Büyük Taarruzun Kalbi Afyonkarahisar Kutlu olsun.

Büyük Taarruzun Kalbi Afyonkarahisar

Gündem 24.08.2020 20:07:06 0
Büyük Taarruzun Kalbi Afyonkarahisar Kutlu olsun.

 

Mazisi zaferlerle dolu olan büyük Türk Milletinin tarih boyunca yasadigi en büyük zaferlerden birisi de hiç süphesiz Büyük Taarruz ve Baskomutanlik Meydan Muharebesidir.

Bundan tam 98 yil önce bu aziz millet, içinde bulundugu pek çok imkânsizliklara ve yokluga ragmen, sadece Türk tarihinde degil, Dünya tarihine de adini altin harflerle kaziyan bir zafere imza atmistir.

Bütün hemsehrilerimin ve aziz milletimizin Zafer Bayramini gönülden tebrik ediyorum.

Silahi, mühimmati kalmamis olan bir neslin iman gücü ile kazandigi büyük zaferin adidir, Istiklal Harbi. Dolayisiyla bu aziz ve mukaddes topraklarin bir evladi olmanin hakli gururunu yasiyoruz.

Osmanli Devleti, Birinci Cihan Harbinde yedi düvele karsi büyük bir mücadele vermistir. Birinci Cihan Harbi tamamlanmasina ragmen yabanci devletlerin ülkemiz üzerindeki oyunlari, hile ve desiseleri bitmemistir. 15 Mayis 1919 tarihinde düsman Izmir’i isgal etmistir.

Osmanli Devleti 28 Ocak 1920 tarihinde Misak-i Milli Sinirlarimizi belirleyen karari Osmanli Mebusan Meclisinde oy birligi ile kabul etmistir. Ardindan bu aziz millet her türlü isgal ve dayatmaya ragmen hürriyet ve istiklalinden asla taviz vermeyecegini bütün Dünya’ya haykirmistir.

Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaslarinin Anadolu’da yaktigi bagimsizlik mesalesi bütün ülkeye dalga dalga yayilmistir. Nitekim Inönü Muharebeleri ile Sakarya Meydan Muharebesinin ardindan Büyük Taarruz ve Baskomutanlik Meydan Muharebesi ile düsman kuvvetleri ülkemizden atilmistir.

AGUSTOS AYI ZAFERLER AYIDIR…

Sanli tarihimizde Agustos ayi Zaferler Ayi olarak geçer. Kahraman milletimiz; askeriyle, siviliyle, kadiniyla, erkegiyle istiklaline kavusmak için hayatini vermek suretiyle tarihte pek çok zafere imza atmistir. 

? 1 Agustos 1571 Kibris’in Fethi,

? 11 Agustos 1473 Otlukbeli Muharebesi

? 23 Agustos 1514 Çaldiran Meydan Muharebesi,

? 23 Agustos 1921 Sakarya Meydan Savasi,

? 24 Agustos 1516 Mercidabik Zaferi,

? 26 Agustos 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi,

? 29 Agustos 1521 Belgrad’in Fethi,

? 29 Agustos 1526 Mohaç Zaferi,

? 26-30 Agustos 1922 Büyük Taarruz

BU TOPRAKLAR ZAFERIN KAZANILDIGI TOPRAKLARDIR…

Bildiginiz gibi batililar tarih boyunca ülkemizi ve milletimizi yok etmek, vatanimizi isgal etmek için büyük planlar yaptilar. Bu planlar bugün de hala devam ediyor maalesef. Ama onlarin bir hesabi plani varsa Allah’in da bir plani var elbette.

Aziz Milletimiz, devleti için, vatani için, bayragi için gözünü kirpmadan canini veren bir millettir. Bu millet, sanli bir millettir. Sanli bir geçmise ve tarihe sahiptir. Elhamdülillah gurur duyulacak ecdada sahibiz.

O günün sartlarinda bütün ülke el birligi ile ordusuna, askerine sahip çikmis, kendi ekmegini askeriyle paylasmistir. Afyonkarahisar bu büyük harbin tam merkezinde olmasi sebebiyle hemsehrilerimin fedakârligi bir baska olmustur.

