Vali Tutulmaz Maden Ihracatinin Yildizlari Ödül Törenine Katildi

Vali Tutulmaz Maden Ihracatinin Yildizlari Ödül Töreni’ne Katildi

Gündem 21.02.2020 12:48:04 0
Vali Tutulmaz Maden Ihracatinin Yildizlari Ödül Törenine Katildi
 
Vali Mustafa Tutulmaz, Ege Maden Ihracatçilari Birligi tarafindan düzenlenen Maden Ihracatinin Yildizlari Ödül Töreni’ne katildi.
 
Törene Vali Mustafa Tutulmaz’in yani sira Belediye Baskani Mehmet Zeybek, AKÜ Rektörü Mehmet Karakas, Iscehisar Kaymakami Ugur Kapar, Iscehisar Belediye Baskani Ahmet Sahin, Ege Maden Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Baskani Mevlüt Kaya, il protokolü, mermer sektörünün temsilcileri ve is dünyasindan çok sayida isim katildi. 
 
Mermer Sektörü Ilimiz Açisindan Oldukça Önemli
 
Ege Maden Ihracatçilari Birligi, 2020 yilinin ilk Sektör Bulusmasini Afyonkarahisar’da gerçeklestirdi. 
Törende konusan ve mermer sektörünün Afyonkarahisar için öneminde deginen Vali Mustafa Tutulmaz: “Bu tören onur verme, hatirlanma açisindan önemli ancak ilimizin ve ülkemizin refahinin artmasina vesile olan kisileri unutmamak adina da çok daha önemli.
 Is insanlari baslangiçta bir ekmek kaygisi ile belki bu islere giriyorlar ama zamanla onlarin çalismalarinin itici gücü ülkemize ne kadar hizmet verebiliriz, ne kadar büyütebiliriz bu düsünce ön plana çikiyor. Bundan dolayi siz degerli girisimcileri ben özellikle tebrik etmek isterim. 
Maden sektörü ilimiz açisindan önemli hatta en önemli sektör. Bugüne kadar ilimizin kalkinmasinda en fazla istihdami saglayan alandir.
 Ayrica en fazla girisimci bulunan alandir.
 Bir digeri de sektör bu vesile ile sermaye birikimini belirli bir alanda biriktirme firsati vermistir ve bu sermayede turizm yatirimi olarak sehre kazandirilmistir. Sektör kendi sanayisini ilimizde kurmustur” dedi.
 
Tek Bir Pazara Bagli Kalmamamiz Lazim
 
Sadece belirli sektörler ve belirli ülkelere bagli çalismayi degistirmek gerektigini belirten Vali Mustafa Tutulmaz: “Suanda o sanayinin temelleri ile baska sanayilere geçmeye basladi.
 Bu sektörde emegi olan mermerci kardeslerimizi ve bu sektörde yan sanayide çalisan, onlara destek veren diger alanlarda çalisanlari özellikle tebrik etmek istiyorum.  Bu dönemde Çin’de yasanan malum olay nedeniyle sikinti yasayan girisimcilerimizde var.
 Insallah bu geçici olur. Ama her olumsuzluktan pay çikarmak adina bu durumdan da kendimizi sorgulamamiz gerektigini düsünüyorum.
 Sadece belirli sektörler ve belirli ülkelere bagli çalismayi degistirmemiz lazim. Benzerini daha önce yumurtada da yasadik. 
Irak pazarli bir yumurta sektörü vardi. Irak yumurta almiyorum deyince büyük sikintilar yasandi. Blok ihracati noktasinda en fazla ihracat yaptigimiz Çin’in alternatifinin aranmasi gerekiyor. Durum onu gösteriyor. Bu konuda birlik üzerinden çalismalar yapilmasi gerekiyor. Her girisimcimiz muhakkak kendi çapinda bunun girisimi içerisindedir. Tek bir pazara bagli kalmamamiz lazim” ifadelerini kullandi.
 
Mermerde Klasik Metotlarin Disina Çikmaliyiz
 
Mermerde kilogram basina elde edilen gelirin artmasi gerektigini söyleyen Vali Mustafa Tutulmaz: “Degisik ülkelerle isbirligi kurarak bunlarin istedigi sekilde islenmis mermeri veya katma deger katarak olusturulmus mermeri oralara satma imkâni olabilir.
 Bu hem ihracat rakamimizi artiracaktir hem de yeni girisimcileri beraberinde getirecektir. 
Mermer agirlikli bir ihracat yapisinda olmamiz bizim kilogram basina elde ettigimiz kazanimi düsürüyor.
 Kilogramda 45 centlik bir gelirimiz var. Türkiye ortalamasi 1.5 dolar. Dünya ortalamasi 4.5 dolar. 
Biz Türkiye olarak dünyanin 3’te biriyiz. 
 Afyon olarak Türkiye’nin 3’te biriyiz.
 Bizim bu degerin biraz daha üzerinde durmamiz lazim.
 Ne yapabiliriz, sanata nasil katabiliriz noktasinda.
 Diger alanlarda da ihracat olmali ama mimarlarimiz, arge çalisanlarimiz bu alana biraz daha kafa yormali. 
Mermere sanatsal deger katmaliyiz. Klasik eski metotta kalmamaliyiz. Bazen talep arzini yaratir ama biz burada arzi yaratmaliyiz. 
Bugüne dek gelen metodu biraz çesitlendirmeliyiz.  Bunu yaptigimiz zaman ihracatimizin kilgramini 50 centlerden 60-70 centlere çikarma imkânimiz olur.
 Belki Türkiye ortalamasini yakalayamayabiliriz. Ama en azindan kg fiyatini 1 dolara kadar çikarmaliyiz” seklinde konustu.
 
Sikintilarinizda Sizlere Destegimiz Sürecek
 
Mermer sektörü temsilcilerinin ekmegini tastan çikardigini vurgulayan Vali Tutulmaz: “Geleneksel metotlari asarak yeni model metotlarla çalisiyorsunuz. Her zaman iyinin daha iyisi güzelin daha güzeli var. Arastirmamiz, arge yapmamiz lazim. Bazi harcamalarimizda bu alanda yapmaliyiz. Harcamalar artikça daha yüksek ürünler elde edebilecegimizi düsünüyorum. Valilik olarak bugüne kadar her probleminize yaninizda olmaya çalistik.
 Bundan sonra da yine ayni çaba içerisinde olacagimizi bilmenizi isterim. Her türlü sikintida sizlerde hep destek oldunuz sizlere bu anlamda tesekkür etmek istiyorum. Bu ülkeye olan minnet borcunuzu fazlasiyla ödüyorsunuz” dedi.
 
Ardindan ödül törenine geçildi. En fazla ihracat yapan is insanlarina protokol üyelerince ödülleri takdim edildi.

Pazar 24.9 ° / 8.6 °
Pazartesi 22.4 ° / 8 °
Salı 20.9 ° / 8.6 °