Kiraz Dalinda Kaldi..!

BAKANLIK VE IKTIDAR ÜRETICIYE BIR AN ÖNCE SAHIP ÇIKMALI...

Gündem 2.07.2020 17:43:01 0
Kiraz Dalinda Kaldi..!

“Rantçilari degil, kiraz üreticilerini düsünün”

 

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Afyonkarahisar, Sultandagi Çay, Konya-Aksehir ve Isparta-Uluborlu'da kiraz üreticileri ile bir araya geldi. Kiraz üreticilerinin çilesinin bitmedigini ve sikintilarin her yerde ayni oldugunu belirten Köksal, "Bakanlik ve iktidar kiraz üreticilerimize bir an önce sahip çikmali" dedi.

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, beraberinde CHP Il Baskani, Yesilçiftlik, Dereçine Belediye Baskanlari ve partililerle birlikte sosyal mesafe kurallarina büyük titizlik göstererek Sultandagi Ilçesi'ne bagli; Dereçine, Yesilçiftlik kasabalari ile Çömözü, Kirca, Dogancik, Yakasenek köyleri ve Çay Ilçesi'ne bagli Deresinek Köyü'nde kiraz bahçesinde çalisan kiraz isçileri ile Meyve Halini ziyaret ederek kiraz üreticileri ve alicilari ile görüstü.

KIRAZ DALINDA KURUDU, DEVLET NEREDE?

Milletvekili Av. Burcu Köksal'a yasadiklari sikintilari aktaran kiraz üreticileri, "Kiraz dalindi kurudu. Devlet nerede? Gübre, ilaç, mazot, sulama maliyetleri 2 katina çikti.

Kirazin üreticiye maliyeti 4 lira 70 kurus, iç piyasada kirazimiza 3,5 liradan alici buluyoruz. Devlet neden kirazda taban fiyat uygulamasi yapmiyor.

Afyonkarahisar bölgesinde yetistirilen bu kalitedeki kiraz baska yerde yetistirilmiyor. Baska partilerin Milletvekilleri rantçi sermayenin ihaleleriyle ugrasiyor.

Çiftçiyi düsünen yok. Bir yil boyunca emek verip borçlanarak ürettigimiz kirazla borcumuzu ödeyemiyoruz." dediler.

 

Bakanligin ve iktidarin üreticiye bir an önce sahip çikmasi gerektiginin önemle altini çizen Köksal, "Maalesef kiraz üreticimiz kan aglar durumda. Üreticilerimiz birinci sinif ihracatlik kirazlarini en fazla 5-6 liradan satabiliyorlar

. Iç piyasadaki kiraz satisi ise 2-3 lira arasinda gerçeklesiyor

. Kiraz üreticisi bu satisla maliyetini bile karsilayamaz durumda. Kiraz üreticilerimiz gübre, mazot, ilaç elektrik vb. hiçbir destek alamiyorlar.

Tarimsal desteklemeleri son derece düsük tutulmakta ayrica kirazda taban fiyat uygulamasi yapilmamasi yüzünden de her yil kirazlarini zararina satmaktalar. Iktidarin bir an önce çiftçiye üretim maliye konusunda maddi destek saglamasi tarimsal desteklemeleri artirmasi ve kirazda taban fiyat uygulamasi yapmasi gerekmektedir.

Aksi halde üretici her geçen yil kirazdan zarar etmeye devam edecek.

En sonunda da kiraz agaçlarini kesmek zorunda kalacaktir. Birçok kiraz üreticisi de kiraz agcini kesecegini söylüyor." ifadelerini kullandi.

 

Çay, Sultandagi ve Aksehir havzasinda bu yil 50 bin ton kiraz üretildigini dile getiren Köksal, "50 bin ton kirazin bir kismini üretici isçi maliyetini karsilayamadigi için toplamiyor, agaçlarda birakmis.