ISTIKLAL MÜCADELESINI ZAFERLE MÜJDELEYEN PLANLAR
SUHUT’TA YAPILMISTIR…

Inönü ve Sakarya zaferlerinin ardindan Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaslari 24 Agustos’ta Aksehir’den karargâhi Suhut’a tasimislardir. Ilk atesin yakildigi ve planlarin hazirlandigi büyük taarruz karargâhi olmasi sebebiyle Suhut çok önemlidir. Suhut’taki Haci Veli’nin konagi olan karargâhta, düsmani topraklarimizdan atacak planlar yapilmistir.

Sanli Ordumuz 25 Agustos gecesi Suhut’tan harekât ederek Kocatepe’ye ulasmistir. 19 km’lik bu yol Türk milletinin istiklâl mücadelesinde zaferi müjdeleyen istikamettir.

Her yil binlerce vatandasimizin katilimiyla tipki 98 yil evvel sanli ordumuzun yürüdügü gibi bu yolda yürüyorduk. Bu sene 16. sini gerçeklestirecegimiz yürüyüsü Covid-19 sebebiyle gerçeklestiremiyoruz. Ama gönlümüz ve ruhumuz 98 yil önce dedelerimizin bu yolu yürürken hissettigi hissiyatla aynidir.

Ayni zamanda bir tarihçi olarak iftiharla belirtmek istiyorum ki, bu Aziz Millet, Türkiye Cumhuriyetinin her bir ferdi bundan 98 yil önce atalarimizin, kahraman ordumuzun 25 Agustos gecesi Suhut’tan Kocatepe’ye hareket ettigi ruhla ve anlayisla bu mukaddes vatan için çalismakta ve bu mukaddes vatan için gerektiginde canini vermeye hazir durumdadir.

26 Agustos sabahi sanli ordumuz saban ezaniyla birlikte ilk top atislarini yaparak Büyük Taarruzu baslatmistir.

Sanli Ordumuz 26 Agustos günü Sinanpasa Ovasina inmis ve Büyük Kaleciktepe’den Çigiltepe’ye kadar olan 15 km’lik bir bölge düsman isgalinden kurtarilmistir.

27 Agustos günü yogun bir çaba neticesinde ordumuz Afyonkarahisar’i düsman isgalinden kurtarmistir. Baskomutanlik Karargâhi ile Bati Cephesi Komutanligi Karargâhi Afyonkarahisar'a tasinmistir. Bu karargâh su anki Zafer Müzesidir.

28 ve 29 Agustos günleri basarili geçen müdahalelerin ardindan Dumlupinar’da 30 Agustos Zaferi kazanilmistir. Anadolu'daki Yunan birliklerinin yarisi imha veya esir edilmistir. Kalan Yunan birlikleri de üç grup halinde geri çekilmistir.

Düsmanin geri çekilmesi üzerine Mustafa Kemal Pasa, Fevzi Pasa ve Ismet Pasa, Yunan ordusunun kalan kisminin imha etmek için Türk ordusunun büyük kisminin Izmir istikametine yol almasini kararlastirmistir.

Alinan bu karar ile birlikte, Mustafa Kemal Pasa "Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir. Ileri!" emrini vermistir

. 1 Eylül 1922 tarihinde Türk ordusunun Yunan ordusunu takip etme harekâti baslamistir.

Yunan ordusu Baskomutani General Nikolaos Trikupis ve kurmaylari ile 6.000 asker, 2 Eylül de Usak'ta Türk birliklerine esir düsmüstür.

Türk ordusu, 15 günde 450 kilometre mesafe kat ederek 9 Eylül 1922 sabahi Izmir'e giris yapmistir.

Yüzbasi Serafettin Bey Hükûmet Konagina, 5. Süvari Tümenin öncüsü Yüzbasi Zeki Bey Kumandanlik Dairesine, 4. Alay Komutani Resat Bey de Kadifekale'ye Türk bayragini çekmislerdir.

Böylece düsman 9 Eylül 1922’de Izmir’de denize dökülmüstür.

 

BIR OLACAGIZ, IRI OLACAGIZ, DIRI OLACAGIZ…

Bizi bu topraklardan atmak için yillardir mücadele ediyorlar. Bu kahraman milleti topla, tüfekle, silahla yenemediler. Batili ülkeler, 1699 Karlofça Anlasmasindan itibaren yeni bir plani devreye koymaya çalisiyorlar. Adina Sark Meselesi dedikleri, böl, parçala ve yut taktigini kullanmaya çalisiyorlar.

Dedelerimiz Galiçya’da, Yemen’de, Kafkas Cephesinde, Çanakkale’de, Kut’ül Ammare’de bu vatan için canlari pahasina savastilar.

Bugün de hala bu mukaddes topraklarimizda gözü olan düsmanlar var.

Özellikle bazi batili ülkelerin de destegi ile ülkemizin güneyinde bir terör devleti kurmak için çalisiyorlar.

Türkiye, Sayin Cumhurbaskanimizin güçlü liderliginde ülkemizin güneyinde hiçbir terör olusumuna izin vermeyecektir. Sanli ordumuz ve kahraman Mehmetçigimiz, PYD, PKK, DEAS gibi bütün terör örgütlerine göz açtirmamaktadir.

Doguda Ermenistan’in Azerbaycan’a saldirmasina müsaade etmeyecegiz. Daglik Karabag Azerbaycanindir. Yine hemen yani basimizda bulunan Dogu Akdeniz’de ülkemize karsi oynanan haksiz ve hukuksuz oyuna asla izin vermeyecegiz.

Mavi Vatan, damlasina kadar kahraman milletimizindir.

Türkiye, mesru Libya Hükümeti ile uluslararasi hukuka dayanan bir anlasma yaparak münhasir ekonomik bölge olusumuna dair bir adim atmistir.

Yunanistan, Antalya’nin Kas ilçesi yaninda bulunan küçük bir ada olan Meis adasi üzerinden ülkemizi karasularimiza hapsetmeye çalisiyor.

Maalesef ikiyüzlü bazi Avrupa ülkeleri de Yunanistan’in bu hukuksuz talebini destekliyorlar.

Onlar ne yaparlarsa yapsinlar, Türkiye Dogu Akdeniz’deki haklarindan vazgeçmeyecektir.

Türkiye hakli ve kararli tutumundan asla taviz vermeyecektir. Artik eski Türkiye yok. Artik sahada güçlü bir Türkiye, masada ise yumrugunu masaya vurabilen bir Türkiye var.

Ülkemiz özellikle son yillarda savunma sanayiinde büyük bir hamle yapmistir. Savunma sanayi ihtiyaçlarimizin %70’ini kendi milli ve yerli üretimimizle karsiliyoruz. Kendi IHA’larimizi, SIHA’larimizi, ATAK Helikopterlerimizi, Bora-Kasirgalarimizi yapiyoruz.

Bizler asker bir milletiz. Allah’in izniyle, gögüs gögüsse çarpismayla bize üstün gelecek, bizi alt edecek baska bir millet ve ordu yoktur.  Hepimiz asker, hepimiz Mehmetçigiz.

Bizler birlik olur, beraber olursak hiçbir düsman güç bize üstün gelemez.

SEHITLERIMIZIN AZIZ HATIRALARINA SAHIP ÇIKIYORUZ…

Sehit kanlariyla yogrulmus Afyonkarahisar, Istiklal Harbinde, istiklalimizin ve istikbalimizin kazanildigi topraklar olarak tarihe geçmistir. Ülkemizin istikbalini belirleyen en önemli askeri harekâta ev sahipligi yapan ilimize Bakanligim döneminde Doga Koruma ve Milli Parklar marifetiyle büyük yatirimlar yaptik.

Bakanligim döneminde, 2011 yilinda Afyonkarahisar’a Doga Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürlügünü kurduk. Bölge Müdürlügünün kurulmasiyla birlikte Afyonkarahisar’da milli parklar alaninda pek çok yatirim ve çalismalar gerçeklestirdik. Ayrica Eskisehir, Kütahya, Denizli ve Usak illeri de Afyonkarahisar Bölge Müdürlügüne baglidir. Hizmetlerin daha iyi ve zamaninda verilebilmesi için Bölge Müdürlügümüze yeni ve modern bir hizmet binasi kazandirdik.

