LPG’li Araçi Olanlara müjde

LPG’li Araçi Olanlara müjde

Gündem 19.09.2020 12:30:58 0
LPG’li Araçi Olanlara müjde

Avrupa Birligi (AB) ve ülkemizde uygulanan ‘ECR 67.01’ standartiyla üretilen LPG dönüsüm sistemleri sizdirmazlik, dis darbeler ve yangin testleriyle araçlari güvence altina aliyor.
 ECR 67.01 standardinin uygulanmaya baslanmasiyla AB üyesi ülkelerde LPG’li araçlarin kapali otoparklari alinmasinin önünde hiçbir engel bulunmazken, ülkemizdeki kapali otopark yasagi da Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum’un Anadolu Ajansi’na verdigi demecin ardindan kaldirilmasi bekleniyor.

Konu ile ilgili açiklamalarda bulunan dünyanin en büyük alternatif yakit sistemleri üreticisi BRC’nin Türkiye CEO’su Kadir Örücü, “ECR 67.01 standardi ve kapali alanlarda uygulanan jet havalandirma sistemiyle LPG’li araçlar dünyanin her yerinde kapali otoparklari kullanabiliyor.
Sayin Bakanimizin bu yöndeki olumlu açiklamalari yasagin kalkmasini bekleyen 5 milyona yakin LPG’li araç sahibi için müjdeli bir haber” ifadelerini kullandi.

Çevreci ve ekonomik olusuyla tüm dünyada devlet tesvikleriyle desteklenen LPG’li araçlar yalnizca Türkiye’de uygulanan ‘kapali otopark yasagi’ nedeniyle olumsuz etkileniyor. 
Geçtigimiz yil yeniden düzenlenecegi açiklanan ve ve LPG’li araçlarin kapali otoparklara girmesini engelleyen ‘Binalarin Yangindan Korunmasi Hakkindaki Yönetmelik’teki degisiklik Çevre Sehircilik Bakani Murat Kurum tarafindan duyuruldu.

Anadolu Ajansi’na konusan Bakan Kurum, "Muayeneleri yapilan, uygun olan LPG'li araçlar AVM otoparklarina girebilecek. LPG'li araçlar için otopark sartlarini saglayan AVM'leri ilan edecegiz. 
Otoparklar 'LPG'li araçlara uygundur' sekliyle belgelendirilecek" ifadelerini kullandi.

‘YÖNETMELIKTEKI DEGISIKLIGI 4 MILYON 770 BIN ARAÇ SAHIBI BEKLIYORDU’

Türkiye Istatistik Kurulu (TÜIK) verilerine göre Türkiye’de trafige kayitli 4 milyon 770 bin LPG’li araç bulunduguna dikkat çeken dünyanin en büyük alternatif yakit sistemleri üreticisi BRC’nin Türkiye CEO’su Kadir Örücü, “LPG’li araçlar Avrupa Birligi (AB) tarafindan belirlenen ‘ECR 67.01’ standardina uygun ekipmanlarla donatiliyor.

Bu nedenle AB üyesi ülkelerde LPG’li araçlarin ‘LPG yakitini kullandiklarini belirten’ etiket tasima zorunlulugu yok.
Kapali otopark yasagi ise uzun yillar önce iptal edildi. AB ile ayni standartlarda ekipman ve yeterlilige sahip olan 4 milyon 770 bin LPG’li araç sahibinin ise tek beklentisi kapali otopark yönetmeliginin degistirilerek, kapali otoparklarin LPG’li araçlar için uygun hale getirilmesi” seklinde konustu.

‘ECR 67.01 STANDARDI NELERI DEGISTIRIYOR?’

LPG dönüsüm sistemlerinde uygulanan ‘ECR 67.01’ standardinin güvenlik özelliklerini anlatan Kadir Örücü, “LPG’li araçlarda kullanilan ekipmanlar her türlü testten geçirilmis onayli ürünlerden olusmaktadir.
 Güvenlik ve emniyet katsayilari çok yüksek seviyededir.
 Tank üzerinde bulunan çoklu valf tanktan gaz çikisini kontrol eder.
 Bu çoklu valfin üzerinde, çikis borularinin bir kaza sonucu kopup kirilmasi sonucunda gaz akisini otomatik olarak durduran asiri akim valfleri mevcuttur. Ayrica aracin kontagi kapatildiginda elektrikli bir valf otomatik olarak gaz çikisini kapatarak güvenligini saglamaktadir” dedi. 
LPG’li araçlarin sizdirmazlik önlemlerinin hem montaji gerçeklestiren firmalarin yetkili teknik mühendisleri hem de TÜV-TÜRK tarafindan kontrol edildigini belirten Örücü, LPG yakit tanklarinin çalisma basincinin çok üzerinde olan 67,5 Bar patlama basincina uygun olacak sekilde 3 milimetrelik ‘DIN EN 10120’ çelik sac malzemeden üretildiginin altini çizdi.

DÜNYADA UYGULAMA NASIL?

LPG’li araçlarin kapali otoparklara girebilmesi için dünyada gerçeklestirilen uygulamalari siralayan dünyanin en büyük alternatif yakit sistemleri üreticisi Örücü, “ABD’nin Ulusal Saglik Kütüphanesi’nde yer alan akademik çalismalar ve Avrupa Birligi’nin kapali otoparklar için belirledigi standartlara göre, LPG’li araçlarin kapali otoparklari güvenli bir sekilde kullanabilmesi için gerekli uygulamalar basit bir havalandirma sistemi ve araçlarin ECR 67.10 standardinda belirtilen emniyet valfi ile sinirlandiriliyor.
 Jet havalandirma sistemi olarak adlandirilan havalandirma cihazi sayesinde olasi bir sizdirma olsa dahi ortam sürekli hava degisimine ugradigindan havadaki LPG gazi herhangi bir tehlike teskil etmiyor.
 Uygulamasi kolay olan bu sistem sayesinde ayrica kapali otoparklarda biriken egzoz gazlari kolayca tahliye ediliyor. AVM otoparklari gibi araçlarin siklikla hareket ettigi kapali mekânlarda temiz hava saglaniyor” seklinde konustu.


Salı 20.9 ° / 8.6 °
Çarşamba 21.9 ° / 9.2 °
Perşembe 18.4 ° / 8 °