Çalismaya, Üretmeye Ve Bu Ülkeyi Daha Fazla Kalkindirmaya Kararliyiz…

SULANAN ALANLAR ARTTI, ÜRETIME BEREKET KATTI…

Gündem 4.05.2020 12:15:39 0
Çalismaya, Üretmeye Ve Bu Ülkeyi Daha Fazla Kalkindirmaya Kararliyiz…

 

Dünya ve ülkemiz salgin hastalik sebebiyle zor bir dönemden geçmektedir. Covit-19 sebebiyle ülkeler, ekonomi ve üretim projeksiyonunu tekrar gözden geçirmek durumunda kalmistir.

Türkiye, bu zor süreçten asgari seviyede etkilenmek için gerekli tedbirlerini almaktadir. Bu dönemde her zaman oldugundan daha fazla çalisacak, daha fazla üretecek ve ülkemizi daha fazla kalkindiracagiz.

Ilimiz Afyonkarahisar, ülkemizde ziraat ve hayvancilik alaninda çok önemli bir yere sahiptir.

Afyonkarahisar’imizin sahip oldugu bu potansiyeli azami ölçüde devreye almamiz gerekmektedir.

Çiftçilerimiz daha fazla ekecek, daha fazla üretecek, sanayicimiz ayni sekilde üretimini ve ihracatini arttirmak için daha fazla gayret sarf edecektir.

Devletimiz her daim çalisan ve üretenin yaninda olmaya devam edecek, gereken bütün destekleri verecektir.

 

Sulamalar zirai üretimde çok büyük öneme sahiptir. Sulu ziraata geçis basta tarim sektörüne hizmet sunmakla birlikte diger sektörlere de itici bir güç olmaktadir.

Ziraat ile beraber gübreci, nakliyeci ve isçi olmak üzere ziraata dayali sanayiye ve hizmet sektörüne de (lojistik, ticaret vs. gibi) önemli katkilar saglanmistir.

Ziraat bu sektörlerin lokomotifi haline gelmistir.

Biz de Afyonkarahisar’imizda son 18 yilda muazzam bir sulama hamlesi gerçeklestirdik. Su kaynaklarimizi degerlendirmek için baraj, gölet ve sulama tesisleri insa ettik.
3,5 milyar TL su ile alakali yatirim gerçeklestirdik.  

40 baraj ve 23 gölet insa ettik. 10 baraj ve 3 göletin insaati devam etmektedir. Ayrica
21 baraj ve 22 göletin ise plan ve projesi devam etmektedir. Ilimizde isletmede, insaat safhasinda ve plan-proje olmak üzere toplam 119 baraj ve gölet isi bulunmaktadir.

Afyonkarahisar’da son 18 yilda insa ettigimiz modern kapali, basinçli sulama tesisleri ile toplam 605.316 dekar araziyi sulamaya açtik. Sulamaya açtigimiz bu alanlar ile çiftçilerimize yillik 650 milyon TL zirai gelir artisi sagladik.

Afyonkarahisar genelinde insaati devam eden sulama tesisleriyle 186.000 dekar arazi daha sulanacaktir.

Insaati devam eden sulama tesislerinden Çay Selevir Sulamasi ile
87.600 dekar arazi, Çobanlar Seyitler Sulamasi ile de 31.150 dekar arazi sulanacak olup bu islerin insaat çalismalarinda sona gelinmistir. Suyumuzun her damlasini degerlendirmek gayesiyle atiksu aritma tesisinde aritilan sulari, Karaaslan ve Nuribey Köylerine ait
9.050 dekar araziyi sulamada kullanacagiz. Bu sulama tesisinin insaati devam etmektedir.

Ayrica Bakanligim döneminde, önceki dönem Il Genel Meclisi Baskanimiz Sayin Salih Sel, yeralti sulamalarinin, Il Özel Idaresi marifetiyle kapali sisteme çevrilmesi için bizden ödenek hususunda destek istemisti. Kendisine ne kadar ödenek istiyorsunuz diye sorunca,  Salih Bey, “20-25 milyon TL’lik bir miktar talep etsek acaba çok olur mu?” demisti. Ben de “Afyonkarahisar her seyin en güzeline layik, ilimiz için degil 20-25 milyon TL,
100 milyon TL tahsisati onayliyorum.” demistim. Böylece yeralti sulama tesislerinin modern kapali sulama tesisine çevrilmesi için 100 milyon TL’lik ödenek DSI tarafindan
Il Özel Idaresine tahsis edildi.

Il Özel Idaresi, bu ödenegin takriben 71 milyon TL’sini kullanarak 240.000 dekar arazide modern kapali, basinçli sulama tesisinin insaatini tamamladi.

Bu çalismalar su anda Il Genel Meclisi Baskanimiz Sayin Burhanettin Çoban’in gayreti ile hizla devam etmektedir. Yeralti sulamalarini kapali sisteme çevirerek hem su tasarrufu saglanmakta hem de enerjiden tasarruf edilmektedir.

Ilimizi, bölgemizi ve ülkemizi kalkindirmak için her zaman oldugun daha fazla çalismak durumundayiz. Ekilmedik bir karis arazi birakmadan ülkemizin üretimine ve kalkinmasina daha fazla katki sunmaliyiz.

Devletimiz her zaman üretenin yanindadir.

Rabbim üretiminizi, kazancinizi bereketli kilsin.

Prof. Dr. Veysel EROGLU


Pazar 12.2 ° / 3.7 °
Pazartesi 17.2 ° / 0.9 °
Salı 20.1 ° / 3.4 °