Koronavirüs Nedeniyle Afyonda Ayakta Yolcu Tasimak Yasaklandi!

Afyonkarahisar Valiligi Hifzissihha Meclisi Vali Mustafa Tutulmaz baskanliginda toplandi. Toplantida virüs salgini nedeniyle ilçe ve köylerden sehir merkezine gelen otobüslerde ve sehir merkezinde ki tasimacilik araçlarinda ayakta yolcu tasimak yasaklandi

Gündem 17.03.2020 09:41:32 0
Koronavirüs Nedeniyle Afyonda Ayakta Yolcu Tasimak Yasaklandi!

Afyonkarahisar Valiligi Hifzissihha Meclisi Vali Mustafa Tutulmaz baskanliginda, Belediye Baskani Mehmet Zeybek, Cumhuriyet Bassavcisi Mustafa Çelenk, Il Saglik Müdürü Serhat Korkmaz  ve ilgili Kurum Müdürlerinin katilimiyla Il Saglik Müdürlügünde toplandi. Toplantida il genelinde Korona Virüsüne karsi alinan tedbirler ile bundan sonraki süreçte izlenecek yol haritasina iliskin önlemler gözden geçirildi.

Ilk olarak Çin'in Wuhan kentinde ortaya çikan Koronavirüs dünyayi etkisi altina almis durumda. Türkiye'de de kendini gösteren virüs nedeniyle çok sayida kisi yasamini yitirdi. Ilk andan itibaren siki tedbirler alan Türkiye’de alinan önlemler titizlikle sürdürülüyor. Küresel Koronavirüs salginina karsi ulusal ve yerel tedbirler hizla hayata geçiriliyor. Afyonkarahisar’da risklere karsi güvenlik düzeyini en üst seviyeye çikarabilmek için Vali Mustafa Tutulmaz baskanliginda toplanan Afyonkarahisar Valiligi Hifzissihha Meclisi tüm olasiliklari ve riskleri gözden geçirerek, alinacak tedbirleri karara bagladi.

14 Gün Kuralina Uyulmasi Önemli

Toplantida özellikle Umre Ibadetinden ve Yurtdisindan Dönen Vatandaslarin dönüslerinden itibaren 14 gün süresince acil saglik durumu disinda evden çikmamasi evden çikmalarini gerektirecek saglik sikâyetlerinde öncelikle 112 ve saglik müdürlügünün bildirecegi numaralari mutlaka aramalari, bu 14 günlük süre boyunca ziyaretçi kabul etmemeleri ve 14 gün kurali hakkinda Saglik müdürlügünce hazirlanacak ilan metninin gün içerisinde farkli zamanlarda tüm belediyelerce ilanen ve ilçe müftülüklerince camilerde halka duyurulmasinin saglanmasi kararlari alindi.

Kararlara Uymayanlara Cezai Islem Uygulanacak

Alinan kararlar geregi Belediyelerce cenaze ilani yapilmayacak, defin islemleri en az katilimla yapilacak. Ilçeler arasi ve sehir içi toplu tasima araçlarina fazla yolcu alinmamasi (ayakta) için trafik denetimleri artirilacak. Kurum ve Kuruluslarinin yer ve yüzey dezenfeksiyon islemleri belediyeler tarafindan yapilacak. Toplantida ayrica alinan kararlara uyulmamasi ve Saglik Bakanliginin talimatlarina riayet edilmemesi durumunda ilgili mevzuat geregi cezai müeyyide uygulanmasina karar verildi.

Sahte Içeriklere ve Resmi Olmayan Açiklamalara Dikkat

Sorunun kontrolümüz altinda kalmasi ve özellikle yanlis ve güvenli olmayan bilgi paylasimlarina karsi da güvenlik güçleri tüm önlemleri aldi. Yasanan salgin sonrasi sosyal medyanin farkli platformlarinda Koronavirüs gündemiyle alakali birçok asilsiz iddia, yorum ve degerlendirmeler yapilmakta. Vatandaslarin hassasiyeti suiistimal edilerek bahse konu içeriklerin hizla yayilimi gerçeklestirilmekte. Bu dezenformasyon ve manipülasyon unsurlarinin yayilmasini engellemek ve kamuoyunun daha dogru ve etkili bilgilenmesini saglayabilmek adina Valiligimiz yetkili organlari da çalismalarini titizlikle sürdürüyor. Bu noktada sosyal medyayi etkin kullanan vatandaslarimiza da büyük sorumluluk düsmektedir. Resmi kaynaklara itibar edilmesi, haber görünümlü tuzaklara düsülmemesi, kaynagi belirtilmemis içeriklere itibar edilmemesi, sahte hesaplara dikkat edilmesi ve özelliklede ayristirici, kiskirtici mesajlara müsaade edilmemesi önem arz etmektedir.

Uyanik ve Dikkatli Olalim

Saglik Bakanligindan geldigini söyleyerek maske, önlük, koruyucu gözlük dagitimi yapmak isteyen, Koronavirüs taramasi ve bilgilendirmesi yapmak isteyen, Koronavirüse karsi evinizi dezenfekte edecegini beyan edenlere karsida dikkatli ve uyanik olmak gerekiyor. Ayni sekilde Bakanliktan aradigini söyleyerek uzaktan egitimle bilgilendirme yapmak isteyen ve adres, telefon ve kisisel bilgilerinizi isteyen kisisel itibar edilmemesi önem arz ediyor. Vatandaslarin iyi niyetinden faydalanmak isteyen dolandiricilik ve diger suçlara meyilli kisilere karsi 155-156 ve 112 araciligi ile kolluk birimlerine haber vermeleri gerekmektedir.


Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °
Pazar 12.2 ° / 3.7 °
Pazartesi 17.2 ° / 0.9 °