DSI Genel Müdürü Yildiz’dan Müjde; ’ Çay Barajinda Su Tutuldu’

BÖLGENIN EN BÜYÜK BARAJINDA SU TUTULMAYA BASLANDI

Gündem 7.09.2020 10:14:44 0
DSI Genel Müdürü Yildiz’dan Müjde; ’ Çay Barajinda Su Tutuldu’

 DSI Afyonkarahisar’da yaptigi yatirimlarla mümbit topraklari su ile bulusturmaya, vatandaslarimizin verimli topraklarini sulanabilir hale getirerek ülke ekonomisine fayda saglamaya ve yerlesim yerlerine memba kalitesinde içmesuyu temin etmeye devam ediyor.

Çay Baraji ve Sulamasi, bölgenin en önemli, en büyük ve hasretle beklenen içmesuyu ve tarimsal sulama projesidir.

Afyonkarahisar ilinin en büyük, en önemli tarimsal sulama yatirimi olarak kayitlara geçmistir.

Projenin bütün bilesenlerinin tam anlamiyla faaliyete geçmesi ile birlikte 2020 yili fiyatlariyla yilda 29 Milyon TL sulama faydasi sunacak, ayrica 7.241 kisiye tarimsal istihdam imkâni saglayacaktir.

DSI Genel Müdürü Kaya Yildiz,’105 metre yüksekligi ile bölgenin en yüksek baraji olan Afyonkarahisar Çay barajinin tamamlanarak su tutulmaya baslandigini müjdeleyerek, Çay barajinda depolanacak su ile Çay ve Bolvadin ilçeleri basta olmak üzere civar yerlesimlere içmesuyu temininin yaninda, Çay Barajindan alinacak su ile 18 bin 550 dekar tarim arazisinin modern teknikleri kullanilarak basinçli borulu kapali sistem sulama sebekesiyle sulanacagini söyleyerek, Barajin Afyonkarahisar ilimize ve vatandaslarimiza hayirli olmasini diliyorum. ’dedi.

Çay Baraji, Afyonkarahisar ilinin Çay Ilçesinden geçen Çay Deresi üzerinde; temelden 105,50 metre yüksekliginde, 3.150.000 m3 gövde dolgusu yapilarak Önyüzü Beton Kapli Kaya Dolgu tipinde insa edilmistir.

         Çay Baraji rezervuarinda depolanacak 14,9 milyon m³ su ile Çay ovasinda 18.550 dekar zirai tarim arazisi cazibeli borulu sistem ile sulanacak, ayrica Çay ve Bolvadin Ilçe Merkezleri ile 2 Belde ve civardaki 20 Köye yillik 7,53 milyon m3 memba kalitesinde içme ve kullanma suyu temin edilecektir. 

         Çay Baraji Rölekasyon Yolari isi kapsaminda Çay Ilçesi ile Yalvaç ilçelerinin yaylalarini birbirine baglayan 6.460 m yeni ulasim yolu yapilmistir.

Bu yol sayesinde köylülerin hayvancilik yaptigi yaylalardan Ilçe merkezlerine ulasimlari kolaylasmistir.

 


Perşembe 18.4 ° / 8 °
Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °