Hamilelik Öncesi Muayene Ile Riskleri Azaltin

Hamilelik öncesi muayene ile riskleri azaltin

Gündem 6.07.2020 12:21:05 0
Hamilelik Öncesi Muayene Ile Riskleri Azaltin

 Acibadem Eskisehir Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Dr. Meliha Kovanci Bayraktaroglu, bebek sahibi olmak isteyen kadinlarin hamile kalmadan üç ay önce gerekli muayene ve tetkikleri yaptirmasi gerektigini belirterek anne adaylarina önemli uyarilarda bulundu.
Acibadem Eskisehir Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Dr. Bayraktaroglu, hamile kalmadan önce ve hamilelik sirasinda yapilmasi gerekenler konusunda önemli açiklamalarda bulundu.

Hamilelikten önce gerekli testlerin yaptirilmasi gerektiginin altini çizen Dr. Bayraktaroglu, bu süreç içerisinde yasanabilecek kilo alimlarina da dikkat çekti. Hamilelik döneminde ayda 2 kilo alinmasinin normal oldugunu ve 14’üncü haftadan itibaren spor yapilmasi gerektigini belirten Dr. Meliha Kovanci Bayraktaroglu, “40 haftalik bir süreç içerisinde gebenin yasadigi saglik sorunlari eger ciddi düzeydeyse biz buna riskli gebelik diyoruz. Gebe kalmadan önce de annenin birtakim saglik sorunlari varsa o zaman da riskli gebelikler statüsünde yer alabiliyor” dedi.

Hamile kalmak isteyen kadinlara “en az üç ay önce bir uzmana muayene olma” önerisinde bulunan Dr. Bayraktaroglu, söyle devam etti:
“Bu muayenede genel testleri ve muayeneleri yapip ‘Senin hiçbir seyin yok. Sen gebe kalirsin’ dedikten sonra bu anneye bir takim takviye edici ilaçlar vererek sürece hazirlamak gerekiyor.

Gebelik basladiktan sonra annenin kilo almasiyla birlikte bir diyetisyen ile görüstürülmeli. Ayda iki kilo idealdir. Iki kiloyu asarsa sikinti yasiyoruz.

14 haftadan sonra da bir pilates hocasi veya evde kendi yapabildigi kadar spor yaparak kilonun düzenli bir sekilde alimini saglayabilir. Hem bebek için hem de anne için çok iyi.”
Rahat bir hamilelik ve dogum için nefes egzersizlerinin önemine isaret eden Dr. Bayraktaroglu, “Anne nefesini dogru kullanamazsa 30. haftadan sonra nefes daralmasi yasayabilir. Bu da bayilmalara yol açabilir. Hamilelerin dogru nefes ile bol oksijen almasi hem kendileri hem de bebek için iyi” dedi.

Hamilelik sürecinde düzenli takibin önemine de vurgu yapan Dr. Bayraktaroglu, “Ancak eger riskli bir hamilelik söz konusu ise bazen anne adayini haftada iki üç kez hatta her gün görmemiz gerekebiliyor” diye konustu.


Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °
Pazar 12.2 ° / 3.7 °