81 Il Valiligine “Covid-19 Tedbirleri” konulu ek genelge gönderdi.

81 Il Valiligine “Covid-19 Tedbirleri” konulu ek genelge gönderdi.

Gündem 4.09.2020 09:11:05 0
81 Il Valiligine “Covid-19 Tedbirleri” konulu ek genelge gönderdi.

Saglik Bakanligi Koronavirüs Bilim Kurulunun bugünkü toplantisinda alinan tavsiye karari ve Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in talimatlari dogrultusunda Içisleri Bakanligi, 81 Il Valiligine “Covid-19 Tedbirleri” konulu ek genelge gönderdi.
 Içisleri Bakanligindan yapilan yazili açiklamada, “Daha önce 14 ilde izin verilmeyen sokak/köy dügünü, sünnet dügünü, kina gecesi, nisan vb. etkinliklere, 4 Eylül Cuma gününden itibaren ülke genelinde yapilmasina müsaade edilmeyecek. 
Dügünler nikah merasimi seklinde yapilabilecek, dügün ve nikahlar en fazla 1 saatte tamamlanacak.

Nikah merasimi seklindeki dügün veya nikahlarda oyun oynanmasi ve dans edilmesine, toplu yemek dahil olmak üzere her türlü yiyecek-içecek servisi/ikrami yapilmasina izin verilmeyecek.
 Gelinle damadin birinci ve ikinci derece yakini olmayan 65 yas ve üzeri vatandaslar ile 15 yas alti çocuklarin dügünlere ve nikah törenlerine katilmasi yasaklanacak.
 Nikah merasimi seklinde yapilacak dügün veya nikah törenlerine en az bir kamu görevlisinin görevlendirilmesi saglanarak denetim faaliyetlerine agirlik verilecek." denildi.


 
Genelgede, daha önce valiliklere gönderilen genelgelerle salginin kalabalik ortamlardaki yayilim hizi göz önünde bulundurularak dügün (gelin alma, kina vs. dahil), nisan, sünnet dügünü vb. etkinliklerin tüm illerde mümkün olan en kisa sürede tamamlanmasi, köylerde veya sokaklarda yapilan bu etkinliklerin ayni gün içerisinde kalacak sekilde saat sinirlamalarinin il/ilçe hifzissihha kurullarinca belirlenmesinin istenildigi hatirlatildi.

Adana, Agri, Ankara, Bursa, Çorum, Diyarbakir, Erzurum, Gaziantep, Kayseri, Konya, Mardin, Sanliurfa, Van ve Yozgat olmak üzere 14 ilde daha önce dügün, nisan, kina gecesi, sünnet dügünü gibi etkinliklere yönelik çesitli kisitlamalarin getirildigi animsatilan genelgede, gelinen noktada hastaligin yayilim hizinin artirmasi ve toplum sagliginin riske atilmasi nedeniyle; dügün, nisan, sünnet dügünü, kina gecesi gibi vatandaslarin kalabalik sekilde bir araya geldikleri etkinliklere iliskin Saglik Bakanligi Koronavirüs Bilim Kurulunun bugünkü toplantisinda alinan tavsiye karari ve Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in talimatlari dogrultusunda valiliklerce asagidaki kararlarin alinmasi istendi:

Bu kapsamda 81 ilde;
1. Sokak/köy dügünü, sünnet dügünü, kina gecesi, nisan vb. etkinliklere müsaade edilmeyecek.

2. Ancak nikah merasimi seklinde yapilabilecek olan dügünler ile nikahlarin en fazla 1 saat süre içerisinde tamamlanmasinin saglanacak.

3. Nikah merasimi seklinde dügün veya nikah yapilacak dügün salonlarinda, sandalye/koltuk düzeninin fiziki mesafe kosullarina uygun ve dans/oyun pisti/alanlarini da kapatacak sekilde olusturulacak.

4. Nikah merasimi seklinde yapilacak dügünler ile nikahlarda, oyun oynanmasi/dans edilmesine, toplu yemek verilmesi de dahil olmak üzere her türlü yiyecek-içecek servisi/ikrami (paketli su servisi hariç) yapilmasina, hiçbir sekilde izin verilmeyecek.

5. Gelinle damadin birinci ve ikinci derece yakini olmayan 65 yas ve üzeri vatandaslarimiz ile 15 yas alti çocuklarin dügünlere ve nikah törenlerine katilmasi yasaklanacak.

6. Nikah merasimi seklinde yapilacak dügün veya nikah törenlerine en az bir kamu görevlisinin (kolluk, zabita vb.) görevlendirilmesinin saglanarak denetim faaliyetlerine agirlik verilecek.

7. Içerisinde bulunulan kontrollü sosyal hayat döneminin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarinin yani sira nikah merasimi seklindeki dügün ve nikahlarda, bu genelge ile düzenlenen hususlar disinda daha önce valiliklere gönderilen genelge ile Saglik Bakanligi Covid-19 Salgin Yönetimi ve Çalisma Rehberinde yer alan tüm kural ve tedbirlere eksiksiz riayet edilmesi saglanacak.

Umumi Hifzissihha Kanununun 27 ve 72’nci maddeleri uyarinca gerekli kararlar valiliklerce ivedilikle alinarak en geç 04.09.2020 tarihinden itibaren uygulanmaya baslanilacak.

Vali ve kaymakamliklarca konu hakkinda gerekli hassasiyet gösterilerek uygulamanin eksiksiz bir sekilde yerine getirilmesi saglanacak.

Tedbirlere uymayanlarla ilgili Umumi Hifzissihha Kanununun 282’nci maddesi geregince idari para cezasi verilecek.

Aykiriligin durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri geregince islem yapilacak, konusu suç teskil eden davranislara iliskin Türk Ceza Kanununun 195’inci maddesi kapsaminda gerekli adli islemler baslatilacak.


Pazartesi 17.2 ° / 0.9 °
Salı 20.1 ° / 3.4 °
Çarşamba 22.4 ° / 7.6 °