Satan üreticide maliyetine ya da zararina satiyor. Kiraz çok çabuk çürüdügünden üretici borçlarini ödeyebilmek için verilen fiyata razi olarak kirazini satmak zorunda kaliyor

. Öte yandan bölgede ciddi anlamda kasa sikinti var. Üreticiler kirazini koyacak kasa bulamiyor. Yasanan kasa izdihami nedeniyle 

üreticiler sabah saat 04:00'de kalkip kasa almaya geliyor. Kiraz üreticilerimiz, AKP'nin bugüne kadar kiraz üreticisine sahip çikmadigindan, üreticinin çözüm önerilerine kulak tikadigini belirtiliyorlar. Bakanligin ve iktidarin bir an önce üreticiye sahip çikmasi çözüm önerilerini hayata geçirmesini bekliyorlar." seklinde konustu.

Milletvekili Köksal, daha sonra CHP Sultandagi Ilçe Örgütü ile bir araya gelerek gündemi degerlendirdi.

ISPARTA'DA DA KIRAZ ÜRETICILERINI DINLEDI

Milletvekili Köksal, Isparta'da da kiraz üreticileri ile bir araya geldi. Isparta Senirkent’te CHP Il Baskani ilçe baskanlari Kadin ve Gençlik Kollari Baskanlari ve yönetim kurulu üyeleri ile birlikte vatandaslarla görüsen Köksal, Isparta Uluborlu’da CHP Isparta Il Baskani, Uluborlu Belediye Baskani, Ilçe Baskanlari Kadin ve Gençlik Kollari Baskanlari ve yönetim kurulu üyeleri ile birlikte kiraz hallerine gidip üreticilerin yasadiklari sorunlari dinledi. Köksal, beraberindekilerle birlikte daha sonra Millet Ittifaki Iyi Parti Uluborlu Belediye Baskani Aziz Tuna’yi ziyaret etti. Milletvekili Köksal, Isparta temaslari kapsaminda, Kuyucak’ta lavanta üreticilerini ziyaret edip sikintilarini dinledi.

Köksal, Isparta'da BLT TV’nin canli yayinina katilarak gündemi degerlendirdi.

KIRAZ ÜRETICILERININ ÇILESI BITMIYOR!

Afyonkarahisar, Sultandagi Çay, Konya-Aksehir ve Isparta Uluborlu’daki kiraz üreticilerinin yasadiklari sikintilari ve çözüm önerilerini TBMM'de de gündeme getiren Köksal, "Kiraz üreticilerinin çilesi bitmiyor, sikintilar her yerde ayni

. Afyonkarahisar Sultandagi, Çay; Konya Aksehir ve Isparta Uluborlu’daki kiraz üreticileri için 1 kilogram kirazin maliyeti ortalama 4 liraya çikmisken bu üreticiler ihracatlik 1 kilogram kirazi ortalama 5-6 liraya ve iç piyasaya giden kirazin 1 kilogramini da ortalama 2-3 liraya satabilmektedir.

Elektrik, gübre, mazot gibi desteklemeler verilmedigi için kiraz üreticisi çogunlukla maliyeti bile karsilayamamakta.

Kiraz, bir süre toplanmazsa çürüyeceginden, alici firmalar da bu durumu bildiginden sürekli fiyat düsürmektedir. Çiftçi ise çaresizce zararina da olsa kredi borçlarini ödeyebilmek için alici firmalarin verdigi düsük fiyatlara kirazini satmak zorunda kalmaktadir. Kiraz üreticileri âdeta isyan etmekte; artik,

Bakanligin konuya el atmasini, kiraz üreticilerine üretim maliyeti ve satis için destek vermesini, tarimsal desteklemeleri artirmasini, taban fiyat uygulamasini getirmesini bekliyorlar." seklinde konustu.


Salı 17.9 ° / 4.9 °
Çarşamba 19.5 ° / 6.4 °
Perşembe 18.9 ° / 7 °