Kömür lobileri günes enerjisi santrallerini engelliyor

Ithal dogalgaz ve kömür lobileri günes enerjisi santrallerinin çogalmasini engellemektedir” dedi.

Gündem 2.09.2020 17:32:15 0
Kömür lobileri günes enerjisi santrallerini engelliyor

Kömür lobileri günes enerjisi santrallerini engelliyor

Yeniden Refah Partisi Il Baskani Ibrahim Dervis Suna, “Ithal dogalgaz ve kömür lobileri günes enerjisi santrallerinin çogalmasini engellemektedir” dedi.

 

Yeniden Refah Partisi Afyonkarahisar Il Baskani Ibrahim Dervis Suna, yaptigi yazili açiklama ile gündemi degerlendirdi. Günes Enerji Santrallerinin önemine vurgu yapan Suna sunlari söyledi: “Türkiye de özel bir firma tarafindan yapilan yillik 500 MW üretim kapasiteli Günes enerjisi Panel fabrikasi Türkiye için umut verici bir gelismedir. Ancak bu konuda da bizzat Hükümetimiz tarafindan “Dünyanin ilk ve tek entegre tesisi” gibi tanimlamalarla algi yönetimi yapilmaktadir.

Türkiye’de bulunan Dogalgaz ve Ithal kömür lobileri Günes Santrallerinin kurulumunu yillarca engellemistir. Onsekiz yillik AKP hükümeti boyunca kurulabilen Günes Enerjisi santrallerinin kurulum gücü sadece 5000 MW civarindadir. Bu gücün yaklasik 4000 MW’i özel sahislara aittir. 2019 yili sonu elektrik enerjisi üretim gücümüzün sadece %2,6’si Günes enerjisinden saglanmistir.

Bizden çok daha kuzeyde bulunan ve Günes enerjisi kapasitesi daha az olan Almanya’nin ürettigi Günes Enerjisi Santrallerinin gücü 49.000 MW’a ulasmistir. 2030 yilinda 98.000 MW olmasi planlanmistir. Türkiye’nin Dogalgaz, kömür, rüzgâr, hidroelektrik ve diger tipler dâhil bütün kurulu gücünün 2019 sonu itibariyle 91.269 oldugu düsünüldügünde, Günes enerjisi Santrallerinin yapiminda ne kadar geride kaldigimiz daha net görülebilir.

Hükümet maalesef Dogalgaz ve Ithal kömür lobilerinin baskisi altindadir. Türkiye’de kurulu Dogalgaz santrallerinin gücü Aralik 2019 sonu itibariyle 26.000 MW, Ithal kömüre dayali santrallerin gücü yaklasik 9000 MW’tir. Enerji piyasasi düzenleme kurulunda yapimi için izin verilmis ve verilecek dogalgaz santrallerinin gücünün 67.790 MW’a ve ithal kömüre dayali santrallerin gücünün 18.086 MW çikarilmasi için kararlar alinmistir.

Gerçek durum böyleyken yillik 500 MW kapasiteli Fotovoltaik tip Günes Santrali açilisi yapip çok önemli bir gelisme gibi takdim etmek sadece algi yönetimidir. Fabrika henüz üretime baslamamisken Konya Karapinar günes tarlalarinin 1000 MW gücündeki panellerinin bu Fabrika’dan saglanacagini söylemek de bir baska algi yönetimidir.

Yilda 8-10.000 MW kapasiteli Günes Enerjisi santrali kurulmasi için acilen kararlar alinmaz ise Türkiye Dis kaynaklara daha çok mahkûm bir hale gelecektir.”


Pazartesi 17.2 ° / 0.9 °
Salı 20.1 ° / 3.4 °
Çarşamba 22.4 ° / 7.6 °