Hattat Ahmed Semsettin Karahisari Adina Muhtesem Bir Müze

Hattat Ahmed Semsettin Karahisari adina muhtesem bir müze

Gündem 17.06.2020 12:00:10 0
Hattat Ahmed Semsettin Karahisari Adina Muhtesem Bir Müze

Hattat Mahmut Sahin'in yönlendirmesi ve çabasi ile Türkiye’nin dört bir yanindan hattatlarin hazirladigi göz kamastiran hat eserleri, kurulma asamasinda olan Afyon'daki Hattat Ahmed Semsettin Karahisari adina açilan Hat Müzesinde ziyaretçileri ile bulusacak.
Yerli ve yabanci misafirleri adeta kadim tarihe yolculuga çikaracak olan ve 3 ay gibi bir sürede tamamlanan Hattat Ahmed Semseddin Karahisari Hat Müzesi, müzenin tasarim ve uygulamasi Içmimar Zakire Alimoglu tarafindan yapildi. Karahisari’nin adina yakisir bir çalisma olmasi niyetiyle alaninda usta sanatçi Mahmut Sahin Efendi ile istisare edilerek yürütülen çalismada; sanat eserlerinin, tarihi doku ile bütünlesecek sekilde mimari tasarimi yapildi.
Müze içerisinde Hattat Ahmed Karahisari’ye Kanuni Sultan Süleyman tarafindan yazdirilan asli Topkapi Sarayinda yer alan Mushaf-i Serifin bir örnegi ile birlikte Karahisari’ye ait birçok eser örnekleri birbirinden degerli hattatlar tarafindan hazirlanarak ziyaretçilere sunuldu.

Yine galeri içerisinde Hattat Mahmut Sahin'in müzeye bagisladigi birbirinden kiymetli eserlere de yer verildi. Hüsn-i Hat sanatinda ekol olmus ve yazi sanatindaki çalismalari ile devrinin tek üstadi ve tüm zamanlarin en iyi hattatlari arasinda gösterilen Ahmed Semseddin Karahisari’nin sevgi ve saygiyla yâd etmenin yaninda, kent insanina ve ziyaretçilerine en iyi sekilde tanitabilmenin amaci ile hazirlanmis müzede birbirinden kiymetli eserler yer aliyor.
Müzenin açilmasinda, bir birinden degerli eserlerin toplanmasinda ve müzede dizaynina kadar birçok noktada emegi bulunan Hattat Mahmut Sahin, müzedeki çalismalari yerinde görerek Afyonkarahisarli ögrencisi hattat Hasan Hüseyin Ertunç ile birlikte istisarelerde bulundu.

“Ahmed Semsettin Karahisari dönemine damga vurmus bir hattat”
Müzenin açilma sürecini anlatan Hattat Mahmut Sahin, ilk olarak Ahmed Semseddin Karahisari hakkinda bilgiler vererek, “Ahmed Semseddin Karahisari, Karahisar’da dogmus daha sonra Istanbul’a gelmis ve Enderun’da yetismis bir hattat. Sultan Selim zamaninda ve Sultan Süleyman zamaninda sarayda hat hocaligi yapiyor.

Ahmed Semsettin Karahisari döneminde modern hat dedigimiz, ama degisik istifler yapmaya basliyor.

Süleymaniye Caminin yazilari, evlatligi Hasan Çelebi, üstadimizla beraber Selimiye Camisinin yazilarini yaziyor. Dönemine damga vurmus bir hattatimiz” dedi.

Üçüncü Hat Müzesi Afyonkarahisar’a açildi
Afyonkarahisar’da açilan Hüsn-ü Hat Müzesi’nin, açtiklari 3. müze olduguna dikkat çeken Hattat Mahmut Sahin, “Biz daha önce Hattat Seyh Hamdullah'i, dogdugu Amasya’da daha iyi tanitmak için;

Belediye Baskan Yardimci Osman Akbas’in destekleri ve Karadeniz Kalkinma Ajansi’nin da katkisi ile 600 metrekare kullanim alani olan bir müze açmistik. Seyh Hamdullah Müzesinden sonraki projemiz Bursa’da Kur’an-i Kerim Müzesi açmak oldu.

Orada da büyük bir Kur’an-i Kerim Müzesi açtik 2. Murat’in külliyesinde. Daha sonra ögrencilerimle beraber böyle bir karar aldik ve dedik ki Afyon’da da bir Ahmed Semsettin Karahisari Müzesi yakisir diye.

Hatta bunlar devam edecek, bu bizim üçüncü projemiz ama Allah nasip ederse Burdur’da Hafiz Osman, Sivas’ta Mehmet Nuri Sivasi, belki Tosya’da bir Kazasker Mustafa Izzet Efendi, Ordu’da bir Rakim Efendi Müzesi. Bunlara da niyetimiz var ama tabi birisi bitmeden digerine baslamiyoruz” diye konustu.

“Müzede 140’a yakin birbirinden degerli eserler bulunuyor”
Müze’de 140’a yakin birbirinden degerli eserlerin bulundugunu kaydeden Sahin,

“Burada Hasan Hüseyin Ertunç diye bir ögrencim var, Allah razi olsun. Onunla beraber böyle bir sey yapalim diye basladik ve biz eserleri önce hazirlamaya basladik. Çünkü eser hazirlama süreci, müzenin sürecinden, bina bulma sürecinden daha uzun süren bir sey.

Tabi böyle bir müzede dolgun dolgun eserin olmasi lazim. O yüzden ciddi bir eser var suanda 140’a yakin eser toplandi. Ama tabi ki diger illerdeki ögrencilerim de katki verdiler;

Bursa’da, Eskisehir’de, Kütahya’da, Afyon’da olanlar. Burasi valilik ve belediyemiz bunun üzerine düstü ve çok sükür bu haline getirdik” ifadelerine yer verdi.

"Afyon'un önemli tarihi yerlerinden bir tanesi"
Müzenin mimari çalismasini yürüten Içmimar Zakire Alimoglu ise, hazirlanma asamasini su sözlerle anlatti:
"Burasi Tashan, Afyon’un önemli tarihi eserlerinden bir yer.

Biz de böyle Hat Sanatlari Müzesi oldugu zaman böyle bir yerde olmasini arzu ettik.

Burasi girdiginiz zaman çok büyük bir mekan degil, ama burayi küçük mekanlarda nasil degerlendirebiliriz,

bütün eserler olsun yazi tarihinden Ahmed Semsettin Karahisari’nin eserlerini nasil yerlestirecegimize bu sekilde planlama yaptik biz.”


Pazar 24.9 ° / 8.6 °
Pazartesi 22.4 ° / 8 °
Salı 20.9 ° / 8.6 °