Afyonkarahisara Meteorolojide En Ileri Teknolojiyi Kurduk…

AFYONKARAHISAR’A METEOROLOJIDE EN ILERI TEKNOLOJIYI KURDUK…

Gündem 13.05.2020 12:25:06 0
Afyonkarahisara Meteorolojide En Ileri Teknolojiyi Kurduk…

 

Vatandaslarimizin can ve mal güvenligi basta olmak üzere hayat kalitesini artirmak, sektörün beklentileri karsilamak, kesintisiz, kaliteli ve güvenilir meteorolojik ürün ve hizmetler sunmak maksadiyla Afyonkarahisar ve ilçelerine ileri teknoloji ürünü meteoroloji gözlem sistemleri kurduk.

Afyonkarahisar’da meteoroloji alaninda daha önce otomatik ölçüm diye bir sey yoktu. Elle yapilan ölçüm neticeleri, vatandaslara duyurulana kadar birkaç gün geçerdi. Bu süre zarfinda hava durumu degismis olurdu.
 Bu durumu bildigimden Çevre ve Orman Bakani ve bilahare Orman ve Su Isleri Bakani oldugum dönemde Dünyadaki en ileri teknolojileri kurmaya karar verdim. 
Otomatik meteoroloji Istasyonlari, Meteoroloji Radarlari, Uydu Görüntüleri, Zirai Hava Durumu, Zirai Don, Deniz Tahminleri, Kar Kalinliklari, gibi pek çok teknolojileri vatandasimizin cep telefonlarina kadar indirdik.

Hatta halkimiza kolayca bilgi aktarmak için Meteoroloji Web TV’yi kurduk. Meteorolojinin Sesi Radyosunu mükemmel hale getirdik.

Bütün ülkemize bu hizmetleri sunarken; Afyonkarahisar Meteoroloji Bölge Müdürlügü Binasini en güzel sekilde insa ettik. Bu binaya Doga Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlügünü de yerlestirdik.

Afyonkarahisar’in ilçelerinde en az bir adet olmak üzere il genelinde toplam 42 adet otomatik meteoroloji gözlem istasyonu kurduk.

 

Afyonkarahisar/ Büyükkalecik Beldesi 
Afyonkarahisar/ Olucak Köyü 
Afyonkarahisar Bölge 
Basmakçi 
Bayat 
Bayat/ Köroglu Beli 
Bolvadin 
Bolvadin/ Kemerkaya Köyü 
Çay 
Çay/ Devederesi Köyü 
Çobanlar 
Dazkiri 
Dinar 
Dinar/Haydarli 
Dinar/Tatarli Beldesi 
Emirdag 
Evciler 
Hocalar 
Hocalar/ Yesilhisar Beldesi 
Ihsaniye 
Iscehisar 
Iscehisar/ Alanyurt Beldesi 
Kizilören 
Kocatepe Üniversitesi 
Sandikli 
Sandikli/ Akdag Tabiat Parki 
Sandikli/ Ballik Köyü 
Sandikli/ Çukurca Köyü  
Sandikli/ Hüdai Kaplicalari 
Sinanpasa 
Sinanpasa/ Çatkuyu Köyü 
Sinanpasa/ Tasoluk Beldesi 
Sinanpasa/ Tazlar Köyü  
Sinanpasa/ Tinaztepe Beldesi 
Sinanpasa/ Yildirimkemal Köyü 
Sultandagi 
Sultandagi/ Üçkuyu Mevki 
Sultandagi/ Yakasenek 
Suhut 
Suhut/ Afyonkarahisar Kumalar Dagi Radar Sahasi  
Suhut/ Karaadilli 
Suhut/ Mahmut Köyü 

 

 

 


ÜLKEMIZDEKI 18 METEOROLOJI RADARINDAN BIRI AFYONKARAHISAR’DA

Meteoroloji hizmetlerinin zamaninda ve saglikli bir sekilde saglanmasinda en önemli gözlem istasyonlarindan biri Meteoroloji Radarlaridir.
 Ülkemizde bulunan 18 meteoroloji radarindan biri ilimizdedir.

350 km yariçapli bir alanda gerçek zamanli ve yüksek çözünürlüklü gözlem verisi elde edilmesi, nereye, ne zaman ve ne kadar yagis düsecegine dair bilgiler saglanmasi maksadiyla
Kumalar Dagina Meteoroloji Radari kurduk.
 Bu radarin çok büyük bir faydasi oldu. 
Kumalar dagindaki kar kalinligi ve karin yerde kalma süreleri çok hassas bir sekilde bilindiginden burasinin mükemmel bir kis Turizm Merkezi olabilecegi anlasildigindan ön fizibilite çalismalarina baslanmistir.
 Böylece Afyonkarahisar’da:

*Termal Turizm, *Kongre Turizmi, * Saglik Turizmi, * Tabiat Turizmi * Spor Turizmi

gibi gelistirdigimiz 6 turizm sektörüne ilave olarak Kis Turizmi de Afyonkarahisar ekonomisine büyük fayda temin edecektir.

HAVAALANI OTOMATIK METEOROLOJI GÖZLEM ISTASYONU

Uçuculuk faaliyetleri için vazgeçilmez olan meteorolojik ürün ve hizmetlerin sunulmasi ve
uçus güvenligine katki saglanmasi maksadiyla Zafer Bölgesel Havaalani ve Askeri Havaalanina birer adet Havaalani Otomatik Meteoroloji Gözlem Istasyonu (H-OMGI) kurduk.

Afetlere sebep olan yildirim ve simsek hadiselerinin tespit ve takip edilerek olusmasi muhtemel ani kuvvetli yagislar için erken uyarilarin hazirlanarak can ve mal kayiplarinin azaltilmasi maksadiyla Yildirim Tespit ve Takip Sistemi (YTTS) kurduk.

Meteoroloji alaninda yaptigimiz bu yatirimlar sayesinde hava tahminlerinde isabet oranimiz 90’larin üzerine çikmistir.

METEOROLOJIK HIZMETLER SON DERECE ÖNEMLIDIR

Özellikle bir ziraat diyari olan Afyonkarahisar’da zirai faaliyetlerin sekteye ugramamasi için meteorolojik hadiselerin çiftçilerimiz tarafindan sürekli takip edilmesi gerekmektedir.
 Ayni zamanda Afyonkarahisar ulasim bakimindan ülkemizin önemli bir kavsak noktasi olmasi sebebiyle özellikle kis aylarinda bütün sürücüler ilimizin hava durumunu anlik takip edebilmektedirler. 
Bu bakimdan kurmus oldugumuz yaygin meteoroloji alt yapisi ile Afyonkarahisar’in ve ilçelerinin hava durumu anlik olarak ülkemizin ve hatta Dünya’nin her yerinden takip etmek mümkündür.

Bütün vatandaslarimizin telefonlarina meteoroloji hava durumu uygulamasini kurmasini tavsiye ediyorum.

App Store kullanicilari “Hava Durumu Meteoroloji”, Play Store kullanicilari ise “Meteoroloji Hava Durumu” yazdiginda çikan uygulamayi akilli telefonlariniza kolaylikla indirebilirsiniz.
 Böylece ilimizin hava durumunu nerede olursak olalim anlik olarak ögrenmemiz mümkün olacaktir.

Meteorolojide saglanan bu önemli hizmetler sayesinde can ve mal kayiplarina sebep olmasi muhtemel yagislar ve hava hadiseleri önceden belirlenip vatandaslarimiza iletilmekte ve zamaninda tedbir almasi saglanmaktadir.

Prof. Dr. Veysel EROGLU


Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °
Pazar 12.2 ° / 3.7 °
Pazartesi 17.2 ° / 0.9 °