81 Il Valiligine Dügün Törenlerinde Uygulanacak Tedbirler Konulu Gönderdigi Genelgede Su Hususlar Dile Getirildi:

81 il valiligine ''Dügün törenlerinde uygulanacak tedbirler'' konulu gönderdigi genelgede su hususlar dile getirildi:

Gündem 25.06.2020 11:22:31 0
81 Il Valiligine Dügün Törenlerinde Uygulanacak Tedbirler Konulu Gönderdigi Genelgede Su Hususlar Dile Getirildi:

Içisleri Bakanligi'nin 81 il valiligine ''Dügün törenlerinde uygulanacak tedbirler'' konulu gönderdigi genelgede su hususlar dile getirildi:

 

Bakanligimiz 81 Il Valiligine Dügün Törenlerinde Uygulanacak Tedbirler konulu genelge gönderdi. Genelge ile yeni tip koronavirüs salgininin görüldügü andan itibaren, Saglik Bakanligi ve Koronavirüs Bilim Kurulunun önerileri, Cumhurbaskanimiz Sn. Recep Tayyip Erdogan’in talimatlari dogrultusunda salginin/bulasmanin toplum sagligi ve kamu düzeni açisindan olusturdugu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, mesafeyi koruma ve yayilim hizini kontrol altinda tutmak amaciyla birçok tedbir karari alinarak uygulamaya geçirildigi hatirlatildi.

Alinan tedbirler sonucunda virüsün yayilma ve bulasma hizinin azalmasi, vaka artis hizinin düsüse geçmesi yönünde kaydedilen olumlu gelismeler dogrultusunda kontrollü normallesme sürecine geçilmesi üzerine Cumhurbaskanimiz Sn. Erdogan baskanliginda 09 Haziran’da gerçeklestirilen Kabine Toplantisi’nda Koronavirüs Bilim Kurulunun önerileri dogrultusunda dügün salonlarinin 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren belirlenen kurallara uygun sekilde hizmet vermeye baslayabilecekleri karari alindigi ifade edildi.  

Bu kapsamda dügün törenleri için kullanilacak mekânlarin faaliyetlerine izin veren mevzuat hükümleri ile is sagligi ve güvenligine iliskin tedbirlere ilave olarak alinan tedbirler su sekilde sirlandi: 

Genel Esaslar 

1. Dügünler, bulasma riskini azaltmak amaciyla mümkün oldukça açik havada yapilacak ve süre kisa tutulacak.  

2. Dügünlerin yapilacagi mekânlarin isletmecileri/sorumlulari tarafindan genel kullanim alanlarina ve oturma düzenine iliskin mesafe plani hazirlanacak. Dügün mekâninin misafir kapasitesi mesafe planina göre belirlenecek. Bu kapasiteye uygun sayida misafir kabul edilecek ve kapasite bilgisi dügün mekâninin girisinde görülebilir bir yere asilacak. Hazirlanan plan çerçevesinde mekânin girislerinde ve sira olusabilecek her noktada mesafeyi saglamaya yardimci yer isaretlemeleri yapilacak. 

3. Temizlik, maske ve mesafe kurallari ile uyulmasi gereken diger kurallara iliskin bilgilendirme afisleri dügün yapilacak mekânlarin girislerine ve içerisinde uygun yerlere asilacak. 

4. Misafirlerin girislerde mutlaka ates ölçümleri yapilacak. 38 C’den yüksek olan kisilerin en yakin saglik kurulusuna yönlendirilmesi saglanacak.  Ates ölçen personel/sorumlu tibbi maske ve yüz koruyucu kullanacak. 

5. Dügün mekânlarinin girislerinde ve ortak kullanim alanlarinda (ana salon, bina girisi,  kantin/kafeterya, lavabolar vb.) el antiseptigi veya dezenfektan bulundurulacak. Temasi mümkün oldugunca azaltabilmek için bunlarin mümkünse fotoselli olmalari ve misafirlerin ellerini dezenfektan/el antiseptigi ile temizlemelerinden sonra içeri girisleri saglanacak.  

