“En Az 12 Ay Garanti Verilmesi Zorunlu Olacak”

Ikinci el cep telefonu ve tabletlerde ‘garanti'li satis dönemi

Gündem 17.08.2020 12:22:37 0
“En Az 12 Ay Garanti Verilmesi Zorunlu Olacak”

Ikinci el cep telefonu ve tabletlerde ‘garanti'li satis dönemi
 
Ticaret Bakani Ruhsar Pekcan, Ticaret Bakanliginca hazirlanan ve son asamaya gelen yeni düzenleme ile ikinci el piyasada siklikla alisverise konu olan cep telefonu ve tabletlerin belirli bir standartta yenilenerek, sertifikali ve garantili bir sekilde tekrar satisa sunulabilecegini açikladi.
Bakani Ruhsar Pekcan, yaptigi açiklamada Ticaret Bakanliginin Yenilenmis Ürünlerin Satisina yönelik düzenlemesine iliskin degerlendirmelerde bulundu.
Söz konusu yasal düzenlemenin, kullanim ömrü henüz dolmayan teknolojik ürünlerin tekrar ekonomiye kazandirilmasini, israfin ve çevreye verilen zararlarin önlenmesini, ithalatin azaltilmasini ve tüketicilerin bütçelerine daha uygun bedelle, güvenli bir sekilde ikinci el cihaz almalarinin saglanmasi amaçladigini kaydeden Bakan Pekcan, su ifadeleri kullandi:

“Mevcut durumda, özellikle ikinci el cep telefonu piyasasinda kayit disiligin ve güvensizligin söz konusu oldugunu görüyoruz.
 Bu durumu ortadan kaldirmak, tüketicilerin güvenli bir sekilde ve sifir ürünlere nazaran daha düsük maliyetle bu ürünleri satin almalarini saglamak istiyoruz. Hazirladigimiz Yönetmelik taslagi, ülkemizde “yenilenmis ürün” sisteminin yasal altyapisini olusturacak. Bu sayede, tüketicilerimiz kullanilmis teknolojik ürünlerini satarken veya ikinci el ürün alirken güvenli bir sekilde hareket edebilecek.
 Satin aldigi yenilenmis ürünle ilgili sorun yasadiginda da garantiden kaynaklanan haklarini kullanabilecek.”

“En az 12 ay garanti verilmesi zorunlu olacak”

Bakan Pekcan, bu çerçevede kullanilmis cep telefonu ve tabletlerin Bakanlikça onayli yenileme merkezleri tarafindan belirli bir standarda göre yenilenebilecegine ve sertifikali bir sekilde tekrar satisa sunulabilecegine dikkat çekti.
Ticaret Bakanligindan "yenileme yetki belgesi” alarak faaliyette bulunacak olan yenileme merkezlerinin, tüketicilerden kullanilmis ürünleri almak ve yenilenmis ürünleri satmak üzere kendilerine bagli çalisan alici ve satici kanallari olusturabilecegini anlatan Bakan Pekcan, “Yenilenen ürünlerin ambalajinda, etiketinde ve reklamlarinda “yenilenmis ürün” ibaresine yer verilerek satisa sunulmasi ve ayrica bu ürünlere en az 12 ay garanti verilmesi zorunlu olacak“ aktariminda bulundu.

Yönetmelik taslaginda ilgili kurum ve kuruluslarin görüs ve degerlendirmelerinin alinarak son asamaya gelindigini vurgulayan Bakan Pekcan, söz konusu düzenlemenin yakin zamanda hayata geçecegini bildirdi.


Pazartesi 17.2 ° / 0.9 °
Salı 20.1 ° / 3.4 °
Çarşamba 22.4 ° / 7.6 °