Asirlik Gelenekle Virüse Karsi Savas Baslattilar

Kara kazanlarda yapilan dogal sabuna ragbet artinca, Ali Ihsan Usta randevu ile çalismaya basladi

Gündem 22.04.2020 13:57:24 0
Asirlik Gelenekle Virüse Karsi Savas Baslattilar

Korona virüsü salgini (Covid-19) sonrasinda dogal sabuna ragbet artarken, üretilen sabunlar Aydin’dan Türkiye’nin degisik illerine gönderilmeye baslandi.

Asirlik geleneklerle kara kazanlarda odun atesinde zeytin yagi ile kostigi özel bir yöntem ile kaynatip sabuna dönüstüren 35 yillik sabun ustasi Ali Ihsan Bayram, dogal sabuna ragbet artinca randevu sistemi ile çalismaya basladi. Büyük kazanlarda kaynatildiktan sonra, kaliplara dökülen ve soguma isleminin ardindan kesilip satisa hazir hale gelen sabunlar el dezenfektaninda ve çesitli yörelerde çamasir yikamak için kullaniliyor.
Aydin’in Kösk ilçesinde 150 yillik dede meslegini devam ettiren Ali Ihsan Bayram, dogal zeytinyagli sabun üretimini sürdürüyor. Dedesinden kalma tarifle yaklasik 35 yildan bu yana sabun üreten Bayram, yüzlerce yillik geleneksel yöntemle adeta seri üretim yaptigini belirterek su günlerde köy köy sehir sehir dolasip isteyenlere zeytinyagli sabun yapiyor.

Yillik ortalama 100 tona yakin geleneksel yöntemle sabun üretimi yaptigini belirten Ali Ihsan Bayram, eski sabunlarin sadece hijyenik degil ayni zamanda daha saglikli oldugunu belirtirken, virüs sonrasi üretimin ve dogal zeytinyagi sabunun kiymetinin arttigini söyledi.

Vatandaslarin dogal zeytinyagli sabuna büyük ilgi gösterdigini ifade eden Bayram, bu günlerde sadece meslegini icra etmedigini, adeta virüse karsi savas verdigini söyledi.
150 yillik aile meslegini 35 yildir devam ettirdigini belirten Bayram, “Dogal zeytinyagli sabun yapiyoruz.

Içinde zeytinyagindan baska bir sey yok. Türkiye’de istediginiz laboratuara gönderilebilir, baska bir karisim yok. Içinde zeytinyagi ve kostik bulunuyor.

Talepte bulunan herkese bu sabundan yapiyorum” dedi.
Üretilen sabunlari il disindaki isletmelere pazarlayan Turan Aydogan ise, “Siparis üzerine yaptirdigimiz sabunlari genelde Iç Anadolu Bölgesi olmak üzere Usak, Afyon, Eskisehir, Bursa, Balikesir illerindeki isletmelere toptan ve perakende olarak veriyoruz. Özellikle bu tür dogal sabunlara yurt içinden siparisler geliyor.

Özellikle korona virüse karsi hijyen açisindan önemli olan dogal sabunlara talepte yüzde 50, yüzde 60’lik bir artis var. Su anda siparisleri yetistiremiyoruz” diye konustu.


Çarşamba 22.4 ° / 7.6 °
Perşembe 21.8 ° / 10.8 °
Cuma 22 ° / 8 °