6. Her masada yeterli sayida en az 70 alkol içeren kolonya veya el antiseptigi bulundurulacak. 

7. Dügün yapilacak mekânlara maske takilarak girilecek, isletme sahiplerince girislerde yeterli miktarda maske bulundurulacak. Maskesiz misafirlere giriste maske dagitilacak. Ayrica maskelerin dügün sürecinde de takilmasi (gelin, damat, nikâh memuru ve sahitler dâhil olmak üzere) saglanacak. 

8. Gelin ve damadin bekleme odalari gibi alanlar için mümkünse dogal havalandirmasi olan (pencereli) odalar tercih edilecek. 

9. Dügün esnasinda veya akabinde yemek ikrami olmasi durumunda 30 Mayis tarihinde valiliklere gönderilen genelge hükümlerine ve Saglik Bakanligi tarafindan hazirlanan COVID-19 kapsaminda Restoran, Lokanta, Kafe, Pastane, Börekçi, Tatlici ve Içerisinde Yeme-Içme Hizmeti Sunan Isletmelerde Alinmasi Gereken Önlemlere uyulacak.  

10. Misafirlerin oturma düzeni masalar arasi en az 1,5 metre, sandalyeler arasi 60 cm olacak sekilde düzenlenecek.  

11. Mesafe ve oturma düzeni kurallari, ayni evde oturan çekirdek aileden olan misafir grubu için uygulanmayacak. 

12. Dügünlerde karsilama, ugurlama ve taki merasiminde tokalasma ya da kucaklama/sarilma yapilmayacak,  mesafe korunacak. 

13. Taki merasimi, hediyelerin dügün mekâninin uygun bir yerinde bulundurulacak sandik vb. bir toplama kutusuna konulmasi seklinde yapilacak. 

14. Toplu fotograf çekimleri yapilmayacak. Fotograf çekimi ve pasta kesimi esnasinda gelin ve damat hariç mesafe kurallarina uyulacak. Ancak maske kullanmak ve mesafe kuralina uymak kaydiyla misafirler gelin ve damatla bireysel fotograf çekimi yapabilecek. 

15. Bu Genelge kapsaminda dügün yapilacak mekânlarda, kisiler arasinda temasa neden olabilecek ya da mesafe kuralina aykirilik olusturulacak oyun, dans, halay ya da gösteri yapilmayacak (gelin ve damat hariç). Sadece misafirlerin dinlemesine yönelik müzik yayini (canli müzik dâhil) yapilabilecek.  
16. Dügün mekânlarinda bulunan mescitler 22 Mayis  tarihli genelge hükümlerine uygun olarak kullanima açilabilecek.  

17. Dügün mekânlarinda bulunan kantin/kafeteryalarda temizlik, maske kullanimi ve mesafenin korunmasi ile ilgili tedbirlere uyulacak, buralarda tek kullanimlik bardak, tabak vb. malzemeler kullanilacak. Bu hizmetlerin sunumu sirasinda Saglik Bakanligi tarafindan yayimlanan COVID-19 Kapsaminda Büfe, Kantin ve Bayilerde Alinmasi Gereken Önlemlere uyulacak. 

18. Genel kullanim alanlarina atik kutulari konulacak, bu kutularin sadece maske, eldiven gibi malzemeler için kullanilacagi belirtilecek ve bu atiklar imha edilirken diger atiklarla birlestirilmeyecek. 

19. Davetlileri dügün yapilacak mekânlara tasiyacak otobüs/minibüslerde Saglik Bakanligi tarafindan yayimlanan COVID-19 Kapsaminda Personel Servis Araçlariyla Ilgili Alinmasi Gereken Önlemlere uyulacak. 

20. Park hizmetinin verilmesi halinde araçta temas edilen her nokta (kapi kolu, direksiyon, vites vb.) temizlendikten sonra araç misafire teslim edilecek. 

21. Asansörlerin kullanimi sinirlandirilacak, kapasitesinin üçte biri sayida kisinin binmesine izin verilecek ve bu sayi asansör girisinde belirtilecek. Asansör içerisinde mesafeyi korumak amaciyla kisilerin durmasi gereken alanlar, aralarinda en az 1 metre mesafe olacak sekilde yer isaretleriyle belirlenecek. 
 
