Afyonkarahisar Çobanlar Seyitler Sulamasi Yenileme Insaatinda Çalismalar Hizla Devam Ediyor

AFYONKARAHISAR ÇOBANLAR SEYITLER SULAMASI YENILEME INSAATINDA ÇALISMALAR HIZLA DEVAM EDIYOR

Gündem 1.06.2020 09:55:59 0
Afyonkarahisar Çobanlar Seyitler Sulamasi Yenileme Insaatinda Çalismalar Hizla Devam Ediyor

 

Tarim ve Orman Bakanligi Devlet Su Isleri (DSI) Genel Müdürlügü, tarimda modern sulamayi yayginlastirmak, toplulastirma çalismalariyla tarim arazilerinden en yüksek faydayi saglamak, musluklara saglikli ve içilebilir su ulastirmak ve yerlesim yerleri ile tarim arazilerini taskin risklerine karsi korumak için tüm gücüyle çalisirken, sürdürülebilir su yönetimi anlayisiyla da suyun her damlasina sahip çikiyor.

Afyonkarahisar ve ilçelerinde son dönemde yapilan su yapilarinin artmasi bölgedeki tarimsal faaliyetlerin gelismesinde de önemli rol oynamaktadir.

DSI olarak son yillarda modern sulama projelerini gelistirerek uygulamaya koyuyoruz. Modern sulama ile tarimda saglanan verim artislari,  üretim deseninin çesitlenmesi, çiftçi gelirlerinde dogrudan ve dolayli artisa neden oluyor.

Bu durum bir yandan kirsal kalkinmanin hedeflerinden olan yoksullugun azaltilmasi amacina hizmet ediyor bir taraftan da yasam standardini yükselttigi için göçü önlüyor.

Çobanlar Seyitler Ovasinda bulunan 31 bin 150 dekarlik zirai arazinin modern borulu sistemle sulanmasini saglayacak olan; “Çobanlar Seyitler Sulamasi Yenileme” insaatinda çalismalar hizla devam etmektedir.

Is kapsaminda 250 hektar pilot bölümde Parsel Ortak iletim hatti ve parsel basi sanat yapilari tamamlanmistir.

Uzaktan Kontrollü Radyo Frekans Otomasyon sistemi ve basinç problemi olan hatlarda In-Line pompa imalatlari devam etmektedir.

Ana Boru Hatti KM:8+500 de bulunan hat kapsama vanasina kadar (Toplamda 1.350 ha = 250 ha Parsel Ortak Iletim Hatli + 1.100 ha Normal Sulama) tüm çelik boru ve HDPE boru imalatlari tamamlanmistir. Sanat yapisi imalatlari da tamamlanmis olup sanat yapisi mekanik aksamlara ait çalismalar devam etmektedir.

Projenin tamamlanmasiyla birlikte Çobanlar Seyitler Ovasinda bulunan 31 bin 150 dekarlik tarim arazisinde modern borulu sistem ile sulanmasinin saglanacagini açiklayan DSI Genel Müdürü Kaya Yildiz,’ Projenin tamamlanmasi ile 31 bin 150 dekar tarim alaninda yapilacak sulu tarim ile birlikte dekar basina 884 TL gelir artisi, ülke ekonomisine yillik 27 milyon 537 bin TL katki ve 2 bin 804 kisiye de istihdam alani saglanmasinin hedeflendigini belirtti


Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °
Pazar 12.2 ° / 3.7 °
Pazartesi 17.2 ° / 0.9 °