Aküde Yapilan Arastirma Virüsün Etkilerini Gün Yüzüne Çikardi

AKÜ’de yapilan arastirma virüsün etkilerini gün yüzüne çikardi

Gündem 4.05.2020 12:43:47 0
Aküde Yapilan Arastirma Virüsün Etkilerini Gün Yüzüne Çikardi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Iktisadi Idari Bilimler Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Fikret Yaman ile Arastirma Görevlisi Semih Açikgözoglu, bin 35 kisi ile online olarak görüserek ‘Covid-19’ salgininin Türk toplumunu sosyo-ekonomik ve psikolojik açidan nasil etkiledigi yönünde çarpici sonuçlar ortaya çikardi.
Türkiye’nin 7 cografi bölgesini kapsayan arastirma online olarak bin 35 kisi ile görüsülerek yapildi.

‘Covid-19’ salgininin insan hayatina etkisi anket yolu ile ölçüldü. Yapilan ankete göre halkin yüzde 93’ü virüs ile ilgili bilgiye sahip durumda. Saglik Bakanligi’nin da bu süreçte tam not aldigi arastirma sonuçlarinda halkin yarisinin da psikolojik açindan yiprandigi ortaya çikti.

Virüsle mücadelede Almanya, Ingiltere, Italya ile Amerika Birlesik Devletleri’ne göre Türkiye’nin daha basarili oldugu kanaati dikkat çekerken, devletin aldigi tedbirlere halkin büyük bir oranla uydugu da ön plana çikiyor. Katilimcilarin, “Aile baglari güçlendi, tasarruf orani artti, internet kullanimi yükseldi” görüslerine sahip oldugu arastirmaya göre Türk halki salgin sonrasi dünyada birçok seyin degisecegini düsünüyor.

Ilginç sonuçlar ortaya çikti
AKÜ Iktisadi Idari Bilimler Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Fikret Yaman yaptigi açiklamada, salginin 2019 yili Aralik ayinda Çin’in Wuhan kentinde ortaya çiktigini hatirlatti.

Korona virüsün sadece dünyada degil Türkiye’de de can almaya devam ettigini kaydeden Yaman, bu süreçte Afyon Kocatepe Üniversitesi Iktisadi Idari Bilimler Fakültesi Arastirma Görevlisi Semih Açikgözoglu’yla birlikte korona virüs davranis ölçegini gelistirdiklerini ifade etti. Yaman söyle devam etti:
“Nedir bu korona virüs davranis ölçegi? Korona virüs döneminde halkimizin sosyo- ekonomik ve psikolojik olarak nasil davranislar sergiledigini anlamaya yarayan bir ölçek. 11 Nisan- 30 Nisan arasinda bin 35 kisiye online olarak ulastik. Türkiye’nin 7 farkli cografi bölgesinde farkli cinsiyet, egitim ve yas gruplariyla bu çalismamizi gerçeklestirdik. Çalismamizda farkli ilginç gerçek sonuçlar ortaya çikti.”

En fazla harcama gidaya yapildi
Korona virüs döneminde Türk halkinin en fazla harcama yaptigi kalemlerin basinda gidanin geldigini ifade eden Yaman konusmasini söyle sürdürdü: “

Gidayi temizlik, temizligi ise kitap ve kirtasiye ürünleri takip ediyor. ‘Virüsten bana bir sey olmaz’ diyenlerin orani ise yüzde 7’yken yüzde 93 oraninda da halkimiz virüsten korkmus ve virüsün bilincine ulasmis durumda. Saglik Bakanligi’nin bu süreci iyi yönettigi düsünülüyor. Yaptigimiz çalismada Saglik Bakanligi’na güven tam olarak çikti.”

Diger ülkelere göre daha iyiyiz
Öte yandan Yaman, vatandaslarin Türkiye’de saglik hizmetleri konusunda da Almanya, Ingiltere ve Italya gibi ülkelere göre daha iyi durumda oldugunun da anket sonuçlari ile birlikte netlestigini ifade etti.

Kisa sürede yenecegimize inaniyorum
Arastirma sonuçlarina katildigini belirten Özkan Avsar da diger ülkelere göre Türkiye’nin daha iyi durumda oldugunu söyledi. Avsar: “Hasta saylarini, vefat sayilarini sürekli takip ediyoruz.

Ülkeler arasinda fark ortada. Ben bu konuda kendi ülkemizi gayet iyi yönde gayet ön sirada görüyorum.

Gerek saglik ekipmanlari olsun gerek hastalara yaklasim ve tedavi süreci olsun ben bu konularda kendimizi gayet önde görüyorum. Insallah bu sekilde de devam eder. Kisa sürede bunu yenecegimize inaniyorum” dedi.

Ihtiyaçlar artti
Emekli Hemsire Sultan Yildiz ise, evde kaldiklari süre içerisinde yeme içme ihtiyaçlarinin arttigini ifade ederek: “Bizim ülkemiz diger ülkelere göre daha iyi. Saglik çalisani arkadaslarimiza, doktorlarimiza binlerce tesekkürler.

Evde kaldigimiz sürece alisveris ihtiyaci artiyor. Sürekli yeme içme ihtiyaci oluyor. O yüzden ihtiyaçlar biraz daha artti” diye konustu.

Evde kalmak tasarruf sagladi
Ev hanimi Dilek Avsar da, Saglik Bakanligi’nin açiklamalarina güvendiklerini ifade ederek: “Evde kalmak tasarruf etmemizi sagladi. Maske kullanimina oldukça dikkat ediyorum ve kisa zamanda bu salgindan kurtulacagimiza inaniyorum” dedi.


Salı 20.9 ° / 8.6 °
Çarşamba 21.9 ° / 9.2 °
Perşembe 18.4 ° / 8 °