Alt Yapimiz Uzaktan Egitimin Ve Uzaktan Sinavin Her Türlüsünü Yapmaya Uygun”

Alt yapimiz uzaktan egitimin ve uzaktan sinavin her türlüsünü yapmaya uygun”

Gündem 26.04.2020 11:54:50 0
Alt Yapimiz Uzaktan Egitimin Ve Uzaktan Sinavin Her Türlüsünü Yapmaya Uygun”

Kütahya Dumlupinar Üniversitesi (DPÜ) Rektörü Prof. Dr. Kazim Uysal, katildigi özel bir televizyon programinda üniversitenin alt yapisinin uzaktan egitimin ve uzaktan sinavin her türlüsünü yapmaya uygun oldugunu ifade etti.
Televizyon programinda sorulari video konferans yöntemiyle yanitlayan Rektör Kazim Uysal, öncelikle Covid-19 kapsaminda dünyanin içinde bulundugu sürece bakildiginda Türkiye Cumhuriyetinin aldigi tedbirlerden dolayi devletimize minnettar oldugunu belirtti.
Rektör Uysal, ekonomik olarak Türkiye’den çok daha güçlü ülkelerin Covid-19 salgininda basarisiz oldugunu, süreci iyi yönetemediklerini, saglik sistemlerinin çöktügünü, insanlarin sokaklarda öldügünü ve doktorlarin hasta seçmek gibi çok zor ve çok kötü bir durumla karsi karsiya kaldiklarina isaret ederek, "Ülkemiz, basta Cumhurbaskanimiz,

Saglik Bakanimiz, bilim kurulu üyelerimiz, saglik çalisanlarimiz ve kisaca tüm kurum ve kuruluslarimiz bu küresel salgini çok basarili idare etti ve olasi kötü durumlar bu sayede yasanmadi.

Ülkemizde daha stabil seyreden ve kismen kontrol altina alinan bu salginin bundan sonra düsüse geçmesini ve kisa sürede normal hayata dönülmesini temenni ediyorum" seklinde konustu.
Kütahya’da Valilik bünyesindeki Il Pandemi Kurulu’nun çalismalarini da yakindan izledigini kaydeden Uysal, "Kütahya’miz, Istanbul, Izmir ve Antalya gibi disa açik ve kalabalik illerimize göre daha avantajli elbette.

Ayrica basta Kütahya Valisi Ömer Toraman olmak üzere, tüm il pandemi kurulu üyeleri, saglik çalisanlarimiz, belediyemiz, emniyet ve jandarma teskilatimizin çabasiyla Kütahya, salginin Türkiye’de çok da yayilmadigi iller arasinda yer aliyor" dedi.

“Ögrencilerimizi magdur etmemek için ara sinavlari ödev biçiminde yaptik”

Ara sinavlar hakkinda açiklamalarda bulunan Rektör Kazim Uysal, “Alt yapimiz uzaktan egitimin ve uzaktan sinavin her türlüsünü yapmaya uygun. Uzaktan egitime çok hizli geçis yaptigimiz için zaman zaman çesitli sikintilar yasadik, ancak egitime kesintisiz devam ediyoruz.

Biz sinavi öncelikle uzaktan test biçiminde yapmayi planliyorduk. Ancak salginin seyri, yani agirlasmasi, ögrencilerimizin bazilarinin evlerinde bilgisayarlari ya da internetleri olmamasi, bazi ögrencilerimizin kirsal bölgelerde yasamasi ve bazi ögrencilerimizin evden çikmamalari ve karantinada olma durumlarini göz önünde bulundurduk.

Bu nedenle ögrencilerimizi magdur etmemek için uzaktan sinav ve uzaktan test yerine, ara sinavlarimizi ödev / proje ödevi biçiminde yapmaya karar verdik.

Ögrencilerimiz ödevlerini hazirladiktan sonra sistemimize yükleyecekler. Isterlerse ödevlerini e-posta ve iletisim araçlarini kullanarak da gönderebilecekler.

Akademisyenlerimiz de bu belgeleri arsivleyecekler ve sisteme kaydini yapacaklar” ifadelerine yer verdi.
Yaz okulu konusuna da deginen Kazim Uysal, “Açikçasi pandemi nedeniyle ögrencilerimizin sagligini tehlikeye atmama adina yaz okulunu yapmamayi planliyorduk. Ancak yaz okulunun yapilmamasi durumunda çok sayida ögrencimizin mezuniyetlerinin 1 yil ertelenmesi gündeme gelecekti.

Biz yaklasik 45 bin ögrenciye sahip bir üniversiteyiz. Yaptigimiz arastirmada yüzlerce hatta binlerce ögrencimizin yaz okulundan yararlanarak mezun olabilecegini gördük.

Bu ögrencilerimizin magdur olmasina gönlümüz razi olmadi. Bu sebeple yaz okulunu, hiç olmazsa teorik dersleri uzaktan egitimle açmayi ve ögrencilerimizi bu yolla mezun etmeyi düsünüyoruz” seklinde konustu.

“DPÜ ögrenci merkezli bir üniversitedir”

Üniversitemizin yürüttügü sosyal etkinlikleri de izleyicilere aktaran Uysal, “Kütahya Dumlupinar Üniversitesi insana deger verdigi için sosyal etkinliklere girisen bir üniversite. Üniversitemizde çesitli ögrencilerimizin maddi imkanlari çok iyi olmayabiliyor. Biz de bu durumu bildigimiz için geldigimizde Giysibank projesini hayata geçirdik. Üniversitemizde özellikle seçtigimiz ve çok da göz önünde olmayan bir yerde konumlandirdigimiz

Giysibank ile ögrencilerimiz randevu alarak buraya geliyor ve ihtiyaçlari olan yeni kiyafetlerini ücretsiz olarak alabiliyorlar.

Ögrencilerimize bu imkani sunmamizi saglayan firmalara da çok tesekkür ediyorum. Kütahya Dumlupinar Üniversitesi, ögrenci merkezli bir üniversitedir. Ögrencilerimizin etkinliklerine katilmaya onlarla iç içe olmaya çalisiyoruz.

Bizim ögrenci odakli bir üniversite olmamizin isaretlerinden biri ara sinavlar için aldigimiz karardir.

Biz ögrencimize kulak tikarsak onlarin isteklerini görmez kapilari kapatirsak, onlari magdur edebiliriz.

Ancak ögrenci odakli anlayisimiz nedeniyle böyle davranmamiz mümkün degil.
Dumlupinar Üniversitesinin uluslararasilasma çabalarini da aktaran Rektör Uysal, “Pandemi baslamadan önce YÖK, üniversitelere uluslararasilasma hedefini ortaya koymus ve 2020 yilinda 190 bin uluslararasi ögrenci hedeflendigini açiklamisti. Biz bu hedefi bir talimat gibi düsündük, ki bu hedef bizim vizyonumuza da uygundu.

Kütahya Dumlupinar Üniversitesi, bugün basta Türki Cumhuriyetler, Balkanlar ve Afrika ülkelerinden toplam 57 ülkeden ögrenciye ev sahipligi yapiyor. Üniversitemiz adeta Birlesmis Milletler gibi olmustu. Ancak pandemi, bu süreci kesintiye ugratti. Ikili is birliklerini arttirmak isterken böyle bir süreç araya girdi.

Bunun çok uzun sürmeyecegini ümit ediyorum. Insallah kisa sürede baslattigimiz çalismalara kaldigimiz yerden devam edecegiz” ifadelerini kullandi.

“Birkaç yil içinde Teknokent daha iyi olacak”

Gelecek yillarin ülkemizin önünün açilacagi ve tüm dünyanin Türkiye merkezinde bulusacagi bir dünya olacagini düsündügünü kaydeden Uysal, “Biz millet olarak dünyadaki gelismelere çok hizli ayak uyduruyoruz.

Çok dinamik bir nüfusumuz var. Bu husus çok önemli ve bize önemli avantaj sagliyor.

Bugün teknolojiye erismek kolay. Teknolojik geri kalmisligi gidermek kolay. Gelismis ülkelerden teknoloji getirmek ve bunu üretmek kolay. Zor olan kisim ise insan yetistirmektir. Iste bizi öne geçirecek yegane husus budur.

Günümüzde insan yetistirmek teknoloji üretmekten çok daha zordur

. Bizim insanimizin insani degerleri yasamasi baska birçok milletlerden çok daha iyidir. Gelismis medeni ülkeler diye bildigimiz ülkelerin çogunda insanlik ve insani degerler bitmis.

Bu konuda, yani insani degerlerle donanmis nitelikli insan yetistirme konusunda, üniversitelere büyük görev düsüyor. Covid-19 salginin baslamasiyla birlikte üniversitemiz akademisyenleri de Covid-19 salgini ile ilgili projeler hazirladilar. Teknokent çok daha iyiye gidiyor.

Göreve geldigimizde Teknokent’te 11 sirket vardi. Teknokent binasi etkin ve isler degildi. Altyapi ve donanim sikintilari vardi.

Biz simdi sirket sayisini 31’e çikardik. Yeni basvurular da aliyoruz. Teknokent’in en büyük hissedari biziz. Insallah Kütahya birkaç yil içinde Teknokent’ten de faydalanmaya baslayacak ve buradan yeni projeler, ticari ürünler ve patentler çikacak” diye konustu.

“Finaller nasil yapilacak”

Ögrencilerin finallerin nasil yapilacagini sorduklarini belirten Uysal,” Bunu salgin süreci belirleyecek. Eger salgin azalir, normallesme olur, devletimiz sehirlerarasi seyahatlere izin verirse ve ögrencilerimizin Kütahya’ya gelmesi söz konusu olabilirse biz, final sinavlarini Kütahya’da, Üniversitemizin siniflarinda yapmak istiyoruz.

Eger bu mümkün olmazsa uzaktan egitim imkanlarini kullanarak sinavlarimizi yapacagiz. Uzaktan egitimle ilgili sikâyetlerden de miz var. Uzaktan egitim duyurusunu yaptiktan hemen sonra derslere basladik.

Bazi akademisyenimizin uzaktan egitim deneyimi yoktu. Zaman zaman mikrofonlari, kameralari açmayi unuttular. Bu tür sorunlar oldugunu biliyoruz. Ancak genele baktigimizda çok iyiyiz.

Su anda sistemimizde 5 bin civarinda ders var. Sisteme binlerce video yüklendi.

Bu kadar ders içinde bazi dersler, bizim tasvip etmedigimiz biçimde olabiliyor. Bunlarin kasitli oldugunu sanmiyorum.

Deneyimsizlik ya da unutkanlik kaynakli oldugunu düsünüyorum. Kaldi ki, bunlari belirlememiz çok kolay. Ögrencilerimizin bu konuda içleri rahat olsun” ifadelerine yer verdi.


Perşembe 18.4 ° / 8 °
Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °