düzeyde. Biz ilk basvurumuzda UNESCO tescilini aldik. Zor bir süreçti. Basvuru süresince seçim dönemi vardi. Seçim bitince Baskan Mehmet Zeybek hemen basvuruyu yapti. Korku vardi ama en azindan eksigimizi görürüz dedik. Herkes üzerine düseni yapti ve çok iyi bir dosya ile bu unvani aldik. El birligi ile bu basariyi elde ettik. Büyük bir kazanim. Kazandiktan sonra degerini daha iyi anladik. Insallah daha fazla il bu aga dahil olur. Suanda dünyada 36 sehirden biri olduk. Bu unvanin Antep’i nasil degistirdiginin hepimiz sahidiyiz. Insallah yakinda Afyon’u da ayni sekilde degistirdigini hep birlikte görecegiz” dedi.

Fuarda açilan stantlari Eskisehir Valisi Özdemir Çakacak ile birlikte ziyaret eden Vali Mustafa Tutulmaz, stant görevlilerinde bilgiler aldi. Afyonkarahisar’in birbirinden lezzetli yöresel ürünlerinin tanitildigi fuarda, en çok ilgiyi gören stant Afyonkarahisar standi oldu.


Perşembe 18.4 ° / 8 °
Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °