Hamilelere 14 Yaz Önerisi Aman Dikkat.

Hamilelere 14 yaz önerisi Aman Dikkat.

Gündem 7.08.2020 13:22:48 0
Hamilelere 14 Yaz Önerisi Aman Dikkat.

Hamilelik sürecinde gerek bagisiklik sistemi gerekse fizyolojik degisiklikler anne adaylarini viral solunum yolu enfeksiyonlarina daha duyarli hale getiriyor. Bu nedenle hamilelik döneminde Covid-19 normal popülasyona göre daha agir seyredebiliyor. Covid-19’un düsüklere veya erken doguma yol açtigina dair net bir kanit yok.

 Acibadem Maslak Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum/ Perinatoloji Uzmani Prof. Dr. Ibrahim Bildirici son dönemde Covid-19 pozitif annelerin bebeklerine, dogumun hemen ardindan yapilan antijen veya antikor testlerinde bazi olgularda pozitif sonuçlar alindigi yönünde bildiriler yayinlandigini belirterek,“Dolayisiyla hamilelik döneminde Covid-19’un anneden bebege geçmedigini kesin olarak söylemek mümkün degil” diyor

.Prof. Dr. Ibrahim Bildirici Covid-19’un semptomlarindan biri olan yüksek atesin hamileligin özellikle ilk 3 aylik döneminde bebegi etkileyebilecegine dikkat çekerek,“Bebegin organlarinin gelistigi dönem olmasi nedeniyle hamileligin ilk 3 ayinda çok dikkatli olmak gerekiyor.

Dolayisiyla içinde bulundugumuz bu salgin döneminde ates, kas agrilari, kirginlik, öksürük, nefes darligi, ishal, koku-tat alma kaybi gibi sorunlarda test yaptirmak için zaman kaybetmeden doktora basvurulmali.

Daha da önemlisi, virüsün bulasma riskine karsi önlemler ihmal edilmemeli” diyor.

 

Muayenelerinizi aksatmayin!

Perinatoloji Uzmani Prof. Dr. Ibrahim Bildirici, hamilelik döneminde saglikli kalmak ve Covid-19’a yakalanma riskini azaltmak için ekstra tedbirler alinmasi gerektigini belirterek, “Örnegin hamile bir kadinla ayni evi paylasan bireyler enfekte olurlarsa, mümkünse karantina sürecini ayri bir yerde tamamlamali.

Anne adaylarinin da erken dönemde Covid-19 testi yaptirmalari ve tibbi yardim almalari sart” diyor.

Prof. Dr. Ibrahim Bildirici pandemi sürecinde de prenatal muayenelerin ihmal edilmemesi gerektigini hatirlatiyor.Prof. Dr. Ibrahim Bildirici pek çok ailenin tatil yörelerine akin ettigi bu dönemde Covid-19’a karsi ve genel saglik için alinmasi gereken tedbirleri söyle anlatiyor:

 

Toplu tasima araçlari yerine mümkünse kisisel araçlarla seyahat edin.

 

Maske takmayi asla ihmal etmeyin. Maskeniz islandiysa ya da nemlendiyse degistirin.

Çevrenizdekilerin de agiz ve burunlarini kapatacak sekilde maske takmalarini talep edin.

 

Kapali ve kalabalik ortamlarda bulunmamaya özen gösterin. Açik havada, mümkünse dogayla iç içe olacaginiz etkinlikler yapin.

 

Kumsalda, havuz basinda ve sezlonglarda sosyal mesafeye (1.5-2 metre) dikkat edin.

 

Ellerinizi sik sik yikayin, bunun mümkün olmadigi durumlarda mutlaka el dezenfektani kullanin.

 

Çevrenizle ve enfekte olabilecek yüzeylerle temaslarinizi mümkün oldugunca azaltin.

 

Günes isinlarinin yeryüzüne en dik geldigi 11:00-15:00 saatleri arasinda güneslenmeyin. Bu saatler arasinda gölgede kalmaniz uygundur. Yüzünüzde gelisebilecek kalici koyu lekelenmeyi önlemek amaciyla özellikle yüz için yüksek koruma faktörlü koruyucular kullanin.

 

Yazin sicak havalarda yeterince sivi almamak dehidratasyona yol açabiliyor. Hamilelik döneminde sivi ihtiyacinin da arttigini göz önüne alarak, her gün 2-2.5 litre su içmeyi ihmal etmeyin.

 

Yeterli ve dengeli beslenme güçlü bir bagisiklik sistemi için son derece önemli. Hamilelikte folik asit, demir, kalsiyum ve omega-3 basta olmak üzere, gerekli destekleri almayi ihmal etmeyin. Protein, karbonhidrat ve yagi yeterli sekilde aldiginiz, ara ögünleri ihmal etmediginiz bir beslenme aliskanligi edinin.

 

Her gün 7-8 saat uyumaniz, hem saglikli bir hamilelik hem de bagisiklik sisteminizin güçlü kalmasi için çok önemli.

 

Yüzmek için havuz yerine denizi tercih edin.

 

Covid-19 gözlerden de bulasabilecegi için deniz veya havuza girerken yüzücü gözlügü kullanin.

 

Vajinal floranin bozulmasi sonucu vajinal akinti ve kasintiyla kendini gösterebilen durumlardan sakinmak için havuzdan veya denizden çikinca, bikini ya da mayonuzu degistirmeyi unutmayin.

 

Vitamin D3 bagisiklik sisteminin güçlü kalmasinda önemli bir rol oynuyor. Bu nedenle güneslenerek ya da takviyelerle Vitamin D3 seviyenizin ideal sinirlarda kalmasini saglayin.


Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °
Pazar 12.2 ° / 3.7 °