A) Dügün Yapilacak Mekânlar 

1. Kapali Alanlarda Yapilacak Dügünler; 
 
Kapali alanlarda yapilacak dügünlerde mekânin saglikli havalandirilmasi için iki dügün arasinda en az 1 saatlik zaman birakilacak. Bu süre zarfinda sartlara göre kapi/pencere açilarak veya merkezi sistemlerle dogal hava sirkülasyonu saglanacak. 
Dügün yapilacak kapali mekânlarda bulunan çocuk oyun alanlari kullanilmayacak.  

2. Açik/Kir/Bahçe vb. Yerlerde Yapilacak Dügünler; 

Açik mekânlarda bulunan çocuk oyun alanlarindaki sik dokunulan yüzeylerin temizlik ve dezenfeksiyonu saglanacak. Ulasilabilir alanlarda el antiseptigi bulundurulacak. Koronavirüs (COVID-19) bulasma riskini artiracagi için 1 metreden yakin temas gerektiren aktiviteler yapilmayacak. 

3. Köy/Sokak Dügünleri; 
 
Dügün sahiplerine dügün yapilacagina dair bildirimde bulunurken bu Genelge hükümleri teblig edilecek.  Ayni zamanda dügün sahiplerinden Genelge hükümlerine uyulacagina iliskin taahhütname alinacak.  
Yemek verilmesi durumunda tek kullanimlik malzemeler (çatal, kasik, tabak vb.) tercih edilecektir. 
 

B) Dügün Esnasinda veya Akabinde Kokteyl vb. Etkinlik Olmasi 

1. Kokteyl vb. masalari arasi en az 1,5 metre olacak sekilde düzenlenecek.  

2. Her masada yeterli sayida en az 70 alkol içeren kolonya veya el antiseptigi bulundurulacak. 

3. “Açik Büfe” uygulanmasi durumunda, büfede bulunan yiyeceklerin misafirler tarafindan alinmasini ve misafirlerin yiyeceklerle temas kurmalarini engelleyici bir cam siperlik bulundurulacak. Istenen yiyeceklerin önlemler dâhilinde bir görevli tarafindan misafirlere verilmesi saglanacak.   

4. Ortak kullanimda olan çay/kahve makinasi, sebil, içecek makinasi ve benzeri cihazlarin personel vasitasiyla kullanimina müsaade edilecek. 

C) Ortam Temizligi, Dezenfeksiyonu ve Havalandirmasi 

1. Dügün mekânlarinin temizligi günlük olarak yapilacak ve bu mekânlar düzenli olarak havalandirilacak. 

2. Dügün mekânlarinin temizliginde özellikle sik dokunulan yüzeylerin temizligine azami düzeyde dikkat edilecek. 

3. Temizlik yapan personel tibbi maske ve eldiven kullanacak. 

4. Genel tuvaletlerin giris kapisi mümkünse otomatik kapi sistemi olarak düzenlenecek, düzenlenememesi halinde uygun sekilde paravan konularak giris kapilari açik tutulacak. Ayrica tuvaletlerde devamli sivi sabun, tuvalet kâgidi, kâgit havlu ve çöp kutusu bulundurulacak ve temasi mümkün oldugunca azaltabilmek için musluklarin, sivi sabun ünitelerinin mümkünse fotoselli olmalari saglanacak. El kurutma cihazlarinin kullanimina izin verilmeyecek. 

5. Merkezi havalandirma sistemleri bulunan alanlarin havalandirmasi dogal hava sirkülasyonunu saglayacak sekilde düzenlenecek, kapi ve pencereler açik birakilarak dogal havalandirma saglanacak ve havalandirma sistemlerinin kullanimi ile ilgili olarak Saglik Bakanliginin Iklimlendirme Rehberinde belirtilen kurallara uyulacak. 

D) Dügün Yapilacak Mekânlarda Görevli Personele Yönelik Önlemler  

1. Personelin COVID-19’un bulasma yollari ve korunma önlemleri hususunda bilgilenmesi saglanacak. 

2. Personel girisinde, el dezenfeksiyonu veya antiseptigi bulundurulacak.  

3. Personelin giris/çikislarinda vücut isisi ölçümleri termal sensörlerle ya da temassiz ates ölçerlerle yapilacak ve bu veriler günlük olarak kayit altina alinacak ve asgari 14 gün süreyle saklanacak. Ayrica personelin birlikte yasadigi kisilerin de koronavirüs (COVID-19) açisindan izlenebilmesi için personelden bu kapsamda bilgi alinacak. 