Özellikle Suhut’tan Dumlupinar’a kadar olan toplam 348.340 dekar alana sahip olan Baskomutan Tarihi Milli Parkina muazzam yatirimlar yaptik. Bakanligim döneminde, milli park içerisindeki bütün sehitlikleri ihya ettik. Albay Resat Çigiltepe Sehitligi, Büyük Taarruz Sehitligi ve Baskomutan Mustafa Kemal Atatürk Abidesi çevre düzenlemesini gerçeklestirdik.

Kocatepe Mevkiine üç boyutlu kabartma harita ve üç boyutlu asker figürü, bilgilendirme levhalari, abideler ve kitabe yapilmistir. Kocatepe’ye Rölyef yaptirilmis, Yüzbasi Agah Efendi Sehitligine aydinlatmasi gerçeklestirilmistir. Milli Park içerisinde; Çigiltepe, Tinaztepe, Kurtkayasi Tepe ve Kara Tepede bulunan siperlerin ihya çalismalari tamamlanmistir.

Suhut’ta bulunan Büyük Taarruz Karargâhi (Atatürk Evi) restore ederek çevre düzenlemesi ve otopark çalismasini gerçeklestirdik. Giresunlular Sehitliginin bulundugu alani Milli Park sinirlarina dahil ettik. Giresunlular Sehitligine giris taki, çevre düzenlemesi ve bekçi evi yapilmis içme suyu getirilmistir. 

SEHITLIKLERIMIZIN YOLLARINI YAPTIK…

Sehitliklerimizin yollarini en güzel sekilde yaptik

. Baskomutan Tarihi Milli Park Sinirlari içerisinde bulunan Ataköy’den Kocatepe’ye, Kocatepe’den Suhut ilçesine kadar olan 34 km’lik Zafer Yoluna sicak asfalt dösenmistir. Albay Resat Çigiltepe Sehitliginin 10 km’lik yoluna kilit parke tasi dösenmistir.

Kocatepe-Tinaztepe ve Kocatepe-Serban arasindaki yollara malzeme serme ve yol düzenleme çalismasi yapilmistir. Kocatepe-Serban arasi 16 km‘lik yola kilitli parke tasi dösenmistir.

Sinanpasa ilçesinden Albay Resat Çigiltepe Sehitligine giden yolun ve Ahmetpasa karayolundan Albay Resat Çigiltepe Sehitligine giden yolun kilit parke tasi dösemesi yapilmistir. Ayni sekilde Akharim ile Albay Resat Çigiltepe Sehitligi arasindaki 6 km’lik yolun yapimi tamamlanmistir.

Iscehisar - Giresunlular Sehitligi arasi yol yapilmistir.

Kahraman ordumuz, 25 Agustos 1922 Cuma günü aksaminda, Suhut’tan Kocatepe’ye yürüdügü yolu, her yil yüzlerce vatandasimizin katilimi ile birlikte yürüyoruz. Ordumuzun 26 Agustos sabahi Sinanpasa Ovasina indigi alanda Istiklal Harbimizi her yönüyle anlatan muhtesem bir Istiklal Tanitim Merkezi insa ettik.

Büyük Taarruzu ve istiklalimizi konu alan panoramik Istiklal Harbi Tanitim Merkezi, her vatandasimizin mutlaka görmesi gereken bir yerdir.

Sehit kanlariyla yogrulmus bu topraklarda yatan her sehidimizin aziz hatirasini yasatmak için ne gerekiyorsa yaptik ve bundan sonra da yapacagiz. Sehitliklerimizi belirleyerek, ihya ettik ve koruduk.

83 milyon vatandasimizin Zafer Bayramini gönülden kutluyorum.

Bu vatan için, bu mukaddes bayrak için kanlarini feda eden basta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün sehitlerimizi rahmet ve minnetle yâd ediyorum. Ruhlari sad olsun.

 

Prof. Dr. Veysel EROGLU

Ey sehid oglu sehid, isteme benden makber,

Sana âgûsunu açmis duruyor Peygamber.


Pazartesi 22.4 ° / 8 °
Salı 20.9 ° / 8.6 °
Çarşamba 21.9 ° / 9.2 °