Kiliçdaroglu Vatandaslara Seslendi: Bu Sorunu Asacagiz, Merak Etmeyin Yaninizdayiz

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, koronavirüs tehdidi nedeniyle vatandaslarimiza seslendi.

Gündem 18.03.2020 09:11:41 0
Kiliçdaroglu Vatandaslara Seslendi: Bu Sorunu Asacagiz, Merak Etmeyin Yaninizdayiz

CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, "Yapmamiz gereken ilk sey Saglik Bakanligi Bilim Kurulu’nun önerilerine hepimizin dikkat etmesi. Vatandas olarak ben dikkat edecegim, sizler dikkat edeceksiniz, hayatin akisi içerisinde hepimiz dikkat etmek zorundayiz. Bilimin ve aklin isiginda bu sorunu asabiliriz" dedi.

CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, koronavirüs tehdidi nedeniyle yasanabilecek ekonomik sikintilara iliskin açiklama yapti.

Yürütme organina ciddi görevler düstügünü ifade eden Kiliçdaroglu, "Onlar da bazi önlemler alacaklardir. Ekonomik ve Sosyal Konseyin acilen toplanmasi gerekir. Sorunu yasayan muhataplar yani sanayici, esnaf, çiftçi, serbest meslek erbabi, Türk Tabipler Birligi, doktorlar, saglik çalisanlari bütün bunlar bir araya gelmeli, yürütme organiyla bir araya gelmeli. Yasanan sorunlar bir sekliyle aktarilmali ve ona uygun da çözümler yürütme organi tarafindan olusturulmali. Sicil affinin süratle parlamentodan çikarilmasi gerekir.

Bugün saglik sorunu yasiyoruz, dünya bu sorunu yasiyor; ama sonuçta küçük isletmeler, orta boy isletmeler, sanayiciler bir sekliyle yasadigi sorunu asmak için bankalardan kredi çekeceklerdir. Ama sicil affi çikarilmadigi taktirde pek çok kobinin, esnafin bankadan kredi çekme sansi yok. O nedenle bir an önce gerekirse 3 günde, gerekirse 5 günde, gerekirse 1 haftada sicil affinin çikmasi lazim" dedi.

'ISSIZLIK SIGORTASI KARA GÜN IÇIN VAR'

?Kiliçdaroglu, bu sürecin pek çok kisinin issiz kalmasina neden olabilecegini ifade ederek, "Isverenler bazen saglik nedeniyle isçileri zorunlu olarak izine çikarabiliyorlar. Bazen bu ücretsiz izin de olabiliyor. Ama bunlarin saglik sigortalari, sosyal güvenlik sigortalari bir sekilde yatmasi lazim. Issizlik sigortasi kara gün için var. Dolayisiyla issizlik sigortasi fonunun bu çerçevede kullanilmasi lazim. Bu hem isçiler için hem isverenler için önemli bir avantaj saglayacaktir.

Bugün parlamentoda issizlik sigortasi fonunun önemli bir bölümünün kredi garanti fonuna aktarilmasiyla ilgili bir düzenleme var. Bu düzenleme de yanlistir. Ve bu düzenleme henüz yasalasmadi. Bizim en büyük arzumuz bu düzenlemeden süratle vazgeçilmesi ve kanun teklifinin parlamentodan çekilmesidir" ifadelerini kullandi.

'ISÇININ FEDAKARLIK YAPACAK HALI KALMADI'

Kiliçdarglu, yasanan saglik krizinin asilmasi için her seyden önce paraya ihtiyaç oldugunu vurguladi.

Kiliçdaroglu, "Paranin oldugu yerde sorun daha rahat çözülür. Peki parayi kimden alacagiz, parayi nasil alacagiz, tasarrufu nereden yapacagiz? Malum Merkez Bankasi’nin yedek akçeleri vardi ve aslinda bugün için kullanilmasi gerekirken o yedek akçeler daha önce baska yerler için kullanildi. Bugün yapilmasi gereken sudur; kamu-özel isbirligiyle yapilan ve garanti verilen ödemeler 1 yil için ödenmesin, ertelensin. 1 yil için ertelenirse kamu ciddi bir gelir kaynagina kavusmus olacaktir. Bu da bizim önerilerimizden birisidir. Fedakarligi, devletten en büyük geliri elde eden kesimlerin yapmasi lazim. Memurun, isçinin, emeklinin, issizin fedakarlik yapacak hali kalmadi. Bu süreçte merkezi hükümete görev düsüyor" dedi.

'KIMSENIN ELEKTRIGINI, SUYUNU KESMEYECEKSINIZ'

Belediyelere de görev düstügünü kaydeden Kiliçdaroglu, "Belediyelerin önemli gelir kaynaklarindan birisi de Iller Bankasi’ndan elde ettikleri gelirlerdir. Iller Bankasi bu parayi gönderirken zaman zaman kesintiler yapar. Bu süreçte Iller Bankasi’nin belediyelere para gönderirken hiçbir kesinti yapmamasi lazim. Böylece belediye de kaynak sikintisi çekmeden sorunu çözmek için elinden gelen bütün çabayi göstersin. Biz kendi belediyelerimize talimat verdik, ‘Kimsenin elektrigini, suyunu ve kesmeyeceksiniz’ dedik" diye konustu.

'KOSULSUZ DESTEK VERECEGIZ'

Milli Egitim Bakanligi’nda çalisan 190 bin ücretli ögretmen oldugunu hatirlatan Kiliçdaroglu, "190 bin kisi okullar tatil oldugu için Milli Egitim Bakanligi’nin karariyla derslere giremiyorlar, derslere giremedikleri için de ücret alamiyorlar. Bizim süratle parlamentoda 190 bin ögretmenimizin sorununu çözmemiz lazim. Ivedilikle kanun teklifi gelmeli, parlamentodan geçmeli, 190 bin kisi derslere giremedigi için ücret alamayacak ve bunlarin hakki bir sekilde teslim edilmeli. 'Sosyal devlet' diyoruz. Yani 'fakirin fukarinin yaninda olan devlet' diyoruz. Okullar tatil oldu. Yoksul ailelerin çocuklari ögle yemeklerini okulda yiyorlardi. Yani devletin destegi ile yapiliyordu bu. Okullar tatil edildi ve bu çocuklar suan evlerindeler. Biz hiç kimsenin yoksullugunu teshir etmeden yoksulluk sorununu çözmeliyiz. Defalarca söyledik. Aile sigortasi ile bu sorun çözülür. Aile sigortasi ile devlet fakirin fukarinin yaninda olur. Aile sigortasi ile kisinin yoksullugu teshir edilmez. Aile sigortasi ile sag elinin verdigini sol el görmez. O nedenle biz özellikle istirham ediyoruz ki bu sorunu asmak için aile sigortasini hiç beklemeden parlamentoya getirsinler. Yürütme organi getirsin. AK Parti getirsin. Kosulsuz destek verecegiz" dedi.

'TÜRKIYE KAYNAKTAN YARARLANMALI'

Koronavirüsün bütün dünyayi etkiledigini vurgulayan Kiliçdaroglu, ''Uluslararasi finans kuruluslari bu konuda kaynak ayirdilar. Bu kaynagi degisik ülkelere tahsis edecekler. Türkiye’nin de bu kaynaktan yararlanmasi için ivedilikle girisimlerde bulunmasi önemlidir. Sorun hepimizin ortak sorunu. Sorun bir insanlik sorunudur. Sorun Türkiye Cumhuriyeti vatandaslarinin gelecegi sorunudur. Hep beraber bu sorunu asmak için ne gerekiyorsa biz her türlü özveride bulunmaya haziriz. Çünkü biz ülkemizi ve insanimizi seviyoruz. Çocuklarimizin saglikli bir ortamda yetismelerini ve büyümelerini istiyoruz. O nedenle yeniden çagrida bulunuyorum ki Saglik Bakanligi Bilim Kurulu’nun aldigi kararlara hepimiz kosulsuz uyalim. Hep birlikte bu sorunu aklin ve bilimin isiginda asacagiz. Biz sizin yaninizdayiz'' diye konustu.


Çarşamba 21.9 ° / 9.2 °
Perşembe 18.4 ° / 8 °
Cuma 20.3 ° / 8.2 °