4. Ates, öksürük, burun akintisi, solunum sikintisi belirtileri olan/gelisen çalisanlar tibbi maske takilarak COVID-19 yönünden degerlendirilmek üzere saglik kurumuna yönlendirilecek. 

5. Dügün mekanlarinda çalisan personel için yeterli miktarda koruyucu ekipman bulundurulacak. Tüm personel, çalisma esnasinda çalisma alaninin gerektirdigi tibbi/bez maske, yüz koruyucu seffaf siperlik vb. kisisel koruyucu ekipmani kullanacak (Maske nemlendikçe ya da kirlendikçe degistirilecek, yeni maskenin takilmasi esnasinda ise el temizligine özen gösterilecektir.). 

6. Personel kiyafetlerinin günlük temizligi ve hijyeni saglanacak. 

7. Personel, el hijyenine dikkat etmesi konusunda sürekli uyarilacak. (El hijyenini saglamak için ellerin en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yikanacagi, su ve sabunun olmadigi durumlarda alkol bazli el antiseptiginin kullanilacagi hususu esas alinacaktir.) 

8. Dügün mekânlarinda görevli personelin tuvalet, dinlenme, ortak yemek ve sosyal alanlari mesafe kosullarina göre düzenlenerek (bu konuda gerekirse yer isaretlemeleri, serit, bariyer vb. düzenlemeler yapilacak) bu alanlarin kapasitesi belirlenecek ve belirlenen kapasiteye uygun olacak sekilde personelce kullanimina müsaade edilecek. Bu alanlarin temizligi ve kurallara uygun sekilde dezenfeksiyonu düzenli olarak saglanacak. Ayrica buralarda alkol bazli el antiseptigi/dezenfektani bulundurulacak. 

9. Personel, kendisinde veya birlikte yasadigi kisilerde Koronavirüs (COVID-19) semptomlarini görmesi halinde bu durumu vakit kaybetmeksizin isletme yöneticisine bildirecek. 
10. Dügün mekâninin yönetimi tarafindan personele belirli periyotlar halinde ve herha
ngi bir süpheli durumun varligi (yüksek ates, öksürme, nefes daralmasi, koku alma duyusunda kayip, halsizlik vb.) halinde Koronavirüs (COVID-19) testi yaptirilacak. Sonuçlar kayit altina alinarak muhafaza edilecek, test sonucu pozitif çikan ya da test sonucu pozitif biriyle temasli olmasi nedeniyle takibe giren, test sonucu pozitif olup iyilesen ancak son negatif test sonucundan itibaren 14 günlük takip süresi geçmeyen ve kendisi veya birlikte yasadigi kisinin süpheli durumda olmasi nedeniyle test yaptirilan personelin test sonucu alinana kadar çalismasina kesinlikle müsaade edilmeyecek. 

E) Diger Hususlar 

Nisan, gelin alma, kina, sünnet dügünü vb. etkinliklerde de yukarida belirtilen kural ve esaslara uygun hareket edilmesi saglanacak. 
 
Bu kapsamda; valilik ve kaymakamliklarca dügün yapilacak mekânlarin faaliyetlerini yukarida belirtilen kurallara göre sürdürmeleri için Saglik Bakanligi Koronavirüs Bilim Kurulu, ilgili Bakanliklar ile yetkili kamu kurum ve kuruluslarinin yaptigi/yapacagi tüm düzenlemeler takip edilecek. Uygulamanin gözden geçirilerek gerekli hallerde güncellenmesi ve Umumi Hifzissihha Kanununun 27 ve 72’nci maddeleri uyarinca gerekli kararlar alinacak. Tedbirlere uymayanlarla ilgili Umumi Hifzissihha Kanununun 282’nci maddesi geregince idari para cezasi verilecek. Aykiriligin durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri geregince islem yapilmasi, konusu suç teskil eden davranislara iliskin Türk Ceza Kanununun 195’inci maddesi kapsaminda gerekli adli islemler baslatilacak.

Hibya Haber Ajansi


Pazartesi 17.2 ° / 0.9 °
Salı 20.1 ° / 3.4 °
Çarşamba 22.4 ° / 7.6 °