AFYONKARAHISAR’IMIZIN EN YÜKSEK BARAJINI INSA ETTIK…

AFYONKARAHISAR’IMIZIN EN YÜKSEK BARAJINI INSA ETTIK…

Gündem 18.09.2020 12:38:21 0
AFYONKARAHISAR’IMIZIN EN YÜKSEK BARAJINI INSA ETTIK…


Afyonkarahisar, sahip oldugu genis münbit topraklari ile ülkemizin ziraatina büyük katki saglamaktadir. Ancak su kaynaklari sinirlidir. Sulama mevsiminde yagislar olmadigi için yagisli mevsimlerde yagan yagmurun biriktirilmesinde zaruret vardir.

Bu yüzden baraj ve göletlerin yapilmasi elzemdir. Ancak AK Partiden önce yapilan barajlarin sayisi bir elin parmaklari kadar bile degildi. Afyonkarahisar’da zirai faaliyetleri daha da gelistirmek, hem çiftçilerimizin hem de ülkemizin kalkinmasini arttirmak için; baraj, gölet ve sulama tesisleri çok önemlidir. Sulama, ziraatta verimi çok artirmaktadir.

Yani sulanan alanlarda 4 ila 13 misli zirai gelir artisi saglamak mümkündür.
Afyonkarahisar’in münbit topraklarini sulamak için son 18 yilda 41 baraj ve 23 gölet insa ettik. Yani 64 biriktirme tesisini kazandirdik. Bu bir Dünya rekorudur. Bu barajlardan biri de muhtesem Çay Barajidir.

Çay Baraji, sahip oldugu 105 metre yüksekligi ile ilimizin en yüksek baraji olmustur. Hemsehrilerimizin hasretle bekledigi barajin temelini 2014 yilinda büyük bir katilim ve cosku ile atmistik. Yapilan hummali çalismalarin neticesinde baraj insaati tamamlanmis ve su tutma çalismalari baslamistir.
Afyonkarahisar’a 300 Milyon TL’lik Muazzam Bir Yatirim Kazandirdik…
Çay Barajinin temelden yüksekligi 105 metre olup, Ön Yüzü Beton Kapli Kaya Dolgu tipinde insa edilmistir.

Baraj insaatinda 3 milyon 150 bin m3 gövde dolgu imalati yapilmistir. Çay Barajinin su biriktirme hacmi ise takriben 15 milyon m3’tür.
Çay Baraji Rolekasyon Yollari isi kapsaminda Çay ilçemiz ile Isparta’nin Yalvaç ilçelerinin yaylalarini birbirine baglayan 6.460 metre yeni ulasim yolu yapilmistir.
Çay Baraj, insaat, kamulastirma ve rolekasyon yolu çalismalarinin toplam maliyeti takriben 300 milyon TL’dir.

Bu maliyette ve büyüklükte bir baraj, ilimizin kalkinmasi ve vatandaslarimizin refah seviyelerinin yükselmesi için büyük katki sunacaktir.
18.550 Dekar Münbit Arazi Suyla Bulusacak…
Çay Baraji, sulama isi ile birlikte Afyonkarahisar’in en büyük sulama projesidir.

Barajdan alinan suyla Çay Ovasinda 18.550 dekar münbit arazi basinçli borulu kapali sistem ile sulanacaktir.

2020 yili birim fiyatlariyla yillik 29 milyon TL zirai gelir artisi saglamak mümkün olacaktir. Ayrica 7.240 kisiye zirai istihdam saglanacaktir. Sulama isinin insaatinda %92 fiziki gerçeklesme saglanmis olup, 2021 yilinin ilk yarisinda tamamlanmasi planlanmaktadir.
 Çay ve Bolvadin Ilçelerimizin Içmesuyu Problemi Kökünden Çözülüyor…
Çay Baraji, sulama faydasinin yaninda ayni zamanda içmesuyu maksatli bir barajdir. Baraj ile Çay ve Bolvadin ilçe merkezleri ile Bolvadin’e bagli Disli ve Özburun beldeleri ve 20 köyümüze yillik 7,53 milyon m3 Sultan Daglari’nin menba kalitesinde içme suyu temin edilecektir.
Çay Baraji’ndan söz konusu yerlesim yerlerine içmesuyu iletecek isale hatlarinin insaatlari tamamlanmistir. Barajdan alinan suyu aritip yerlesim yerlerine verecek içmesuyu aritma tesisinin insaati ise devam etmektedir.

Günlük kapasitesi 30.845 m3 olan tesis ile Çay ve Bolvadin ilçelerimizin yani sira 2 belde ve 20 köyümüze menba kalitesinde içme ve kullanma suyu temin edilecektir.
Çay Barajina Karsi Çikmalarina Ragmen Ilimize Kazandirdik…
Çay Barajinin proje çalismalari DSI Genel Müdürlügüm döneminde hazirlanmistir. O dönemde ve daha sonra Bakanligim döneminde Çay Barajini yatirim programina aldirmak için büyük emek sarf ettim.

O dönem Devlet Planlama Teskilatinda (DPT) çalisan bazi uzman ve yöneticiler bu barajin fizibil olmadigini öne sürerek projeye karsi çiktilar.
Basindan sonuna kadar bizzat takip ettigim bu proje için gerekli bütün ilmi açiklamalari ve raporlari hazirlayarak özellikle DPT’de projeye karsi çikanlari ikna ettim.

Hem sulama, hem de içmesuyu bakimindan ilimize büyük katma deger saglayacak bu muazzam projenin tamamlanmasindan büyük bir sevinç ve gurur duyuyorum. Çay Baraji, Çay ve Bolvadin ilçelerimize, Afyonkarahisar’imiza ve ülkemize hayirli, ugurlu olsun.
Ilimizi, bölgemizi ve ülkemizi kalkindirmak için her zaman oldugundan daha fazla çalisacagiz.

Ekilmedik, sulanmadik bir karis arazi birakmadan ülkemizin üretimine ve kalkinmasina daha fazla katki sunacagiz. 
Devletimiz, her zaman çiftçisinin, vatandasinin yanindadir.
Rabbimiz üretiminizi, kazancinizi bereketli kilsin. Bütün milletimizi kaza ve beladan, salgin hastaliklardan muhafaza eylesin. 
Çay Barajimiz ilimize ve Ülkemize hayirli olsun.
Prof. Dr. Veysel EROGLU

 


Perşembe 18.4 ° / 8 °
Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 13.8 ° / 6.8 °