Pakdemirli Video Konferansla Kiraz Hasadina Katildi

Pakdemirli video konferansla kiraz hasadina katildi

Gündem 30.04.2020 16:21:41 0
Pakdemirli Video Konferansla Kiraz Hasadina Katildi

Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, Türkiye'nin kiraz üretiminde dünyada birinci sirada, ihracatta ise dördüncü sirada yer aldigini belirterek, "Kirazdaki 2018/2019 dönemi yeterlilik derecemiz de yüzde 114,8. Dolayisiyla bu da bizim kiraz isini oldukça dogru yaptigimizi, dogru yönettigimizi gösteriyor” dedi.
Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, bakanliktan video konferansla Izmir'in Kemalpasa ilçesinde düzenlenen kiraz hasadi senligine katildi. Izmir’in yani sira kiraz hasadinin basladigi Afyonkarahisar, Amasya, Izmir, Malatya, Manisa ve Mugla’ya da baglanan Bakan Pakdemirli, hayirli ve bereketli bir hasat dönemi temennisinde bulundu. Türkiye'nin kiraz üretiminde dünyada birinci sirada, ihracatta ise dördüncü sirada yer aldigini hatirlatan Bakan Pakdemirli, “Geçen yil 834 bin dekar alanda 664 bin ton kiraz ürettik. Agaç basina verim 31 kilogram, dekar basina verim ise ortalama 734 kilogram oldu. Toplam üretimin yüzde 65’ini üreten ve ilk ona giren illerimiz Konya, Izmir, Bursa, Manisa, Amasya, Afyon, Isparta, Nigde, Denizli ve Çanakkale oldu. Yani Anadolu kuzeyinden güneyine, dogusundan batisina kadar tam bir kiraz yurdu oldu. Kirazdaki 2018/2019 dönemi yeterlilik derecemiz de yüzde 114,8. Dolayisiyla bu da bizim kiraz isini oldukça dogru yaptigimizi, dogru yönettigimizi gösteriyor” dedi.

“Destek bizden, kiraz üretmek sizden”
Bakan Pakdemirli, kiraza verilen destekleri de hatirlatarak sunlari söyledi:
“Standart fidan kullanim destegimiz 100 TL, sertifikali diger fidan kullanim destegimiz 280 TL, mazot destegimiz 15 TL, gübre destegimiz 4 TL, kati organik-organomineral gübre destegimiz 10 TL, bunun yaninda organik tarim destegi, iyi tarim uygulamalari destegi, küçük aile isletmesi destegi, biyolojik ve biyoteknik mücadele destegi, toprak analizi destegi ve düsük faizli yatirim ve isletme kredisi kullandirilmasi kalemlerinde de üreticimizin yüzünü güldüren özel destekler ve tesvikler verdik. Yani biz diyoruz ki destek bizden üretmek sizden."

“Dijital devrim: DITAP”
Bakan Pakdemirli, ‘dijital bir devrim olacak’ diye tabir ettigi ve lansmani yapilan Dijital Tarim Pazari’nin önemine de deginerek, “Insallah devreye aldigimiz bu Dijital Tarim Pazari, önemli bir dijital devrim olacak. Çünkü böylece çiftçimiz ürünlerine rahatlikla pazar bulabilecek, tüketicimiz ve esnafimiz ise aradigi kalite ve standartta ürünü tedarik edebilecek. Yani küçük isletmeci, büyük sermaye sahiplerinin gücü altinda ezilmeyecek. Genç girisimcinin hevesi, ufak aile isletmecilerinin sevki kirilmayacak.

Ayni pazarda kim daha iyi, daha kaliteli üretebiliyorsa ve kim müsteriye daha uygun fiyata sunabiliyorsa, o daha çok kazanacak. Yani artik ürettim elimde kaldi yok.

Ürettim pazar bulamiyorum da yok. Bu yil ne üretsem tedirginligi, üretsem satabilir miyim gerginligi yok.

Bundan sonra planlayarak, tasarlayarak, rakiplerinizi görerek, rekabete istirak ederek gerçeklestirebileceginiz yeni bir üretim modeli var. Yani iyinin, emek verenin kazandigi bir sistem var.

Yani arzin taleple bulustugu, tohumdan çatala kadar olan zincirin takip edildigi, sürdürülebilir üretim ve tedarikin saglandigi, tek elden yönetilen, kaliteli ürüne uygun fiyatlarla ulasilan, planli üretimin yapildigi bu ortak pazarla umut ediyorum ki Türkiye hakikaten dünyayi doyuran ülke olacak insallah” ifadelerini kullandi.


Salı 17.9 ° / 4.9 °
Çarşamba 19.5 ° / 6.4 °
Perşembe 18.9 ° / 7 °