Taze Fasulye Fiyati Ile Ne Üreticiyi Ne De Aliciyi Memnun Etti

Taze fasulye fiyati ile ne üreticiyi ne de aliciyi memnun etti

Gündem 18.07.2020 11:05:20 0
Taze Fasulye Fiyati Ile Ne Üreticiyi Ne De Aliciyi Memnun Etti

Türkiye’nin taze fasulye ihtiyacinin önemli bir kismini karsilayan Afyonkarahisar'in Suhut ilçesinde bu yil üreticiler fiyatlardan yana dertli. Kilogram fiyatini 2-2.50 TL arasinda degisen fiyatlarla sattiklarini ifade eden üreticiler rakamlarin kendilerini memnun etmediklerini belirttiler.
Suhut ilçesinde bu yil yaklasik 3 bin 500 dekar alana ekimi yapilan taze fasulyenin hasadi da basladi.

Ilçede kurulan fasulye pazarinda fiyatlar üreticileri ve alicilari memnun etmedi. Üreticiler 2 TL’nin altinda yapilan satislarin artan maliyetlerden dolayi zarar ettirdigini kaydederken, alicilar ise 2,5 TL’den satilan fasulyenin pahali oldugunu savundu.
Fasulye tüccari Recep Yetgin, kendi durumlarinin çiftçiden daha kötü oldugunu savunarak özellikle piyasada kaliteli mal noktasinda sikintilar oldugunu dile getirdi.

Yetgin, “Esnaf olarak çiftçiden önce biz kan agliyoruz. Neden?

Çünkü burada 2 TL’ye aldigimiz fasulyeyi gittigimiz yerde de 2 TL’ye zorlaniyoruz satmak için. Korkuyoruz, yani buradan mal yaparken satilip satilmayacagindan süphe duyuyoruz.

Esnaf mal alamiyor, çünkü gittigi yerde satilmiyor” dedi.

“Maliyetler belimizi büküyor”
Fasulye üreticisi Sükrü Çelik ise artan maliyetlerin bellerini büktüklerini dile getirdi. Mazot, gübre, isçi giderlerinin kendilerini zorladigini aktaran Çelik, “Fasulyenin kilogram fiyati 1,80 ile 2 TL arasinda. Mazot 6-7 TL, gübre olmus 120-130 TL, isçi maliyeti olmus 70 TL. Bu çifti nasil kalkinacak?

Su parasi bir dert, elektrik parasi bir dert her ay fatura yaziliyor bize.

Faturalar zaten yüksek rakamlari ile bas agritiyor. Fasulye kolay kolay bu meydana gelmiyor.

Fasulyeye alici da yok. Ürünü getirdik burada bekliyoruz" diye konustu.


Cuma 22 ° / 8 °
Cumartesi 16.9 ° / 7.8 °
Pazar 10.5 ° / 6.5 °