Ingiliz Kraliyet Ailesinin Sofralarina Kadar Ulasan Napolyon Kirazinin Hasadi Basladi

Ingiliz Kraliyet ailesinin sofralarina kadar ulasan Napolyon kirazinin hasadi basladi

Gündem 25.06.2020 18:24:02 0
Ingiliz Kraliyet Ailesinin Sofralarina Kadar Ulasan Napolyon Kirazinin Hasadi Basladi

Afyonkarahisar’in Sultandagi ilçesinde dünyanin en kaliteli kirazi olarak bilinen ve Ingiliz Kraliyet ailesinin sofrasina kadar ulasabilen Napolyon kirazinin hasadi basladi.
Afyonkarahisar’in Sultandagi ilçesi Yakasinek köyünde Sultandaglari ve Eber Gölü’nün tam ortasinda bulunan kiraz bahçelerinde yetisen Napolyon kirazinin hasadi basladi.

En degerli kiraz olarak bilinen ve büyük bir çogunlugu Avrupa, Amerika ve Çin gibi ülkelere ihraç edilen kirazda bu yilki rekoltenin düsük olmasi nedeniyle fiyatta bir artis bekleniyor

. Ingiliz Kraliyet ailesinin sofralarina kadar ulasan Napolyon kirazinin hasadi sabahin erken saatlerinde baslarken, kiraz üreticileri üretici ile tüketici arasinda ciddi fiyat farkinin oldugundan yakindilar.

Tadini ve aromasini Sultandaglari ve Eber Gölünden aldigini belirten üreteciler, kirazda en çok isçi maliyetinin yer tuttugunu ifade ettiler.

Napolyon kirazi halde üreticiden yari parasina aliniyor
80 dönümlük kiraz bahçesinde sezonun baslamasiyla birlikte Napolyon kirazinin hasadina baslayan üretici Ayhan Duymus, sezonun yeni basladigini belirterek, kirazda belirtilen fiyat ile halde toptancilarin aldigi fiyatin birbirini tutmadigini kaydetti.

Duymus, “Bu yil kiraz fiyatlari 10 ila 15 lira arasinda diyorlar ama hala gittigimiz zaman bu meyve 6-7 lira diye bize zorluk çikartiyorlar. Biz buraya Subat ayindan bu yana emek veriyoruz. Suyuna, gübresine, çapalamasina, ilaçlamasina 6. aya kadar masraf yapiyoruz. Ama 15 lira diye ilan ediyorlar hale vardigimiz zaman kilosunu 6 lira, 7 lira gibi bir fiyata satabiliyoruz” dedi.

“Sultandagi kirazinin aromasi dünyada tek”
Aromasinin dünyada tek oldugunu ileri süren Duymus, “Bizim bu Sultandagi kirazi göl ve dagin etkisinden dolayi aromasi çok farkli, dünyada tek diyebilirim

. Bizim bu malimiz Avrupa’nin bütün ülkelerine gidiyor.

Çin’e, Amerika’ya Ingiltere gibi her tarafa gidiyor.

Biz üreticiler elimizden geldigi kadar güzel mal üretmeye çalisiyoruz,

bakimimizi yapiyoruz, sabahin 5’inde kalkiyoruz, hale gidiyoruz kasamizi aliyoruz, bahçeye geliyoruz isçiyi aliyoruz hakikaten sofralarimiza gelinceye kadar üreticinin ne gecesi var, ne gündüzü var” diye konustu.

“Toplanan kirazlarin yarisi isçiye gidiyor”
Toplanan kirazlarin yarisinin belirten Duymus, isçilerin Antep Urfa gibi illerden geldigini ve bir günde 2,5 bin liralik mal toplaniyorsa bunun yarinin isçi maliyetine harcandigini belirtti.

“Kraliyet sofrasina Sultandagi kirazi gidiyor”
Son iki sezondur Çin’e kiraz ihracatinin yapildigi belirten Duymus, Ingiliz Kraliyet ailesinin sofrasina da Sultandagi kirazinin gittigini kaydetti

. Duymus, “Son iki sezondur Çin’e ihracat noktasinda anlasma yapildi, malimiz Çin’e gidiyor. Avrupa’nin kraliyet sofrasina bizim bu taraftan kiraz gidiyor. Suan en tatli, en yenilebilecek kiraz Sultandagi kirazidir.

Bu tarafin topragi, suyu daha farkli

. Biz Yakasinekliler olarak elimizden geldigi kadar kirazimiza, agacimiza çok özen gösteriyoruz” dedi.


Salı 17.9 ° / 4.9 °
Çarşamba 19.5 ° / 6.4 °
Perşembe 18.9 ° / 7 °