Cumhuriyet Tarihimizin Vizyon Projesi

ILISU PROF. DR. VEYSEL EROGLU BARAJI

Gündem 11.08.2020 15:14:54 0
Cumhuriyet Tarihimizin Vizyon Projesi

Ilisu Baraji, Cumhuriyet tarihimizin en büyük projelerinden biridir. Türkiye’nin 70 yillik rüyasi olan baraj, Sayin Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in büyük liderliginde ülkemize kazandirdigimiz muazzam projelerden biridir.

Barajin yapilmamasi için bazi ser güçler büyük engeller çikarmasina ragmen; azim, irade ve kararlilikla bu muazzam projeyi tamamlamaya muvaffak olduk.

Her safhasini bizzat takip ettigim bu muazzam proje 19 Mayis 2020 tarihinde Sayin Cumhurbaskanimiz tarafindan hizmete açilmistir.

Ilisu Baraji Dünyanin En Büyük Projelerinden Biridir…

Ilisu Baraji sadece ülkemizin degil, Dünya’nin da en büyük barajlarindan biridir.

  • Önyüzü Beton Kapli Kaya Dolgu Baraj tipinde dolgu hacmi, kret uzunlugu ve beton yüzey alani bakimindan Dünya’da birinci,
  • Gövde hacmi bakimindan Türkiye’de Atatürk Barajindan sonra ikinci,
  • Üretecegi enerji bakimindan Türkiye’de; Atatürk, Karakaya ve Keban Barajindan sonra dördüncü,
  • Dicle Nehri üzerinde yapilmis ve yapilmakta olan en büyük barajdir.

Ülkemizin Enerjisine Enerji Katan Bir Proje…

Ilisu Prof. Dr. Veysel Eroglu Barajinin kurulu gücü 1.200 MW, yillik enerji üretimi ise 4,12 milyar kWh’tir. Her biri 200 MW’tan olusan 6 türbinden meydana gelmektedir.

Baraj tam kapasite enerji üretmeye baslayinca, ürettigi enerji 6 milyon nüfuslu bir sehrin yillik enerji ihtiyacini karsilayabilecektir. Toplam maliyeti 18 milyar TL olan bu muazzam proje Cumhuriyet tarihimizin en büyük projelerinden biridir.

Barajin ülke ekonomisine katkisi yilda takriben 2,8 milyar TL’dir. Dolayisiyla takriben 7 yilda kendini amorti edecek son derece fizibil bir projedir. En az 500 yil ömrü olan bu baraj kendi maliyetini 7 yilda amorti ettikten sonra kalan 493 yilda ülke ekonomisine bugünün degeriyle her yil 2,8 milyar TL katki saglayacaktir.

Ilisu Prof. Dr. Veysel Eroglu Baraji ülkemizin enerjisine enerji katan bir proje olmustur. Suanda
6 türbinden ilk dört türbin devreye alinmis olup iki buçuk ay gibi kisa bir sürede 580 milyon kWh enerji üretmis ve milli ekonomiye 350 milyon TL gibi büyük bir katki saglamistir.

Dünya’ya Örnek Olacak Bir Proje…

Dünya’nin en büyük enerji projelerinden biri olan Ilisu Barajinin yapilmamasi için bazi ser güçler büyük engeller çikarmak istediler. Ülkemizin özellikle enerji alaninda kendi ayaklarinin üstünde durmasini istemeyen ve Dünya üzerindeki enerji pastasindan daha fazla pay almak isteyen devletler, bu projeyi yapmamamiz için büyük ugraslar verdiler.

Özellikle bazi batili devletler bu projeyi engellemek için bizi çok oyaladilar. Kendi imkânlarimizla yapamayacagimizi düsündüler. Ancak Sayin Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in güçlü liderliginde azim, irade ve kararlilikla Ilisu Barajini tamamlamaya muvaffak olduk.

Barajin yapilmasindan rahatsiz olan baska ser güçler de vardi.

Özellikle baraj insaati sirasinda PKK Terör Örgütü tarafindan baraj santiyesine saldirilar da olmustur ancak bu saldirilar bizi hiçbir zaman hedefimizden yildiramamistir.

Unutulmamalidir ki Ilisu, yalnizca devasa gövdeye sahip bir baraj ve enerji projesi degildir.

