Kadin Sadece Es Ya Da Anne Degildir..

KADINA SIDDET ERKEGIN KENDI AKLINA, HAYSIYETINE SIDDETIR

Gündem 6.03.2020 18:51:08 0
Kadin Sadece Es Ya Da Anne Degildir..

"Kadin erkek esitligi her alanda saglanmali"

 

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Baskanlik Divani Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, kadinlarin her alanda erkeklerle esitliginin saglanmasi gerektigini söyledi.

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Baskanlik Divani Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, 8 Mart Dünya Kadinlar Günü dolayisiyla yayinladigi mesajinda, "Kadinlarimiz, her alanda esitlik istiyor. Bugün görüyoruz: Is hayatindan lise siralarina kadar her yerde kadinlara yönelik esitsizlikler ve hor görmeler yasaniyor. Kadinlar olmadan erkekler, erkekler olmadan kadinlar yasayamaz. Kadinlar, erkeklerin hizmetlileri degillerdir. Bunu herkesin kabul etmesi gerekir." diye konustu.

KADINA SIDDET ERKEGIN KENDI AKLINA, HAYSIYETINE SIDDETIR

Milletvekili Köksal, kadina siddetin aslinda erkegin kendi aklina, kendi haysiyetine siddeti oldugunu belirterek, "Neredeyse her gün kadina siddet haberleri okuyoruz. 'Adam olmak' diye dilimize yerlesen deyimi, herkes en iyi sekilde ögrenmeli ve uygulamali. Tüm kadinlarimizla dayanisma içinde olacagimizi bir kez daha hatirliyorum.” ifadelerini kullandi.

KADIN SADECE ES YA DA ANNE DEGILDIR...

Türkiye'de kadinlarin birçok sorun yasadiklarinin önemle altini çizen Köksal, "Maalesef Türkiye'de kadinlarimiz siddete maruz kaliyorlar. Cinayete kurban gidiyorlar. Ülkemizde hala; en temel hakki olan yasam hakki ellerinden alinip cinayetlere kurban giden kadinlarimizi, egitim hakki yarida kesilerek çocuk yasta evlendirilen çocuk gelinlerimizi, is bulamayan yada çaresizlikten merdiven alti firmada is güvencesinden yoksun olarak çalistirilan kadinlarimizi, tarlada irgatlik yapan yevmiye ile çalisip çocuklarini okutmak için mücadele eden kadinlarimizi, her gün terör belasina esi veya oglu sehit olan kadinlarimizi esit ise esit ücret alamayan kadinlarimizi, ekonomik bagimsizligi olmadigi için siddete katlanmak zorunda kalan kadinlarimizi, ihtiyaçlari olan hizmetlere dahi ulasamayan engelli kadinlarimizi, unutmadik unutmayacagiz ve unutanlara da her daim hatirlatacagiz. Toplumsal Cinsiyet Esitliginin saglanmasi için yeterli ve etkin mücadelede bulunmayan AKP iktidari döneminde ne yazik ki kadinlarin toplumsal, sosyal ve is yasamindan uzaklastirilmaya çalisildigini görüyoruz. Kadini bir birey olarak degil sadece es ya da anne olarak gören bir zihniyetle karsi karsiyayiz." seklinde konustu.

KADINLARIN SIYASETE KATILIM ORANI ISTENILEN DÜZEYDE DEGIL

Milletvekili Köksal, kadinlarin siyasete katilimi ve karar alma mekanizmalarinda etkinliginin hala istenen düzeye ulasmadigini dile getirerek, “Toplumsal Cinsiyet Esitliginin saglanmasi bakimindan Anayasa önemlidir. Kritik esik olarak adlandirilan yüzde 30-35 seviyesini dahi yakalayamadigimiz ülkemizde esit temsil ilkesinin Anayasada yer almasiyla Toplumsal Cinsiyet Esitliginin saglanmasi için mücadele noktasinda önemli bir kazanim elde edecegimiz kanisindayim. Buna göre seçimle is basina gelinen nitelikteki yönetim ve karar organlarinda kadin ve erkeklerin esit temsili esas alinir. Esit temsil ilkesini Anayasaya koymak ve bu ilke dogrultusunda da iç hukukta yasal düzenlemeler yapmak ülkemiz açisindan kalici sonuçlar doguracaktir." dedi.

KADINLAR ÇALISMA HAYATINDA BIR DIZI SORUNLA KARSI KARSIYA..!

Kadinlarin çalisma hayatinda da bir dizi sorunla karsi karsiya kaldigini hatirlatan Köksal, "Çalisma hayatinda cinsiyetçi yaklasimlar yönünden sikinti yasayan ve erkeklerle ayni isi yaptigi halde ücret konusunda ayni ücreti alamayan kadinlarimiz var. Ülkemizde kadinlarin erkeklere oranla yüzde 42 daha az ücret geliri elde ettigi tespit edilmistir. Kadinin çalismasi neticesinde elde edecegi ücret, ev isleri ve çocugunun bakimini yapacak kisinin veya kres ücretini karsilamakta yetersiz oldugu için, kadin çalisma hayatina katilamamaktadir. Bu duygu ve düsüncelerle bütün kadinlarimizin, emeklerinin karsiligini aldigi, kadina siddetin son buldugu, kadinin bir nesne olarak görülmedigi, aksine bastaci edildigi günlerin gelecegine inanarak kadinlarimizin bu özel günlerini kutluyorum." ifadelerini kullandi.


Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °
Pazar 12.2 ° / 3.7 °