81 Il Valiligine Sehir Giris - Çikis Tedbirleri Konulu Yeni Bir Genelge

81 Il Valiligine Sehir Giris - Çikis Tedbirleri Konulu Yeni Bir Genelge

Gündem 12.05.2020 11:45:02 0
81 Il Valiligine Sehir Giris - Çikis Tedbirleri Konulu Yeni Bir Genelge

Bakanligimizin valiliklere gönderdigi Genelgede, tüm Dünyada devam eden ve fiziksel temas, solunum vb. yollarla çok hizli bir sekilde bulasarak enfekte olan insan sayisini hizla arttiran yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgininin, halk sagligi açisindan olusturdugu riski yönetebilmek adina sosyal hareketliligi ve kisiler arasi temasi azaltmak, sosyal izolasyonu saglamanin  hayati önem tasidigi belirtildi. 

Genelgede, aksi halde virüsün yayilimi hizlanarak  vaka sayisi ve  buna bagli olarak tedavi gereksinimi duyacak kisi sayisini  arttiracagi, bu durumun da toplum sagligi ve kamu düzeninin ciddi sekilde bozulmasina sebep olacagi ifade edildi.

Daha önce gönderilen genelge ile sosyal hareketliligi ve insanlar arasi temasi azaltarak sosyal izolasyonu saglamak adina büyüksehir statüsündeki 30 il  ile Zonguldak’ta  kara, hava ve deniz yoluyla yapilacak tüm giris/çikislarin 15 gün süreyle sinirlandirildigi,  bahse konu kisitlamanin süresinin ise 04 Mayis Pazartesi günü saat 24.00’a kadar uzatildigi animsatildi. 

Bakanlik, daha önce alinan kararlar dogrultusunda Aydin, Antalya, Erzurum, Hatay, Malatya, Mersin ve Mugla ilerinde giris/çikis kisitlamalari kaldirilarak Adana, Ankara, Balikesir, Bursa, Denizli, Diyarbakir, Eskisehir, Gaziantep, Istanbul, Izmir, Kahramanmaras, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Mardin, Ordu, Sakarya, Samsun, Sanliurfa, Tekirdag, Trabzon, Van ve Zonguldak illerine yapilacak tüm giris/çikislar için getirilen kisitlama uygulamasinin 4 Mayis 2020 Pazartesi günü saat 24.00'dan 19 Mayis 2020 Sali günü saat 24.00’a kadar geçici olarak devaminin  kararlastirildigi hatirlatildi. 

Sehir giris-çikis kisitlamasina dair devam eden tedbir uygulamasi, bugün Cumhurbaskanimiz Sn. Recep Tayyip Erdogan baskanliginda toplanan Cumhurbaskanligi Kabinesinde degerlendirilerek; Bilim Kurulunun önerileri ve Koronavirüsle mücadelede alinan önlemler neticesinde vaka artis hizi ile salginin etkilerindeki azalma, iyilesen vaka sayisinda görülen artis, yogun bakim ve entübe hasta sayisindaki azalma gibi olumlu gelismeler göz önüne alinarak asagidaki kararlar alindigi belirtildi.

Buna göre; 

1- Adana, Denizli, Diyarbakir, Kahramanmaras, Mardin, Ordu, Sanliurfa, Tekirdag ve Trabzon illerinde sehir seyahat kisitlamalari 11.05.2020 Pazartesi günü saat 24.00’dan itibaren kaldirildi.

2- Ankara, Balikesir, Bursa, Eskisehir, Gaziantep, Istanbul, Izmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Sakarya, Samsun, Van ve Zonguldak illerinde ise sehir giris-çikis kisitlamasi uygulamasina devam edilecek.
  
Bu kapsamda, Valiler tarafindan, Adana, Denizli, Diyarbakir, Kahramanmaras, Mardin, Ordu, Sanliurfa, Tekirdag ve Trabzon illerimizde 03.04.2020 tarihinden itibaren devam eden sehir giris/çikis sinirlamasi tedbirlerin kaldirilmasina iliskin ilgili mevzuati uyarinca gerekli kararlar ivedilikle alinacak.

Sehir giris/çikis sinirlamasinin devam eden 15 ilimizde 03.04.2020 tarihli ve 6235 sayili Genelgemizde belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde uygulamada herhangi bir aksakliga meydan verilmeyecek.

Alinan kararlara uymayan vatandaslara Umumi Hifzissihha Kanununun 282 nci maddesi geregince idari para cezasi verilmesi basta olmak üzere aykiriligin durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri geregince islem yapilacak.

Konusu suç teskil eden davranislara iliskin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsaminda gerekli adli islemler baslatilacak.


Pazartesi 17.2 ° / 0.9 °
Salı 20.1 ° / 3.4 °
Çarşamba 22.4 ° / 7.6 °