Çevre, yeniden yerlesim, tarihi ve kültürel varliklara iliskin çalismalar, Ilisu’yu bir baraj projesi olmanin ötesine tasimis bilhassa tarihi ve kültürel eserlerin tasinarak baraj göl sahasindan çikarilmasina yönelik faaliyetler dünyaya örnek teskil etmistir.

Yüzlerce Yillik Tarihi Eserleri Tasidik…

Hasankeyf’te bulunan kültürel mirasi korumak için muazzam bir projeyi hayata geçirdik. Yukari sehir Arkeolojik Park ve Açik Hava Müzesi haline getirildi. Ayrica tarihi eserler restore edildi.

Su altinda kalacak eserler ise ileri teknoloji ile bir bir tasindi. Ilk tasidigimiz tarihi eser 540 yillik tarihi Zeynel Bey Türbesi oldu. 12 Mayis 2017 tarihinde, 2 km ilerideki yeni yerine tasidigimiz
1.100 tonluk eserin tasinmasini bizzat koordine ettim.

Daha sonra ardindan;

  • Artuklu Hamami
  • Imam Abdullah Zaviyesi
  • Kale Kapisi
  • Er Rizk Cami
  • Süleyman Han Cami
  • Kizlar (Eyyubi) Cami tasindi.

Ilisu Köyünü Yeniden Insa Ettik…

Ilisu Baraji göl alaninda kalan Ilisu köyündeki vatandaslarimiz için bölge mimarisine uygun, baraj gölü manzarali Türkiye’nin en güzel köyüne insa ettik. Okulu ve saglik ocagi ile birlik insa ettigimiz
48 konutun anahtarlarini hak sahiplerine Sayin Cumhurbaskanimiz 31 Ekim 2010 tarihinde vermisti.

Hasankeyf’i Yeniden Insa Ederek Modern Bir Sehir Yaptik…

Hasankeyf’in yeni yerlesim alanini 6 katina çikarttik. 500 dekar alanda kurulu olan eski Hasankeyf’in yerine, 3.000 dekar alanda, her türlü alt ve üst yapisiyla tarihi dokuya uygun çok modern bir sehir insa ettik. Hasankeyf’in yeni yerini bizzat Hasankeyflilere sorduk ve istedikleri yere sehri tasidik.

Ortalama 60 m2 olan eski konutlarin yerine tarihi dokuya uygun, ortalama 160 m2 konutlar insa ettik. 875 konut, Hastane, 24 derslikli ilkögretim okulu, 24 derslikli ortaögretim okulu, Turizm Otelcilik Yüksek Okulu ve Uygulama Oteli, Kütüphane, Kültür Park – Müze, Hükümet Konagi, Belediye Hizmet Binasi, Ilçe Emniyet Binasi, Ilçe Jandarma Komutanligi, PTT Hizmet Binasi, 500 kisilik Camii, Kültürel Yarimada baglanti köprüsü ve Ticaret Merkezini insa ettik.

Hasankeyf’te sadece su altinda kalacak olan yerlesim yerleri degil, vatandaslarimizin talepleri dogrultusunda mezarlar da tasindi. Hasankeyf ilçesinde 550 adet mezarin yeni yerlerine tasima islemi yöre halkinin da katilimiyla dini vecibelere uygun olarak gerçeklestirildi. Mezarlarin Midyat Tasi ile kaplanmis olmasi yöre halki tarafindan memnuniyetle karsilanmistir.

 

Baraj Sayesinde Çok Sayida Köy Yolu Da Yapiliyor…

Baraj insaati kapsaminda, araçlarin zorlukla geçtigi Midyat- Dargeçit yolu yeniden yapildi. Bu çerçevede 52 km ulasim yolu ile Dicle Nehri üzerine 250 metre uzunlugunda köprü insa edildi. Daha önce sallarla geçilen Dicle Nehri artik köprü ile geçilmektedir. Baraj insaati kapsaminda Batman-Siirt-Sirnak ve Diyarbakir’a ait köylerde de 237 km asfalt kapli köy yolu yapilmaktadir.

Ilisu Baraji Bölgeye Hayat Veriyor…

Ilisu Baraji ile bölge adeta kültür ve turizmin cazibe merkezi olacak. Mevcut Hasankeyf’te herhangi bir yüksekögretim kurumu bulunmuyordu. Batman Üniversitesi ile yapilan isbirligi neticesinde Yeni Hasankeyf’e Turizm Otelcilik Yüksek Okulu ve Uygulama Oteli insa edildi.

Egitime baslayan yüksekokuldan mezun olan ögrencilerin bölge turizmine büyük katki saglamasi bekleniyor.

Hasankeyf’i Yerinde Inceledik, Vatandaslarimizin Taleplerini Dinledik…

Genel Baskan Yardimcimiz Sayin Çigdem Karaaslan ve beraberimizdeki DSI, TOKI, Kültür ve Turizm Bakanligi yetkililerinin de oldugu bir ekiple Hasankeyf’te incelemelerde bulunduk.

Özellikle yeni yerlesim yerini ziyaret ederek vatandaslarimizi dinledik. Vatandaslarimiz tasindiklari yeni rahat ve ferah konutlardan duyduklari memnuniyeti ifade ettiler.

Ayrica yeni yerlesim yeri olmasi sebebiyle yasadiklari bazi problem ve taleplerini çözüme kavusturmak için aninda mahallinde gerekli talimatlari verdik.

Özellikle ana cadde üzerindeki kaldirimlarin yenileme çalismalari ve orta refüj çalismalari TOKI tarafindan yapilmaktadir. Konutlarda tespit edilen her türlü eksik ve problemler TOKI tarafindan giderilmektedir. Içmesuyu hattindaki eksiklikler DSI tarafindan giderilecek ve Belediyeye teslim edilecektir.

Özellikle ilçenin çehresini güzellestirmek için agaçlandirma ve peyzaj çalismalarina hiz verdik.

Sonbaharla birlikte yogun bir agaçlandirma seferberligi için toprak isleme ve teraslama çalismalarini tamamladik

. 3 parselde toplam 160 dekar alanda toprak isleme ve teraslama çalismalari tamamlandi.

Ekim ve Kasim aylarinda yogun bir fidan dikim çalismasi yapilacak. 1000 adet elder çami, 1000 adet kizilçam, 1000 adet asili mavi selvi, 1000 adet saksili çinar, 1000 adet akça agaç, 1000 adet disbudak olmak üzere toplam 6.000 boylu fidan toprakla bulusturulacaktir. Yeni bir yüzen iskele kurma çalismalari devam etmektedir.

Tasinan tarihi yapilari inceledik ve yetkili teknik ekipten bilgi aldik.

Özellikle Küçüksaray’da tespit edilen problem giderilmektedir. Barajin test edilmesi sebebiyle su seviyesinin yükselmesi ile Küçüksaray’da meydana gelen su birikintisi, barajin enerji üretmeye baslamasiyla birlikte ortadan kalkmistir.

Bir daha da su seviyesi bu kota ulasmayacaktir. Buna ragmen Küçüksaray’da daha kalici tedbirler alinmaktadir.

Ayrica müze ile alakali tespit edilen küçük problemlerin giderilmesi noktasinda gereken bütün talimatlari verdik.

Sayin Cumhurbaskanimiz da konuyu yakinen takip etmektedir.

Kendisi, zaten benim 20 yildir içinde oldugum ve takip ettigim baraj, yeniden yerlesim ve kültür varliklari konularini yakinen takip etmem için özellikle talimat vermislerdir.

 

Sadece Türkiye’nin Degil Dünya’nin En Güzel Ilçesi Olacak…

Hasankeyf, Dünya’nin en güzel ilçesi olacak. Bu konuda çok samimi ve kararliyiz.

Bölge tarihi, kültürel ve tabiat turizmi bakimindan cazibe merkezi olacak.

Daha simdiden baraj gölü üzerinde yamaç parasütü aktiviteleri baslamistir. Teknelerle gezinti turlari, kano, yelken, dalis, flyboard gibi sportif faaliyetler yapilacaktir.

Hasankeyfli kardeslerimiz basta olmak üzere bütün vatandaslarimizin içi rahat olsun. Biz burada ülkemizin kalkinmasinda lokomotif olacak ve Dünya’nin gipta ettigi bir projeyi hayata geçirdik. Hasankeyf’e muazzam bir yatirim yaptik, bundan sonra da gereken ne varsa hepsini yine biz yapacagiz.

Prof. Dr. Veysel EROGLU


Perşembe 18.4 ° / 8 °
Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °